söndag, februari 28, 2010

Får man låna bilder?

Noterar att både Radio Jönköping och Jnytt rapporterar om att jag är Kristdemokraternas kandidat till landstingsstyrelseordförandeposten i höstens val. Kristdemokraternas ambition är att bli största borgerliga parti igen i landstinget. Kul att det uppmärksammas.

Jag blir dock lite fundersam när de har använt min profilbild här på bloggen utan att fråga och inte heller anger att det är en privat bild. Nu har jag egentligen inget emot att man använt sig av bilden, den är tagen en fin kväll i Bratislava. Men, får man använda privata bilder hur som helst utan att ens ange källan? Eller räknar man med att bilder på bloggar är allmängods?

lördag, februari 27, 2010

Byta ut hjärtats lag?!?

Igår höll Kristdemokraterna i Jönköpings län nomineringsstämma för att fastställa listorna till riksdag och landsting.

Jag fick partidistriktets förtroende att vara förstanamn på de två landtingslistorna i Jönköping och att vara landstingsrådskandidat. Jag är glad, rörd och hedrad.

Efter stämman fick jag frågan från en ledande kristdemokrat (säg att han är ordförande i Finansutskottet) om jag inte borde byta lag och hålla på Södra nu med tanke på kandidaturen.

Va? Byta lag av politiska skäl?!? Aldrig!

Jag skulle förresten vilja se och höra honom säga samma sak till partiledaren Göran Hägglund. Som den Bankerydsbo han är, håller han på Degerfors. Hägglund står som förstnamn på de båda Stockholmslistorna till Riksdagen. Skulle hans fotbollshjärta för den skull överge brukslaget för ett Stockholmlsag? Skulle inte tro det!

fredag, februari 26, 2010

Jag är glad och hedrad över förtroendet

Idag har Kristdemokraterna i Jönköpings län haft sin nomineringsstämma för att besluta om listan till riksdagsvalet och de sju landstingsvalkretsarna. Äldreminister Maria Larsson höll ett inspirerande tal.

Alla åtta listor antogs enhälligt av stämman och det känns mycket bra. Riksdagslistan toppas av Maria Larsson, Stefan Attefall, Irene Oskarsson och Andreas Carlsson. Ett bra team!

Jag är glad och känner mig hedrad över förtroendet som partiet gett mig. Jag kommer att toppa de två jönköpingslistorna i landstingsvalet och jag är partiets kandidat till att efterträda Lisbeth Rydefjärd som landstingsråd efter valet. Det förpliktigar! Det är en stor och rolig utmaning och jag kommer att göra mitt bästa.

Jag ser fram emot en spännande, intensiv och rolig valrörelse! Nu kör vi!

Tuff samtalston försvårar nyrekrytering av politiker

I dagens JP finns det en artikel om gårdagens kommunfullmäktige. Rubriken är "Fullmäktige behövde brytas för att diskutera samtalstonen". Det är ingen rolig artikel. Den borde stämma till eftertanke!

Som ordförande i nomineringskommittén i Jönköping med uppgift att ta fram förslag till valsedlar är samtalstonen och klimatet i kommunfullmäktige faktiskt ett problem. Det är flera av tilltänkta kandidater som tackat nej till att stå på "valbar plats" på listan p g a samtalstonen. Den hårda tonen, personpåhoppen och jargongen lockar inte nya politiker att engagera sig. De ser det inte som meningsfullt att sitta i fullmäktige, utan väljer hellre att engagera sig i en nämnd. Där verkar det inte vara samma samtalston.

Frågan är om de många åren av hårda ord och tuff jargong har blivit en kultur som man vant sig vid? Ja, den frågan är berättigad efter att ha läst det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Perssons kommentar: "Vad det handlar om är att flera på den borgerliga sidan har svårt att klara debatten och då blir det den här typen av diskussioner istället." Han ansåg inte att han eller någon annan hade skäl att mildra sitt sätt att debattera i fullmäktige.

Jag kan tyvärr inte länka till artikeln i JP, då tidningen inte finns i nätupplaga.

torsdag, februari 25, 2010

Jag älskar böcker!

