onsdag, april 16, 2008

En intressant dag på NorrlandsOperan

Det har varit en intressant dag på NorrlandsOperan. Vi bjöds på en intressant och tankeväckande reflektion över 1974 års kulturpolitik och utvecklingen sedan dess av Georg Andersson. Han slog fast att 1974 års kulturpolitik egentligen aldrig har genomförts. Dock har aldrig debatten om resurser upphört. Andersson menar att det krävs större ekonomiska ramar. "Det hjälper inte att röra om i grytan och omfördela resurserna om man vill utveckla kulturpolitiken."

Vi fick efter det en redovisning av resultatet av SOM-institutets undersökning om scenkonstens publik. Det var staplar på längden och tvären, men Antoni gjorde en bra presentation.
Här är några siffror ur undersökningen:
- 44% går på teater någon gång per år, jmf med 28% som går på rock/popkonsert (36% går på fotboll/hockey).
- Det finns ingen könsskillnad när det gäller publiken vid rock/popkonsert, medan kvinnor är i majoritet för övriga scenkonstarter.
- Komedi, musikal och fars ligger i topp när man anger vilken sorts scenkonst man helst vill se.
- En person som går på opera/klassisk konsert minst en gång per år ber till gud, skänker pengar till hjälporganisationer, dricker alkohol och diskuterar gärna politik.
- Den som är kulturellt aktiv är mer tolerant, mer nöjd med livet och har bättre hälsa.

En annan intressant föreläsning idag var om samarbetet mellan NorrlandsOperan och Cape Town Opera.

Dagen har i övrigt bestått av många trevliga och givande samtal med gamla och nya bekanta inom scenkonstområdet. När jag var på mitt första möte med Länsteatrarna i Sverige för ett år sedan kände jag inte en enda person förutom Bernt från Smålands Musik och Teater. Nu har jag lärt känna så många fler både inom länsmusik och länsteater, vilket blir ett trevligt återseende när man ses.

Inga kommentarer: