tisdag, oktober 30, 2007

En glädjens stund i landstingsfullmäktige!

Det är inte på varje fullmäktige som ett beslut applåderas när klubban fallit. Det hände i dag. Den fråga som beslutet gällde var Nybyggnation av lokaler för Smålands Musik och Teater. Äntligen skulle beslutet fattas. 17 ledamöter deltog i "debatten" på 70 minuter som inte var någon debatt utan enskilda anföranden som var otroligt samstämmiga över hela det politiska fältet.

Nyckelord i inläggen var arbetsmiljö, glädje, kulturens betydelse, regional utveckling, attraktivitet och mötesplats. En ledamot, Noah A (s), fick applåder efter sitt anförande där han vittnade om kulturens helande kraft. Mitt eget anförande hittar du här.

Beslutet fattades i enighet. Idag passar Fylkings utrop väldigt väl - Äntligen!

måndag, oktober 29, 2007

Så kan man utnyttja sin tidningsmakt

I dagens JP finns det en halvsida med en debattartikel signerad Stig Fredriksson, koncernchef för Herenco AB. Den handlar om landstingets beslut om att bygga ett nytt hus för Smålands Musik och Teater. Att herr Fredriksson är negativ till detta lär ingen vara okunnig om. Det var den tredje längre debattartikeln på kort tid. Och visst får man vara negativ, men det skulle hedra herr Fredriksson om han ville tala om vad alternativet är till en nybyggnation och att han var mer saklig.

Det är intressant att notera att en koncernchef så tydligt använder sig av sin makt för att få ut sin egen åsikt i den egna tidningen. Vem skulle få ett liknande utrymme för en debattartikel?!? Än mindre är sannolikheten om det är en artikel som är positiv till nybyggnationen.

Det är att beklaga att herr Fredriksson använder sin makt till att publicera en "faktaruta" som inte baseras på fakta, utan eget tyckande och spekulationer. Vem är det som har trampat på Fredrikssons tår?

Tyvärr har JP ingen nätbaserad tidning, så jag kan inte länka till artikeln.

söndag, oktober 28, 2007

Vacker höstdag i Norrköping

Efter välbehövlig sovmorgon och god hotellfrukost tog vi en promenad i höstsolen i Norrköping. Vi gick till Knäppingsborg och botaniserade i butikerna och tog en fika. Väldigt trevlig del av staden och precis såna butiker som jag gillar.

Före hemresan blev det söndagslunch på makens favoritrestaurang i stan, Bacchus. Han envisas dock med att kalla den för "Valvet". Givetvis åt vi plankstek. Gott!

Filmklipp från firandet


Supportrarna hyllar Stefan Thordarsson. Det var Thordarsons sista match i den vackra vita tröjan. Noterbart är att spelarnas klädsel blir allt mer lättklädd...



Självklart ska man göra vågen efter matchen, trots förlusten... Seriesegern är ju trots allt vår! Lite kul att fansen sjöng "SM-guld". IFK tog ju faktiskt SM-guld i veckan och flera av spelarna från den matchen fanns med på Stora Valla.



Norrköping hyllar sitt lag på Tyska torget. Vilken glädje, vilken stolthet!

Lite bilder från gårdagens firande

Degerfors var väl inte en ort som man kände "att här vill jag bo". Vi passerade denna skylt och det är ju inte alla som fått en pizzeria uppkallad efter sig:-) Undrar om Ralf ätit pizza där nån gång?

Otroligt många poliser (minst 30) fanns på plats på Stora Valla. Vi hade f ö poliseskort i nån mil när vi lämnade Degerfors... Laget hyllas av supportrarna

Thomas Magnusson delar med sig av sin glädje till fansen. Detta sker i form av tröja, shorts, skor mm


Laget i hela stans hjärta firas på Rådhustrappen

lördag, oktober 27, 2007

Idag firas det i Norrköping

Om en kvart sätter vi oss i bilen för att åka upp till Norrköping och delta i dagens hyllning till IFK Norrköping. Det ska bli så roligt att dela all denna glädje med alla andra supportrar.

Håll utkik på IFK-bloggen - det kan hända att det blir mobilbloggande från Degerfors och Tyska torget.

fredag, oktober 26, 2007

Signerat om läkemedelskostnaderna

I veckans nummer är det jag som har skrivit "Signerat". Ämnet är läkemedelskostnaderna. Du hittar texten här.

Hemma ett par timmar

Tack och lov att jag hann med flyget till Jönköping. Hade enligt tidtabell 25 minunter på mig mellan flygen, det blev 15 minuter. Språngmarsch mellan terminal 4 och 3 på Arlanda. Därefter trängde jag mig (på ett artigt sätt) i kön vid säkerhetskontrollen. Där börjde det dock pipa när jag passerade "bågen". Märkligt! Det pep inte i Luleå...

På planet hem fanns ett par kollegor till mig, Hägglund och Attefall. Blev lite småsnack när vi kom till Axamo. Hägglund ville slå vad om att det bara blir ett år i Allsvenskan för IFK Norrköping...

Sista dagen i Luleå på LTS höstmöte blev mycket diskussion om framtiden. Vad innebär det för länsteatrarna om det blir regionkommuner? Kulturutredningen? Jag presenterade kort arbetet med Freja Musikteater och fick väldigt positiv respons.

