fredag, april 24, 2009

Summering av veckan

Jag har tillbringat ett par dagar i Oslo tillsammans med Länsmusikens Samarbetsråd. Uppdateringarna här har varit få p g a den höga kostnaden för att surfa från Norge. Dock har jag twittrat lite från Oslobesöket...

Fokus under dessa dagar har varit Kulturutredningen och vi har diskuterat den gemensamt och över ett glas vin i mindre sällskap. Det är frågor som engagerar. Kulturutredningen upptar en stor del av tankeverksamheten och tiden. Utifrån diskussionerna i Oslo ska ett yttrande från Länsmusikens Samarbetsråd skrivas. Det finns konsensus om bl a en positv skrivning om portföljmodellen och att det behövs en nationell samordning för musiklivet.
Utöver dessa diskussioner har vi fått en guidad tur på Operan i Oslo. En fascinerande byggnad!

Vi har även haft en föreläsning av Åse Kleveland, vd för Rikskonserterne i Norge. Hon gav oss en bild av den norska själen som präglar norskt kulturliv. Intressant! Hon var outspoken och kommenterade den svenska kulturutredningen med följande: "Ett problem att den säger så lite om kultur", "Ytlig", " Doftar inga ambitioner" , "Detaljerad i strukturfrågor", "Kultur på statlig nivå är avpolitiserad". F ö var det intressant att höra hur norska rikskonserter arbetade och att det lagstiftat i Norge att varje kommun ska ha en kulturskola.

Diskussionerna om musikpolitik gav en hel del tänkvärda/roliga kommentarer (av hänsyn till de som sagt dem namnger jag inte "upphovsmännen"):
"Offentliga institutioner är som ett kommunalt drogfritt disco och det är inte så roligt"
"Seriekopplad ansvarsfrihet" apropå diskussion om armlängds avstånd
"Jag tänker inte frånta er era illusioner" sagt då de norra länen diskuterar fördelarna med en portföljmodell.
"Musiklivet är större än den bild som ges i utredningen"
"Vi måste bli läckrare!" (med vi avses de regionala musikinstitionerna)
Torsdagskvällen bjöd på en konsert med Oslo Filharmonie och temat var filmmusik av John Williams. Vi bjöds på teman ur exempelvis Harry Potter, Schindlers List (tårarna rann) och Star Wars. En bra konsert! Otroligt kul att konserthuset i Oslo var utsålt och att ca 75% av publiken var under 35år! Själv mötte jag Darth Vader efter konserten...