onsdag, maj 12, 2010

Den tjocka olyckan

Precis hemkommen efter att ha sett föreställningen "Den tjocka olyckan" med Freja Musikteater. Jag är tagen. Föreställningen påverkade mig mycket och jag känner mig mest gråtfärdig. Texterna berör och ungdomarna visar en äkthet på scenen.

Det som får mig att vilja gråta är hur vi, samhället, bemöter barn och ungdomar med Aspergers syndrom. Att vi brister i att ge rätt stöd och inte ser dessa barn och ungdomar som de är, i all sin rikedom. Det får mig också att undra över hur många barn och ungdomar med en osynlig funktionsnedsättning som mår dåligt och far illa pga vår okunskap och oförmåga att möta dem och acceptera dem som de är.

Samtidigt känner jag en enorm glädje när jag ser hur dessa ungdomar blommar ut på scenen. Vilken glädje och styrka teater och musik ger. Och självförtroende!

4 kommentarer:

Steve sa...

Bra initiativ. Skapande verksamhet ger dessa ungdomar möjlighet att få visa sina speciella kunskaper och förmågor och ordet belastning kan bytas ut mot ordet tillgång.
Varför ges inga vallöften om att t ex barn med neuropsykiatriska funktionshinder skall prioriteras. Det kunde väl åtminstone ställas i utsikt att x % av barn med viss problematik skall få genomgå en utredning under den kommande mandatperioden. Det är ju så många andra vårdköer som kortats så varför inte korta de hiskeligt långa utrednigsköerna. Det vore i a f en början.
Men det är klart, barn/ungdomar har inte rösträtt så sådana löften betalar sig inte med röster. Cyniskt? Ja, det tycker jag. En cynism som även den bygger på okunskap och oförmåga. Hoppas jag. Eller...

Mia sa...

I kristdemokraternas landstingspolitiska valmanifest för Jönköpings län står det:
"Samarbetet mellan elevhälsovård och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska förbättras och utvecklas. Det är viktigt med tidiga insatser för barn med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så att de kan få rätt stöd och hjälp för att klara skolgång etc"

I veckans Dagens Samhälle var det en mycket bra artikel om Härryda kommun som medvetet satsat på fotboll för att fånga upp killar på glid.
http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=17848

Steve sa...

Härlig läsning tycker jag. Jönköpings läns landsting och Härryda kommun bör lyftas fram som goda exempel. Det är viktigt att det finns föregångare men lika viktigt att synliggöra dessa så att övriga kommuner och landsting kan ta rygg. Det är också mycket roligare att skriva och berömma de som gör något bra än att bara klaga på de som inget gör.

Unknown sa...

Tack Mia för ditt fina inlägg. Roligt att du gillar föreställningen som verkligen berört många. tipsa gärna kollegor om att det är sista chansen att se föreställningen ikväll! Fast det blir nog en vända till i höst då så många frågar efter denna typ av teater där man får se ungdoamrnas egna berättelser "på riktigt" framförda av dem själva. Det blir så starkt. Vi har redan börjat prata om nästa produktion, kanske blir temat då "Kränkningar i skollivet och i arbetslivet". De har så mycket att berätta som måste få komma fram till ytan och teaterns redskap är oöverträffbart för att få människor att se och förstå, även i utbildnings-sammanhang inom vården borde manm kunna använda scener ur föreställningen.
För våra ungdomar i Freja Musikteater har det funnits något så när med skyddsnät runt dem under skoltiden och barndomen -men efter 19 års ålder har de alla hamnat i en öken och blivit bollade runt på ett sätt som inte borde få förekomma. Dagliga kränkningar är inte ovanligt.
Ingrid Sindahl-Norelius
producent o grundare av
Freja Musikteater
Smålands Musik och Teater