onsdag, juli 19, 2006

Röstfiske i grumligt vatten eller solsting?

Vill man vara snäll mot folkpartisten Nyamko Sabuni kan man ursäkta hennes debattartikel i Expressen den 17 juli med att hon fått kraftigt solsting. Men om man lägger ihop alla folkpartistiska utspel om invandrare och integration så blir summan = röstfiske i grumligt vatten. Och det oroar. Mycket! Vad har tagit åt folkpartisterna? Ett parti som ska stå för liberalism lägger det ena galna förslaget efter det andra och vill framstå som att man slåss för invandrarers rättigheter. Som om invandrare är en homogen grupp. Tokigheteterna blir inte bättre bara för att man låter en invandrare presentera dem. Tvärtom. Det spär på invandrarfientligheten och ger råg i ryggen åt folk som är intoleranta.

Priset för stolligheter, som jag antar att Folkpartiet som parti ställer sig bakom i och med att Nyamko Sabuni sitter i partistyrelsen, tar nog faktiskt Sabuni (och Folkpartiet) med sitt förslag om obligatoriska gynundersökningar av högstadieflickor som ett led i att komma åt kvinnlig omskärelse. Hur tänker hon egentligen? Även förslagen om åldersgräns för huvudduk och förbud mot konfessionella friskolor känns långt ifrån de liberala idéerna.

Att vi måste jobba mer för att få ökad kunskap och ge skydd och stöd åt flickor som riskerar att giftas bort mot sin vilja eller omskäras är självklart. Likaså att ta avstånd mot allt hedersrelaterat våld. Men obligatoriska gynundersökningar av högstadieflickor? Nån måtta får det väl vara. Var finns flickornas integritet? En gynundersökning är inte precis som ett stick i fingret. Det kan jag garantera. Satsa istället på att ge ungdomsmottagningarna ökade resurser, mer tid i skolan för diskussioner om "livskunskap" men framför allt mer kunskap och förståelse för att möta olika kulturer på BVC och inom socialtjänsten. Det är föräldrarna som ska påverkas och informeras om vad lagen säger.

Folkpartiet skrämmer mig.

1 kommentar:

Sven-Gunnar Hoffstedt sa...

Jag vet inte riktigt var Folkpartiet befinner sig idag! På riksplanet kommer det ena konstigare förslaget efter det andra.

Könsstympning ska självfallet tas avstånd ifrån och sk hedersrelaterat våld med naturligtvis. Men obligatoriska gynundersökningar känns inte alls rätt. Jag tror mera precis som du på utbildning och att föräldrar måste påverkas att ta avstånd från att stympa sina egna döttrar.