Imorgon bär det av till Degerfors och Norrköping. Då ska vi fira det allsvenska avancemanget. Härligt! Detta tillfälle har jag längtat efter i fem år!

Vem som röstas ut ikväll från Idol? Evelina eller Sam. Bäst var Andreas.

torsdag, oktober 25, 2007

Länsteatrarnas höstmöte i Luleå *uppdaterad*

Har varit lite problem att ta sig in på bloggen. Här kommer dock några intryck från gårdagskvällen och dagen.

Varför skriver man "croq monsieur" på menyn när det är en vanlig varm macka med senap, skinka, tomat och ost?

Konstverk i Kulturhuset i Luleå. Livstycken gjorda av kasserade glasögonglas!


Dagens besök på Kulturhuset i Luleå var intressant. Ett hus mitt i centrum som sjuder av liv och rörelse. En mötesplats. Man har samlat bibliotek, konsertlokal och konsthallar i en byggnad. Lägg till restaurang och fik. Ljust, luftigt och välkomnande. Tänk vad mycket formgivning och konstnärlig utsmyckning betyder för helhetsintrycket!Kommunen har satsat 343 miljoner på detta bygge. Inte illa för en kommun av Luleås storlek. En grundtanke i hela satsningen är ungdomars tillgång och delaktighet i kulturlivet. Luleå är en offensiv kommun när det gäller kultur!

Eftermiddagen har vi tillbringat på Norrbottensteatern. Intressanta samtal om länsteatrarnas roll och utveckling och kulturutredningen. Kvällen bjöd på middag på teatern och pjäsen "Krymplingen på Inishmaan". Pjäsen var inte riktigt i min smak. ..

Imorgon väntar dialog med Kulturrådet m.fl och ett av ämnena är barnteater.

onsdag, oktober 24, 2007

Mot Luleå

Idag bär det av mot Luleå och Länsteatrarna i Sveriges höstmöte. Det kommer att bli intressanta och givande dagar med mycket diskussioner. Återkommer med reflektioner.

Kanske bäst att ta fram vinterkappan. Här hemma var det -5 imorse och alldeles vitt ute av frost. Hur är det i Luleå?

tisdag, oktober 23, 2007

Fotografering i den vita tröjan

Jag har blivit intervjuad för en artikel till Smålands Musik och Teaters nya programtidning. Är ju ordförande för SMoT. Temat i artikeln är fotboll och kultur och detta skulle illustreras på något sätt. Den vackra vita tröjan skulle givetvis vara på och så något med en boll. Hjälp!
Fotograferingen skedde ute i solen i förmiddags på den gräsmatta där det nya huset för scenkonst ska byggas i Jönköping. Det var ca 3 grader varmt. Jag hade den vackra vita tröjan på mig. Vilken tur att jag inte behövde försöka trixa med bollen. Klarar max två med fläk:-) Nu räckte det med att skjuta upp bollen i luften...
Foto: Lars Kroon, SMoT

Ingen liten lintott längre


Daniel är ingen liten lintott längre. Numera är han en gänglig svarthårig tonåring. Han fyller närmare bestämt 17 år idag! Grattis!!! Detta firar vi med pannkakstårta som födelsedagsbarnet själv vill baka...

måndag, oktober 22, 2007

(S) vill ta av pensionspengarna

Idag har oppositionen i Landstinget presenterat sin skuggbudget. De anser inte patientavgifterna inom vården behöver höjas eftersom "pengarna finns redan i landstingets kassakista". Med andra ord är det pensionspengarna (S) vill ta av. Vi har redan en pensionsskuld och den vill alltså (s) utöka. Ansvarsfullt? Nej. Det kallas populistisk oppositionspolitik!

Kultur på recept

Sedan ett par år tillbaka kan läkare skriva ut fysisk aktivitet på recept. Studier visar att kultur har hälsofrämjande effekter och att kultur kan användas i såväl förebyggande syfte som för behandling, rehabilitering och habilitering. Exempelvis kan man använda sig av lugnande och avslappnande musik vid sömnproblem istället för sömnpiller. Anser du att läkare även ska kunna skriva ut kultur på recept?

Rösta!

Jag har skrivit en "Signerat" om kultur i vården. Den kan du läsa här.

Slagsmålen har inget med fotboll att göra

Det är för mig helt obegripligt att "firmor" till olika lag stämmer träff för att slåss. Än mer obegripligt blir det när det inte ens är matchdag eller ens på den ort där matchen hålls. Varför skulle supportrar till Örebro och ÖIS "göra upp" i Borås? De spelar ju inte ens i samma division! Vad är syftet? På vilket sätt skulle dessa slagsmål stärka det egna laget? Varför visar man sin kärlek till sitt lag genom att slå motståndarsupportrar sönder och samman?

Nej, att grabbar som vill slåss gömmer sig bakom olika fotbollslags namn och kallar sig supportrar är enbart tragiskt. Dessa huliganers slagsmål har inget med fotboll att göra. Det förstör tvärtom för fotbollen och den klubb de säger sig älska.

Aftonbladets Simon Bank menar att tjejer skär sig, killar slåss. Denna parallell är smått pinsam.

söndag, oktober 21, 2007

Nu finns jag på Facebook!

Nu har jag gjort som många andra före mig, skaffat mig ett litet utrymme på Facebook. Återstår att se om det är något för mig...