Det finns två saker som jag skulle kunna förköpa mig på; böcker och scrapsaker. Bokrea är lite av årets höjdpunkt för mig. Att få gå runt och lukta på alla böcker, bläddra i dem och läsa på baksidorna. Det är ljuvligt!

Dagens fynd blev:
"Rom, konst och arkitektur" av Marco Bussagli
"100 orkidéer och hur du sköter dem" av Susanna Rosén
"Inred och dekorera ljust & lantligt" av Anna Örnberg
"Idealisten" av Thomas Bodström
"Hypnotisören" av Lars Kepler
"Den oskyldige mannen" av John Grisham (ljudbok)

Tror att jag ska köpa en trädgårdsbok också. Det har jag sagt i flera år, men det har inte blivit av.

onsdag, februari 24, 2010

Birro om verklighetens folk

Här kan du se och höra Marcus Birros tal om verklighetens folk som han höll på Kristdemokraternas kommundagar i Jönköping i slutet av januari. Ett anförande som gav stående ovationer.

En ny musikplattform

I måndags presenterade Eric Sjöström betänkandet "I samspel med musiklivet - en ny nationell plattform för musiken". Du kan läsa det här.

Vad kommer efter Rikskonserter? Jo, Statens Musikverk - ett nätverksbaserat arbetssätt med 10 koordinatörer med det övergripande målet: "Målet för den nationella musikplattformen ska vara att befolkningen i hela landet ges möjlighet att ta del av ett varierat musikaliskt utbud, präglat av konstnärlig förnyelse och hög kvalitet."

Betänkandet är ganska detaljerat och det känns som att utredningen lyssnat till musiklivets behov och vågat tänka nytt. Ett nyckelord i utredningen är samarbete.

Utredningen föreslår att 25 miljoner kronor ska avsättas för samarbetsprojekt, vilket ger möjlighet till nytänkande och spännande samarbeten.

De fria grupperna och arrangörer föreslås få 10 miljoner respektive 6 miljoner. Både denna utredning och Kultursamverkansutredningen föreslår att arrangörsstödet bör ses över. Det är bra att man föreslår att kriterierna för arrangörsstöd förändras så att inte festivalarrangörer missgynnas.

Jag är frågande till skrivningen om att "Statens kulturråd bör ställa upp tydliga kriterier för fördelningen av resurser för regional musikverksamhet till respektive län. Sådan verksamhet bör prioriteras som bidrar till att ny musik framförs och innefattar deltagande i turnéer och gästspel samt samverkan med fria arrangörer och musikgrupper." Är man missnöjd med hur den regionala musikverksamheten fungerar eller misstror man den regionala nivåns förmåga att prioritera? Dessutom tycker jag att det går emot tanken med "kofferten" och större ansvar för den regionala nivån.

Statens Musikverk ska inte producera egna konserter och turnéer, vilket Rikskonserter gjort. I direktiven till utredningen står det "Däremot bedöms det som mer ändamålsenligt att den regionala nivåns resurser för att producera konserter och turnéer förstärks och att statens roll i den delen därmed förändras." Vad jag kunnat läsa mig till finns inga tydligt öronmärkta pengar för denna verksamhet. Det är ju inte gratis att producera fler konserter eller att turnéera. Är tanken att man ska söka bidrag ur 25 miljonerspotten för detta ändamål?

På måndag samlas Länsmusikens Samarbetsråd för att diskutera de båda betänkandena som presenterades i måndags.

Från portfölj till koffert

I måndags presenterade Chris Heister betänkandet från Kultursamverkansutredningen eller som man allmänt sagt "portföljmodellsutredningen". Men portföljen har omvandlats till en koffert med en tydlig packsedel. Det handlar alltså om hur statens stöd till regional kulturverksamhet ska fördelas enligt en ny modell där regionerna får ett större ansvar och inflytande. Betänkandet heter "Spela samman" och du kan läsa det här.

