fredag, september 03, 2010

Två Mia Frisk?!?

Radio Jönköpings valsajt kan man rösta på vinnaren av vårddebatten. Jag undrar om vi var två Mia Frisk?!? Vilken Mia Frisk är jag? KD? MP?

3 kommentarer:

Steve Ericsson sa...

Du gjorde tydligen ett outplånligt intryck. Till skillnad från MP:s representant då, får jag anta.

geeferz sa...

Jag undrar en grej. Vem/vilka gör något för att få ner denna kommuns sinnessjukt skenande huspriser? Det skulle jag vilja veta. Välbeställda politiker som redan har sina villor och tillgångar säkrade är ju givetvis helt ovilliga att bygga för mycket nytt. Och istället säljs hus värda 6-700 000 för tredubbla värdet... Hur ska en ung barnfamilj som inte säkrat något kapital via Jönköpings bostadslotteri kunna skaffa eget hus inom de närmsta 20 åren? Ett bra svar kan generera ett X...

Mia sa...

Steve// Det får man ju hoppas!;-)

geeferz// Huspriserna bestäms ju av tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden. Och visst kan det kännas hopplöst när budgivningen drar iväg och priserna trissas upp. Har själv varit med om det när vi letade hus.

Politiskt kan man se till att de kommunala bostadsbolagen bygger fler lägenheter --> äldre säljer sitt hus --> fler hus på bostadsmarknaden. Politiskt kan man även se till att det finns fler tomter för småhus, bostadsrätter etc för att få snurr på bostadsmarknaden. De senaste åren har det ju trots allt växt fram nya villaområden och bostadsrätter men när staden växer så fort är det inte tillräckligt.

Ett annat problem på bostadsmarknaden är att unga som vill flytta hemifrån och stå på egna ben har mycket svårt att hitta en liten lägenhet att hyra i Jönköping till rimlig kostnad. Har man inte kontakter är det nästintill hopplöst. Och hur många har sparpengar att satsa på en bostadsrätt när man är 20 år?

Ett försök till svar, men kanske inte det du vill höra. Tro mig, jag vet hur det är att drömma om ett eget hus utan att ha kapital att satsa. Vi hade turen att köpa ett litet parhus (utanför Jönköping) i rätt tid och en bank som trodde på oss.

Nu har ju bankerna skärpt utlåningsreglerna och det gör ju inte saken direkt lättare för en ung barnfamilj att köpa hus.