måndag, maj 23, 2011

Framtidens cancervård

Idag har jag varit på ett mycket intressant och lärorikt seminarium om Framtidens cancervård och den nationella cancerstrategin. Det händer onekligen ganska mycket inom detta område nu. Utvecklingen går framåt.Under sin livstid kommer var tredje svensk att drabbas av cancer och 2030 har antalet personer med en cancersjukdom fördubblats. Vi vet också att överlevnaden blir allt bättre tack vare tidig upptäckt, forskning, läkemedel och behandlingsmetoder.Vi fick bl a se en film från Norrland om hur de använder den digitala tekniken för multidisciplinära konferenser. Snabbare, säkrare och bättre diagnoser och tid till behandling trots stora avstånd. Smart!Halland och Skåne berättade om ett utvecklingsprojekt om cancerrehabilitering och detta är ett område som kan utvecklas. Ska bli intressant att följa det arbetet via deras blogg. Idag hade de som medverkade på konferensen en debattartikel i ämnet publicerad på Brännpunkt.I slutet av året kommer ett nationellt vårdprogram för palliativ vård. Ett viktigt område att utveckla!

Socialminister Göran Hägglund berättade om att regeringen har träffat en överenskommelse med SKL om nationell samordning för högspecialiserad cancervård. Beslut ska tas 2013. Ett viktigt steg för att kunna ge bättre och säkrare vård, men också för att våra gemensamma resurser ska användas på bästa sätt.
I Jönköpings län fortsätter arbetet med att genomföra vår cancerplan och utvecklingsarbetet inom den sydöstra sjukvårdsregionen och regionalt cancercentra.

1 kommentar:

Patrik Göransson sa...

Tack för fint referat och länkning till både blogg och artikel!