Tårar på Parken

IFK Norrköpings och PF:s hyllning till Stefan Thordarson före match gav en stor klump i halsen och tårar i ögonen. Känns tungt. Ingen mer Thordarson på Parken. Ingen annan kommer att spela med nummer 18 på ryggen i IFK Norrköping. Är det någon annan IFK-spelare som fått denna ära?

Det tog en lång stund innan känslorna var under kontroll. Tacksam över att maken inte pratade med mig när jag kämpade med tårarna. Då hade jag nog börjat stortjuta.
Tack, Thordarson!

Matchen då? Ja, den värmde inte om man säger så. En skitmatch. Det värsta var inte att Södra vann, utan att det var det lilla äcklet Thelin som gjorde målet. Usch! Som speakern sa: "fotboll är inte rättvist". Näe, det handlar om att göra mål. Synd att Thordarson inte fick sätta en boll i sin sista match på Parken. Effektiviteten IFK hade mot Örgryte var som bortblåst idag. På tal om bortblåst. Domaren hade ingen bra dag på jobbet. Dags att köpa nytt gult kort till nästa match. Får hoppas att kvaliteten på domarinsatserna är bättre i Allsvenskan.

Speakern var härligt subjektiv idag och sa att det var "sista matchen i den här skitserien". Tack och lov för det!

Nästa gång jag är tillbaka på Parken sitter storbildsskärmen uppmonterad. Vore härligt med en allsvensk hemmapremiär mot ett riktigt publiklag. Inte TFF eller Gefle tack.

torsdag, oktober 18, 2007

Mannen från Tenhult

Nu har jag läst "Mannen från Tenhult" av Broberg & Lundström. Helt okej förtröelse, men inte mer. En bok i mängden. Gillar inte riktigt när författaren blir förklarande mitt i handlingen. Har också lite svårt för när händelseförloppet eskalarerar på det sätt det gör. Det blir för mycket för att det ska bli trovärdigt. Man vad vet jag om den kriminella världen?

Lite kul att boken utspelar sig i Jönköping och Tenhult och att kartan stämmer. Branden på Mäster Gudmund som benämns som "Källaren". Men visst säger man väl "Järabacken" och inte "Nässjöbacken"?

Vem är då mannen från Tenhult? Jo, en moderat lokalpolitiker som ägnar sig åt minst sagt kriminella affärer.

Pyjamastankar

Maken väckte mig strax före sex i morse och sa att jag var tvungen att köra honom till jobbet. Hans kollega hade messat att han var sjuk och tåget hade redan gått då. Grr. Klev upp, tog yrvaket på mig strumpor och en kofta över pyjamasen. Väl i Huskvarna börjar bensinlampan lysa. Bara att ta svängen förbi Jet när maken släppts av. Kan man hoppas på att det inte är så många som tankar bilen vid 6-tiden på morgonen? Nej, nej sån tur hade jag inte. Det kom bil efter bil för att tanka när jag stod där i min urtvättade fladdriga rosa pyjamas med yrvaket hår och fyllde på bensin. Aldrig har nog tiden gått så sakta när jag tankat! Smått pinsamt. Hoppas bara att det inte var någon jag kände som tankade i denna arla morgonstund...

onsdag, oktober 17, 2007

Jag kommer att sakna Thordarson!

Gårdagens seger med 5-0 borta mot ÖIS smakade mumma. Har ni inte läst matchreferatet på PVH kan jag varmt rekommendera det. Bra skrivet, Broweus! Men det blir lite vemodigt att läsa det när man vet att Thordarson inte spelar i den vita tröjan nästa säsong. Ingen vilt krigande Thordarson. Ingen Thordarson som snackar till sig en varning i 88:e minuten trots att segern är klar. Ingen Thordarson som ligger ner och gnäller efter en liten smäll. Ingen Thordarson med det stora hjärtat för laget, de vilda ögonen och den milda rösten.

Broweus återger Thordarsons svar på ÖIS-klackens gnäll. Stor humor!
"Inga byten hos IFK Norrköping till den andra halvleken. Själv bytte jag läktare och ställde mig på långsidan. Där fick jag snart klart för mig vem i IFK Norrköping som var minst populär. Jodå, en islänning som alltid ger allt: Stefan Thordarson hånades och häcklades och kallades för saker som inte lämpar sig i tryck. Stefan själv svarade iskallt med att hålla upp sina händer – den ena med fem fingrar upp, och den andra formad som en ring. Budskapet ”5-0” var således tydligt, och efter denna lilla gest mot läktarplats tystnade snart de skräniga och lagom kaxiga hemmasupportrarna."

Finns det ingen möjlighet att Thordarson kan ändra sig? Ett år till bara.

tisdag, oktober 16, 2007

Nu ska jag förhoppningsvis bli piggare

Jag har känt mig trött och hängig den senaste veckan. Nu har jag kanske svaret på varför. Igår började något som ser ut som ett bett att svullna på högerarmen. Under natten har det svullnat till ordentligt, det ömmar och rodnaden runt "bettet" har brett ut sig. Senare har armen börjat domna. En ganska olustig känsla. I förmiddags fick jag "order" från mina kollegor att visa upp armen på vårdcentralen. Sagt och gjort gick jag upp till distriktsläkarmottagningen och visade min arm. Fick frågan om jag haft ett fästingbett? Inte vad jag vet iallafall. Nu har jag fått penicillin och förhoppningsvis ger det med sig ganska snart. Mår dock inget vidare just nu.

