tisdag, april 29, 2008

Ett våldtäktsoffer är aldrig ansvarig för våldtäkten

Amnesty har genomfört en enkät om svenskarnas syn på vem som bär ansvar vid en våldtäkt. Resultatet förskräcker! Jag tror inte att det är sant när jag läser om ungdomarnas svar. Har vi inte kommit längre när det gäller synen på våldtäktsoffer?!? Borde inte unga människor vara moderna människor?!?

Det är åt helt åt helsike när en stor andel unga människor i åldern 15-25 år lägger skulden på våldtäktsoffret. Exempelvis anser ca 20 % att tjejen har ett ansvar om hon klär sig eller beter sig utmanande. Ursäkta. På vilket sätt gör kläderna ett våldtäktsoffer till ansvarig för att hon blev våldtagen?!? Kläderna spelar faktiskt ingen roll. En våldtäkt är en våldtäkt. Punkt. Ett nej är ett nej. Punkt. Om unga människor anser att kläderna gör våldtäktsoffret till ansvarig innebär det att ungdomar anser att killar/män inte kan styra över sin sexdrift. De är alltså ursäktade om tjejen är "utmanande klädd". Då har vi ett stort problem. Det går därmed runt en massa sexgalningar på våra gator. Är det så vi ser på killar/män? Jag gör inte det iallafall.

Skriker hon inte eller gör fysiskt motstånd under våldtäkten anser var fjärde ung att hon har ett ansvar. Så, om tjejen som blir våldtagen är chockad och rädd och inte törs skrika anses hon "vara med på noterna" eller? Jag mår illa.

Ett våldtäktsoffer kan aldrig bära något ansvar för att hon blir våldtagen. Det är ALLTID förövaren som bär ansvaret och skulden för brottet. Oavsett om offret har kort kjol, är berusad eller varit tyst under våldtäkten är hon inte det minsta ansvarig för att hon våldtagits. En våldtäkt är alltid en våldtäkt. Varför är det så svårt att förstå? Vilka andra offer anser vi får skylla sig själva?

En sociolog menar att ungdomar inte är hårdare mot offret, "de säger bara vad de tycker". Och det är det som är det skrämmande. De säger vad de tycker. Alltså anser de att tjejer i vissa fall får skylla sig själva om de blir våldtagna. Vi har gått decennier tillbaka i tiden när det gäller synen på våldtäkt.

Men egentligen är kanske inte ungdomarnas svar så häpnadsväckande. Det är ju så här det låter i domstolarna när våldtäktsmålen behandlas...

5 kommentarer:

Anonym sa...

skulle du gå på ett minfält med motiveringen att det är olagligt att lägga ut minor att den som gjort detta inte har rätt att våldföra sig på dig eller att begränsa ditt liv? att naturen är allas och att du har rätt att gå där utan att bli sprängd i bitar?

tänk på det nästa gång du tänker följa med främmande killar. man har ansvaret för sitt eget liv och att minimera riskerna.

"Om unga människor anser att kläderna gör våldtäktsoffret till ansvarig innebär det att ungdomar anser att killar/män inte kan styra över sin sexdrift."

gulligt påstående och jag förstår att du vill att det ska vara så. dock håller det inte rent logiskt.

att en människa tycker A medför inte att den tycker B. det är alltid upp till människan om den tycker B eller inte oavsätt om den tycker A. så är det.

Mia sa...

Anonym// En ganska märklig jämförelse med minor.
Du anser att man har ansvar för att minimera riskerna, menar du därmed att en tjej inte kan gå hem själv sent på kvällen eller ha "utmanande kläder" (vad det nu är för något)? Då får hon alltså skylla sig själv om hon blir våldtagen?

Du kan aldrig lägga skulden eller ansvaret för en våldtäkt på en kvinna. Inte ens om hon följer med en främmande kille hem som hon flirtat med på krogen. Han har inte rätt att våldta henne om hon inte vill ha sex med honom. Punkt.

Nej, JAG anser inte att killar/män är slavar under sin sexdrift. Men det blir ju kontentan när så många anser att offrets "utmanande kläder" och berusning är en förmildrande omständighet vid en våldtäkt.

Jag ser faktiskt inte killar som ett enda kollektiv och lägger därmed ingen kollektiv skuld på killar/män för de våldtäkter som sker. Var och en är ansvarig för sina handlingar.
MEN, jag blir helt galen när så många unga "säger vad de tycker" och anser att våldtäktsoffer får skylla sig själva under vissa omständigheter. Det skrämmer mig!

Mia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
El Rubio sa...

Den som begår en överfallsvåldtäkt är alltid ensam ansvarig för sitt brott. Hur kvinnan varit klädd etc är irrellevant. Likaså om våldtäktsmannen blev utsatt för brott som barn, eller saknade tillgång till kommunala fritidsgårdar.

Men ingen kan påstå att risken är densamma för den som klär sig utmanande, följer med vem som helst hem, lockar med sex, men sedan säger lite tyst att hon ångrat sig, jämfört med den som klär sig mer normalt, aldrig följer med någon hem och som alltid är tydligt med att hon inte vill ha sex.

Dock gör det olika riskbeteendet inte en kvinna bättre än den andra och man ska ha rätt att klä sig som man vill. På samma sätt ska man ha rätt att lämna bilen olåst, glömma sin mobiltelefon på bordet medan man går på toaletten, låta bli att be grannen ta in posten medan man är på semester etc.

Det är ok att ta risker och vi ska inte fördöma dem som gör det, men samtidigt ska vi inte låtsas som att det inte finns olika risknivåer. Det gör det.

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色