Några korta kommentarer:
*Modellen kommer att införas successivt men under en relativt kort period, vilket är välkommet. Jag hoppas att Jönköpings län kan komma med i andra rundan.
* Kriterierna för att få ingå i modellen är bra och rimliga. Jag är glad över att Landstinget har en dialog med länets kommuner sen ett par år tillbaka och regelbunden dialog med studieförbunden.
* Bra att man föreslår en översyn av arrangörsstödet. Det är rimligt att delar av arrangörsstödet läggs i "kofferten" istället för att fördelas centralt.
* Bra att man lyfter fram Skapande skola och har tankar om hur man kan förbättra fördelningen av resurser så att alla barn omfattas av satsningen.

För oss väntar nu arbetetet med att ta fram en kulturplan för hur vi vill utveckla kulturlivet i Jönköpings län. Ett spännande och intressant arbete. I nästa vecka träffas företrädare för landstinget och länets kommuner till kulturdialog i Värnamo.

lördag, februari 20, 2010

Snö, snö, snö




Dagens första skottning är avklarad. Och snön fortsätter att vräka ner. Vore tacksam om traktorn som plogar vår gata kan vända plogen åt andra hållet idag för en gångs skull. Det är vår sida på gatan som alltid får den största vallen... Var ska man lägga all snö?!?

fredag, februari 19, 2010

Snö, samtal om länsmusiken och tågresor

Morgonen började med en rask promenad genom snön med en rullväska. Det var tungt! Var helt genomsvett när jag kom fram till tunnelbanan. Men man ska väl vara glad för vardagsmotionen;-)

Tog mig med tåg till Uppsala för att medverka vid möte med Mälardalsrådets kulturutskott. Det blev ett bra samtal om länsmusiken och frågor inför framtiden.

Sen blev det lite trickigt. Mitt tåg från Uppsala 13.09 blev inställt. Likaså var tåget en timme tidigare inställt, så det var mååååånga passagerare som skulle till Stockholm. 40 min senare kom ett tåg och det blev knökafullt. Risken var stor att jag skulle missa tåget mot Nässjö. Det var bara att hoppas på att det skulle vara försenat. Och det var det! Gud är god! Tack för att det var försenat med 12 minuter. Jag hann med! Så, nu är jag på väg hemåt och det verkar hålla tiden hyfsat. Hade fått en sittplats i vagn där man får ha djur och det började genast klia i både ögon och hals p g a hunden framför mig. Den väldigt trevlige konduktören ordnade snabbt en annan plats åt mig. Tack!

Nu hoppas jag att någon av sönerna har skottat när jag kommer hem... Annars blir det mer vardagsmotion;-)

Veckans ledare

Veckans ledare i Kristdemokraten är skriven av undertecknad. Den handlar om kvinnor och ADHD. Du kan läsa den här.

torsdag, februari 18, 2010

Ett par dagar i Huvudstaden

Sitter i landstingets övernattningslägenhet och förbereder det sista inför morgondagens panelsamtal om länsmusiken när Mälardalsrådets kulturutskott möts i Uppsala. Hoppas att det blir ett intressant och givande samtal! Det händer ju mycket nu på kulturområdet och inte minst inom musikområdet. På måndag presenteras två utredningar som anger förutsättningarna för verksamheten.

Gårdagen tillbringades också i Stockholm. Halva dagen ägnades åt styrelsemöte med Rikskonserter och det finns ju uppdrag som är roligare. Vårt uppdrag är att enligt "regleringsbrevet" avveckla Rikskonserter till 2011. Det finns med andra ord en hel del att göra, så att det sker på bästa sätt ur flera perspektiv.

Kvällen ägnades åt gruppmöte med Kristdemokraternas SKL-grupp. Vi fick föredragningar om fyra Alliansarbetsgruppers arbeten. Intressant och kul att få vara med och få påverka politiken.

Somnade gott efter en lång dag. TV:n med OS-sändningar vaggade mig till sömns och jag vaknade lagom till sammandragningen av damernas curling. När två rundor återstod övergick sändningen till Kunskapskanalen. Den kanalen fanns inte på hotellets tv...