Imponerad över tillgängligheten och snabb behandling på "min" vårdcentral.

Så kan man också tappa några timmars sömn...

Igår somnade jag i soffan när jag läste landstingshandlingar. Sov en skön och välbehövlig sömn, helt ovetande om vad maken fick veta när han satt vid datorn. Han kunde dock inte låta bli att väcka mig för att tala om att MA slutar och att Santos försvinner efter säsongen. Det var nyheter det!

Tråkigt att MA slutar, men man kan förstå hans skäl att satsa på familjen och att steget tas när den allsvenska platsen är klar. Stort tack!

Santos har jag en mer kluven känsla för. Hur mycket kommer han egentligen att saknas? Mycket skador och inte alls lika vass som 2005. Dessutom gillar jag inte riktigt hans stil, men det är ju en annan sak. Kommer att sakna Thordar lååångt mycket mer än Santos. Tackar dock för tiden som varit.

Nu är det minst två forwards som ska värvas.

Efter väckningen i soffan gick och la mig. Maken övergav tv:n och gick och la sig också. Han ville prata om tänkbara nyförvärv som sportchef/klubbdirektör och anfallare. Jag ville somna om fort. Värre var det att maken hade det där "gnällbänksgnället" i rösten. Usch! Det triggar igång mig ganska snabbt. Efter lite funderingar ansåg maken att Jens Fjellström eller Pelle Blom kunde ta över efter MA. Helt ok för mig. På anfallssidan lät det som att det var helt kört. Finns inga anfallare som är goda nog för IFK. När maken luftat sina tankar (oro) tog han sin bok, läste max en sida och började snarka! Kvar låg jag och kunde INTE somna om. En timma gick, två timmar gick. Tre timmar gick. Vid 3-tiden somnade jag äntligen, så det var inga pigga blå ögon som slogs upp kl.6.

Nu väntar en dag av sammanträden. Vad händer på IFK-fronten? Silly Season kan bli mycket spännande och händelserik.

måndag, oktober 15, 2007

Växjö tur och retur

Dagen har tillbringats i Växjö. Det har varit ett dialogmöte kring kulturen i de regionala utvecklingsplanerna (KRUS-projektet). Deltog gjorde företrädare från Småland och öarna, Statens kulturråd, SKL, Riksantikvarieämbetet, NUTEK och landsarkivet i Vadstena. Summa sumarum av dialogen är att man kan skriva väldigt olika i sina utvecklingsplaner och att regionerna kommit olika långt i arbetet.

Jag är imponerad av Kronobergs arbete med en kulturstrategi där man använt cultural planning som metod. Något som jag gärna skulle vilja gjordes i Jönköpings län.

Nu kryper jag upp i soffan med en stor mugg te, tända ljus och luntan med handlingar till morgondagens sammanträde med landstingsstyrelsen.

När sätts Waldorfskolorna under luppen?

Nu skärper man kraven på de religiösa friskolorna. Visst ska man följa läroplanen. Det gäller alla skolor, såväl kommunala skolor som friskolor. Frågan är när Waldorfskolorna sätts under luppen?

Läs gärna ledaren i förra Kristdemokraten ang. Waldorfskolornas frikort.

söndag, oktober 14, 2007

Böcker, böcker, böcker

Jag älskar att läsa böcker och har samlat på mig några stycken under årens lopp. Nu blir det mest böcker i pocketform, men de tar också plats. Hyllor har införskaffats, skruvats ihop och ställts på plats i mitt "läsrum". Finns plats för en hyllsektion till. Börjar få fason på rummet nu. Kvar på väggen är dock fortfarande fotbollsbården sen rummet var yngste sonens. Den får åtgärdas senare. Annars får jag sätta upp "fotbollskonst" på väggarna så att det blir temat i rummet...

Idag har jag ägnat ett par timmar åt att sortera böcker i författarordning och sen ställa dem i katogorier som deckare/thrillers - romaner - biografier - "övrigt". Ett roligt men ganska dammigt pyssel. Blev en del spring mellan bokhyllorna i sovrummet, gillestugan och "läsrummet". Fann flera böcker som jag vill läsa om och andra böcker som jag helt glömt bort vad de handlade om. Det bästa av allt är att nu finns det MASSOR av plats för nya böcker. Typ 3 meter bara i gillesstugan. Härligt!

Försöker övertala maken om att vi borde ställa ner alla biblar och Illustrerat bibellexikon i hyllorna här nere. Nu står de och samlar damm i vardagsrummet. Han förstod dock att jag var ute efter en ny möbel till vardagsrummet...

Från vitt till latte

Igår var vi hos dottern och gav hennes vitmålade lägenhet lite varmare toner. En fondvägg i rummet och en i köket. Det gick snabbare än vi trott, trots mönsterpassning på ena väggen. Men det var lite knepigt att tapetsera i en liten etta med ont om utrymme. Resultatet blev dock okej.

I köket blev det en fondvägg i latteton. Dessa våder sattes upp samtidigt som matchen mellan Ljungskile-Falkenberg gick på tv. Det var ett teamarbete mellan maken och mig. Jag klistrade och skar, maken satte upp dem eftersom jag inte nådde upp...

fredag, oktober 12, 2007

Filmmusik med Idol del II

Christoffer - Underbar version av Louis Armstrongs "What a wonderful world". Positivt överraskad.

Gathania - Hennes sång drunkande lite i musiken. Men jag gillar henne!

Daniel - Ta av den töntiga kaptensbindeln! Två gånger är en gång för mycket! Klart bäst röst!Men har lite svårt för hans viftande med armarna. Usch för kostymen.

Sam - Oj! Han har bytt gubbkepsen mot en hatt. Stort! Rasp i rösten, men lite stel. Trots allt helt ok. Men släpp kylskåpet!

Mattias - fortfarande lite för mycket "pojkband" över honom. But I like it!

Gissar att Sven-Gunnar gillade kvällens omgång av Idol med två "Bond-låtar". Vilken låt gillade hand bäst?

Tror att Andreas och Marie hänger löst. Amanda?

Nu överger jag Idol för Karlavagnen & Birro. Trött. Imorgon ska det tapetseras hos dottern...

Filmmusik med Idol del I

Tänk vad mycket musiken betyder för helhetsupplevelsen av en film. Musiken påverkar ju känslorna något enormt mycket, inte sällan stimulerar den tårkanalerna…

Mina högst subjektiva åsikter om kvällens insatser:

Andreas – killen sjunger bra, men är på tok för stel. Ögonen är inte med alls. Ronan Keatings hit (som jag gillar) blir tyvärr platt.

Patrizia - gillar hennes röst! Men kära nån varför valde hon denna låt?!?

Amanda - tycker att det lät lite surt. Varför vill hon vara så cool hela tiden? En av mina favoriter som tyvärr tappar mitt intresse fredag efter fredag för jag gillar inte stilen. Är hon förresten inte lite lik Pia eller vad hon heter i Parlamentet?

Evelina - överraskar! Gillar hennes version av "For your eyes only" nästan lika mycket som jag gillade Sheena Easton när det begav sig och jag såg Bond-filmen på bion i Grytgöl.

Marie- bara refrängen höll. Resten var beigt och lite surt. Men vad hade kvinnan på sig?!?

Alla som gör en ”ring-grej” med handen efter låten borde automatiskt få minuspoäng. Så patetiskt!

Trodde aldrig att jag aldrig skulle sakna Gynning & Berg men det gör jag. Jihde är hyfsat slätstruken.

Bemötande och prioriteringar

Dag 2 på seminariet har varit väldigt intressant och givande. Dagen inleddes med att vi fick ta del av två patientberättelser från vardagen och därefter gruppdiskussioner om bemötande. Vad är ett gott bemötande o s v. Att bemötandefrågorna är viktiga visar inte minst anmälningarna till Patientnämnden. Hälften av anmälningarna handlar om bemötande. Ledorden kan man säga är lyssna och omtanke.

Sen fortsatte grupparbetena kring frågor om vårdens utmaningar och hur vi använder resurserna på bästa sätt. Det fanns en stor samstämmighet i synen hos både verksamhetschefer, tjänstemän och politiker. Det handlade om uppdraget och prioriteringar. Inte minst handlade det om att analysera om vi använder de satsade resurserna på bästa sätt. I dessa budgettider diskuteras ca 5 promille av budgeten. Den övriga delen är orörd. Alla var rörande överens om att man måste se på den stora kakan och se om omprioriteringar behöver göras. Intressant.

Flera av verksamhetscheferna sa att vi måste sluta göra det onödiga/felaktiga och att få bort "wasten". Frågan är ju varför man inte gjort det tidigare? Och vad är "waste" och vem avgör det?

Man efterlyste också en tydlighet i uppdraget och politiskt mod. Det får vi politiker ta till oss. Gör vi rätt bedömningar och prioriteringar?

Dessa två dagar har varit givande och har väckt många tankar och funderingar. Nu jobbar vi vidare för att förbättra vården. Utgår från att det blir en fortsättning på dessa dialogseminarium. Detta forum behövs!

torsdag, oktober 11, 2007

Etik & prioriteringar

Befinner mig på Badhotellet i Tranås för ett Dialog och utvecklingsseminarium om etik och prioriteringar. Deltagare är landstingets verksamhetschefer inom hälso- och sjukvården, sjukvårdens ledningsgrupp, etiska rådet och landstingsstyrelsen.

Seminariet inleddes med en föreläsning av Håkan Eriksson om vårdens utmaningar. En föreläsning som väckte många tankar och funderingar om morgondagens hot, möjligheter och utmaningar.

Imorgon fortsätter vi med föreläsningar och gruppdiskussioner.

Oroande tendenser

Idag har landstingsgruppen varit samlad i Tranås för gruppmöte. Vi fick bl a information från primärvårdschefen som visade hur diagnoserna fördelar sig inom åldersgrupper bland sjukskrivna. Statistiken visar på en oroande utveckling. Psykisk ohälsa dominerar bland de sjukskrivna 70- och 80-talisterna. Och det är kvinnor som är i majoritet. Jämför man med exempelvis 40-talister är det en markant skillnad. Hur kan det komma sig?

Primärvårdschefen sa bl a "vi får akta oss för att psykiatrisera samhällsproblemen". Det tål att tänka på. Har vi svårt att hantera sorg och svårigheter? Tempot i samhället? Har det skett en värdeförskjutning så att vi inte har en gemensam värdegrund för etik och moral?

Dreamteam - IGEN

Det har blivit något av en tradition att Kristdemokraterna har en liten liga i Dreamteam. President är som vanligt Andreas. Men frågan är varför jag år efter år anmäler lag och är med och krigar om titeln? Jag är egentligen inte så värst intresserad av hockey och sen tar det sån himla tid att hålla på och pyssla med lagen. Det är ju hur många omgångar som helst och mängder av spelare att hålla koll på. Det finns nog bara ett skäl. Jag vill vara bättre än Andreas!

onsdag, oktober 10, 2007

Krokodiltårar från oppositionen

Alliansens landstingsbudget innebär att avgifterna inom vården höjs. Anledning är att man vill få fram mer resurser till exempelvis cancervården och hjärtsjukvården. Noterbart är att avgifterna har varit oförändrade de senaste 10 åren. Kostnaderna inte varit det. Inget roligt beslut att fatta, men ibland måste man ta tuffa beslut för att kunna finansiera nödvändiga satsningar inom vården. Budgetutrymmet är kärvt.

Oppositionslandstingsrådet kommenterar avgiftshöjningen indignerat och säger "...det kommer att bli kännbart för många som inte har bra ekonomi." Så lät det minsann inte när socialdemokraterna höjde landstingsskatten med 1 kr för ett par år sedan. Det var mångt mycket mer kännbart - för skattehöjningar finns inget högkostnadsskydd som träder in!

tisdag, oktober 09, 2007

Delegation på visit hos Kulturrådet

Idag har en liten delegation på sex personer från Smålands Musik och Teater varit uppe i Stockholm för att göra en liten uppvaktning hos Kulturrådet. Vi har presenterat vår verksamhet och mer specifikt Freja Musikteater och Fuse (dansprojektet). Två otroligt bra verksamheter som vi gärna vill se en permanent lösning på. Intrycket efter ett givande samtal var att det ser positivt ut från Kulturrådets sida.

Men det var en resa som innehöll en del dråpliga inslag. Thomas T berättade i bilen att han dammsög bilen på morgonen och råkade dammsuga upp sitt usb-minne med presentationen som skulle visas för Kulturrådet. Det blev till att riva upp dammsugarpåsen för att hitta minnet igen...

Det var lite oklart när jag skulle bli hämtad i Tenhult på morgonen, men Thomas menade att han hade ringt och talat in ett antal meddelanden på min mobil. Jag har dock inte fått några sådana. När vi var i Nässjö fick vi svaret på vem han hade ringt. Det ringde nämlingen en kille som presenterade sig som Mattias och sa att han hade fått meddelanden om att han skulle hämtas upp innan Jörgen hämtades upp i Nässjö... Vem denne Mattias är har vi ingen aning om:-)

Jörgen skulle hämtas upp i Nässjö och meddelade att han gick mot rondellen. Sen la man på. Vilken rondell? Finns ju ett antal att välja på i Nässjö. Han plockades dock upp på en raksträcka...

Jag försågs med strategin inför samtalet nedskriven på en servett. Den lät jag dock ligga kvar i handväskan...

Innan vi trötta och nöjda tog tåget hem blev det en kort fika i baren på Hotell Anglais. Där blev det kändisspaning - "Idol-Knut" och "Idol-Andreas" skymtades. Är Knut tillbaka?

Mannen från Tenhult

JP tipsade om en ny bok i dag, polisthrillern "Mannen från Tenhult" av Broberg & Lundström. Den handlar bl a om en väletablerad politiker som bor i Tenhult. Undrar vilket parti han ska tillhöra? Det är ju stark kristdemokratisk dominans här ute...

Boken är beställd. Återkommer när jag har läst den.

måndag, oktober 08, 2007

19 år!

Idag är det 19 år sedan vi blev herr och fru Andersson. Bröllopsdagen får ett stilla firande. Själv befinner jag mig på sammanträde i Vetlanda ikväll. Firandet skjuter vi upp tills den 27 oktober när det allsvenska avancemanget firas. Men man kan kanske hoppas på en IFK-seger som en liten present på denna högtidsdag...

lördag, oktober 06, 2007

Trädgårdsråd, tack!

Om någon av er som läser denna blogg har "gröna fingrar" är jag tacksam om du vill ge mig råd om följande:
  • När ska en lavendel beskäras?
  • När ska vinbärsbuskar beskäras?

F ö är jag nöjd med dagens trädgårdsarbete. Rabatter är rensade och löv räfsade. Återstår lite till morgondagens utlovade solsken. Blir nog till att klippa gräsmattorna en gång till före vintern.

Jag är innerligt tacksam över att det inte är min make som åker runt i trädgården varv efter varv efter varv på en minicross! Jag ska aldrig mer klaga på honom när han sitter och slappar i fåtöljen. Hellre det än ljudet av en ettrig liten minicross när man försöker njuta av höstsolen...

Vilken underbar höstdag!

Denna lördag är en lördag helt i min smak. Bara inledningen på dagen förgyller hela denna dag. Jag fick frukost på sängen av maken - skinkomelett! Sen ligga kvar och läsa. Härligt.

Inte blir det sämre av att solen strålar från en klarblå himmel. Idag är det trädgårdspyssel som gäller. Man får passa på att njuta av de få solstrålarna som ges.

fredag, oktober 05, 2007

Fredagskväll med tv4

En lagom trevlig underhållning en fredagskväll med tv4 är Idol. Urtrist är däremot "Fredag hela veckan". Känns som skåpmat. Inte roligt. Sen kan man ju fråga sig vem går och köper "Parlamentet" på dvd?!? Hur tråkigt är det inte med all reklam?

Tillbaka till Idol. Helt riktigt att Anastasia fick lämna. Nästa gång rycker Evelina.
Andreas gjorde helt rätt val av låt. Vem kan motså supertryckaren "I wanna know what love is"? Bra röst, men går inte tankarna till "Bonde söker fru" när man ser honom?
Daniel däremot valde en urusel låt. Minns att Farnham stängdes av när han spelades på Trackslistan. Urk! Trots detta var Daniel kanonbra. Men Norrahammars IK?!?
Patrizia sjunger bra. Varför hade hon stödkrage ikväll?
Gillar Gathania!
Mattias är väl årets "snygg-Erik". Maken gillar honom INTE!
När tar Sam av sig gubbkepsen?
Amanda gjorde ett trist framförande och Marie spretade med benen likt Carola när hon sjunger lite rockigare låtar. Christoffer är helt ok.

Är inte juryn ovanligt snäll i år?

Konferensturnén har nått sitt slut

Hemma i köket igen efter i princip en veckas konferensturné. Dagarna i Lund har varit otroligt givande och intressanta. Jag är full av intryck. Föreläsarna har verkligen bjudit på sig själva i sina anföranden. Jag tycker att kännetecknande för alla föreläsare har varit omsorgen om sin nästa, medmänsklighet. Kort och gott människosynen. Många saker skulle vi kunna införa i vårt eget landsting och SPARA pengar, samtidigt som vi ger en vård och omsorg med helhetssyn.

Idag fick Birgitta Andersson från Linköping stående ovationer efter sitt anförande om musik- och bildterapi för äldre. Ett anförande som fick åhörarna att skratta och gråta om vartannat. Tänk om alla våra äldre fick möta sådana som Birgitta!

Två föreläsare fick stående ovationer, Thyra och Birgitta. Två äldre kvinnor vars arbete genomsyras av att ge de äldre ett gott liv före döden.

Fredagskvällen slappar jag i soffan. På tv:n blir det Idol

torsdag, oktober 04, 2007

Nordisk festmåltid

Så har vi då avnjutit den nordiska festmåltiden. Borden var dekorerade med de nordiska flaggorna och menyn var komponerad (delvis) med nordiska smaker. Om jazzmusiken i bakgrunden bestod av nordiska stycken har jag ingen aning om. Gissar dock att det var Nordiska rådet som var värd för denna middag.

Skagencanapé med vitvinsbräserad purjolök och sikromsdressing
Helstekt hjortfilé med Karljohansvampsås och Västerbottensmaksatt potatiskaka
Kanelparfait med cointreaumarinerad frukt och äppelflarn
Vi skulle sjunga en allsång på skånska som för mig var tämligen obegriplig. Tack och lov att det inte var jag som var den som skulle tvingas leda denna allsång inför alla...

Nordisk festmåltid?

Ikväll inbjuds det till "nordisk festmåltid med jazz". Undrar vad den nordiska festmåltiden består av? Kanske buffé med rätter från respektive land? Spännande.

Små reflektioner från dagens föreläsningar och seminarium

Var sitter egentligen själen? En av föreläsarna pratade om "själslig smärta" och pekade på huvudet.

Det har varit skratt och tårar.

Följande Scandic-devis stod på en affisch inne i ett av seminarierummen: "It's the little details that are vital. Little things make big things happen". Japp. Vi märkte det när tekniken inte fungerade.

Eftermiddagsfikat är en god kulturell upplevelse på temat äpple och kanel. Det serveras bl a en yoghurtshot med kanel. Mums! Mycket godare och trevligare än ett kladdigt wienerbröd... Nästa vecka är temat apelsin och choklad. Hm.

Vi har lärt oss talamus och amygdala. En av föreläsarna brukade kalla amygdala för Göran Persson eftersom det är amygdala i hjärnan som har kontrollen och bestämmer...

Man kan uppnå fantastiska resultat vid gångträning med hjälp av en metronom.

En av föreläsarna menade att när en arbetsgivare skriver att man söker en stresstålig och förändringsbenägen medarbetare skulle man lika gärna kunna skriva en lobotomerad medarbetare...

Slutligen har vi konstaterat att vi skulle kunna minska läkemedelsnotan rejält genom att använda musik i vården.

Baileys istället för sömnpiller *uppdaterad*

Morgonens föreläsning med Thyra Frank var en otrolig upplevelse som jag sent ska glömma. En kvinna med ett stort hjärta, mycket glädje och mod. Thyra är föreståndare på plejehjemmet Lotte i Köpenhamn. Ett äldreboende som jag skulle kunna tänka mig att åldras på. Ett äldreboende som är ett hem och inte en institution. Varför fungerar inte fler äldreboenden som Lotte?

Thyra framstår som en "anarkist" när hon berättar om alla papper som ska fyllas i o s v. Hon sa något i stil med: Om vi har många lagar och föreskrifter i Danmark, tröstar jag mig med att det är värre i Sverige. För henne är det just omsorgen om de äldre som står i centrum. Att ge de äldre ett liv även före döden. Läs artikeln om Lotte i tidningen Kristdemokraten.

Om man googlar på "plejehjemmet Lotte" kan man se att det sker många studieresor från svensk äldreomsorg för att titta på hur man jobbar. Gott! Men vad händer när goda föresatser och visioner krockar med alla förordningar och regler? För vem är man till? Jag tror att det finns mycket att lära av Thyra.

När Thyra avslutat sitt anförande fick hon stående ovationer och det var fler än jag som torkade tårarna. Fram för fler Thyror!

onsdag, oktober 03, 2007

Jag - blodgivare!

Fick ett sms från maken med meddelande om att jag kallats till blodgivning om en vecka! Mitt blod duger alltså för donation. Pulsen steg rejält.

Hjälp! Vad har jag gett mig in på?!? Jag som är spruträdd!

Kan erkänna att jag nog hade hoppats på att mitt blod inte skulle vara gott nog... Nu får jag göra min plikt. Och orsaken till detta är Hägglunds utmaning i våras. Har han lämnat blod än?

Doktor Westerlund

Har du en "Doktor Westerlunds blomma" hemma i fönstret? En sån där blomma som luktar citrus när man gnuggar på bladen. Vet du vem doktor Westerlund var? Jag har funderat över var namnet kommer ifrån. Nu vet jag.

Doktor Westerlund verkade i Enköping och var övertygad om att natur och konst hade betydelse för tillfrisknade och välbefinnande.

Höstmiddag

Är inte riktigt på det klara med vad som menades med "höstmiddag". Lönnlöven på bordet? Rotfrukterna till fläskfilén? Att middagen hålls i oktober? Hur som helst hade jag trevligt sällskap med övriga från Landstinget i Jönköpings län. Vi är in alles sex kvinnor som representerar Landstinget i Jönköpings län, varav två politiker. Dock var det lite problem med att föra en dialog som alla kunde delta i - ljudnivån i lokalen var på tok för hög för det. Men det var trots allt trevligt.

Imorgon är en ny dag full av seminarier och föreläsningar.

Kultur för livet

Kom ner till Lund strax före 15. Jag har alltså fått förmånen att delta i den nordiska konferensen "Kultur för livet". Ett späckat program med forskningsresultat och erfarenheter från olika verksamheter. De föreläsningar vi hittills tagit del av har varit intressanta och just visat på kraften och möjligheten i kulturen. Återkommer med reflektioner senare. Har dock noterat att av de ca 400 deltagarna är det säkert 90 procent kvinnnor. Kanske inte så märkligt iofs när majoriteten av de anställda inom vård och omsorg är just kvinnor...

Nu blir det snabbt ombyte för "höstmiddag". Undrar vad det innebär? I måndags var det ju medeltidstema och vad det är vet jag nu:-)

Har f ö fått en liten svit alldeles för mig själv. Allra lyxigast är att det finns ett badkar!

Filmklipp

Man ska kunna lägga upp filmklipp på bloggen och efter en del problem med uppladdning och diverse försök tror jag att jag har lyckats med att lägga upp en liten sekvens med Byteaterns rörspel.

Turnén fortsätter...

Kom hem från Kalmar i går eftermiddag. Packade om väskan och styr kosan mot Lund vid lunch idag. I Lund är det en stor konferens om kultur och hälsa. Ska bli väldigt intressant.
Men innan det är dags att åka till Lund blir det ett stopp i Vrigstad på förmiddagen. Alliansen i landstinget har gruppmöte om budgeten som ska presenteras i nästa vecka. Det är m a o slutklämmen av budgetarbetet nu.
Gruppmötet i Vrigstad gör att jag missar folkhälsoministerns anförande i Lund.

måndag, oktober 01, 2007

Middag på Kalmar slott

Åter på hotellet efter en trevlig kväll på Kalmar slott där det är främst tre saker som jag kommer att minnas:


1. Byteaternas version av "Stand by me" ackompanjerad av plaströr ute i skymningen på borggården. Häftigt!
2. Buffén på medeltidstema där maten intogs med hjälp av en kniv och fingrarna. 3. De stickade dambindorna som en av underhållarna placerade på ett av bufféborden efter att ha använt dem som huvudbonad. Tack och lov hade vi redan ätit färdigt!

Kommer nog faktiskt också att minnas att samme man som la de stickade dambindorna på buffébordet hade en röd boll på huvudet när han glatt berättade att Kalmar FF slagit Malmö med 2-0.

F ö är det inte roligt att gå på middag på Slottet och inse att en kvinna vid bordet bakom mig har samma tunika som jag. ..

Kulturkonferens i Kalmar

Befinner mig i Kalmar på SKL:s årliga kulturkonferens. Detta år är temat "Kultur som näring". På förmiddagen har det varit kortare föreläsningar i plenum och särskilt intressant var Keith Wijkanders dragning om kulturutredningen, samt Sven Nilssons föreläsning om "Kreativitetens rötter - nätverk och ekosystem".

Ikväll blir det middag på Kalmar slott. Väljer faktiskt detta före att gå och titta på Kalmar FF:-)