Idag har förmiddagen ägnats åt SKL-grupp och sen dialog med Anders Andersson om Alliansens arbetsgrupp om sjukvårdspolitik. Utan att säga för mycket så finns det många intressanta frågor som Alliansen vill genomföra om vi får fortsatt förtroende av svenska folket. Det riktigt kliar i fingrarna av att få berätta om vad som är på gång...

måndag, februari 15, 2010

Ett gott skratt...

Vill du få dig ett gott skratt så här på måndagsmorgonen? Kolla då in det här klippet när Göran Hägglund åker på en blåsning. Hans min är obetalbar!

fredag, februari 12, 2010

Ingen kvinna ska fara illa i en relation

Idag skrev Eva Eriksson, landshövding i Värmland, på Brännpunkt om "fruimport". Hennes artikel baseras bl a på en rapport från ROKS.

Vi kan inte blunda för att kvinnor kommer till Sverige och sedan utsätts för fruktansvärda kränkningar av män som de satt sin tillit till. Så är det tyvärr. Och det kan aldrig försvaras eller ursäktas. Dessa kvinnor behöver all stöd och hjälp. Vi kan aldrig acceptera att en kvinna ses som en vara. Något som går att köpa eller sälja. Det handlar om människosyn.

"Fruimport" är ett hemskt begrepp, det gör kvinnan till en handelsvara. Något man köper och säljer. Fruktansvärt. Dessvärre blir det också ett begrepp som kletas fast på par som av äkta kärlek funnit varandra under olika omständigheter. Par som vill leva sitt liv tillsammans av kärlek. Inte minst möts en svensk man med en asiatisk kvinna med fördomar och skepsis från både omgivning och myndigheter. Varför? Världen är ju global idag. Sätter landsgränser stopp för kärleken?

Vad är det man kallar "fruimport"? Är det svenska män som gifter sig med en asiatisk kvinna? Eller menar man generellt svenska män som vill gifta sig med en kvinna av utländsk härkomst och bo i Sverige? Eller menar man en syriansk man med svenskt medborgarskap som hämtar hit en syriansk kvinna? Eller en somalisk man med svenskt medborgarskap som hämtar hit en somalisk kvinna? Vad avses?

De kvinnor som far illa i relation till sina män blir inte hjälpta av att kallas "fruimporter". Det är att se ner på människor. Vad vet vi om dessa kvinnors känslor till de män som senare kränker dem? De kanske älskade sin man och trodde på kärleken, precis som vi utgår från att det är i en relation mellan en svensk man och en svensk kvinna. Har vi fördomar?

Faktum är att ingen person ska bli kränkt i en relation till en annan! Hur tar vi tag i den problematiken? Att sätta etiketten "fruimporter" hjälper inte kvinnor i en utsatt situation.

onsdag, februari 10, 2010

Hägglund rör upp känslor

Göran Hägglund skrev på DN Debatt i söndags om vad som väntar i kvoteringsväg om vänsterpartierna skulle gå segrande i valet. Han förutspådde en kvoteringsoffensiv. Det rörde upp många känslor!

Först ut att besvara inlägget på DN Debatt var två pappor från nätverket Pappor för individuell föräldraförsäkring. Även de anser att staten måste hjälpa föräldrar att välja rätt genom att föräldraförsäkringen ska delas rakt av.

Sedan kom det ett inlägg från Eva-Britt Svensson (V). Hon vill inte förstå vad ofrihet är eller respektera varje familjs enskilda val. Som vanligt när vänsterpartister argumenterar hänvisar man till den amerikanska religiösa högern.

Peter Eriksssons inlägg på DN Debatt är ett löfte - kvotering blir en valfråga. Tonen är uppskruvad och jag kan riktigt se honom framför mig kippande efter luft. Eriksson gör lite märkliga krumbukter i sin artikel. Är det så stor skillnad på vårdnadsbidrag och MP:s barntid?

Sanna Rayman på SvD skriver klockrent i dagens ledare om "Hägglunds gillrade fälla". Läs den!

Till syvende och sist handlar det om hur mycket politiker ska styra människors vardagsval. Vem anser du ska avgöra vem som ska vara hemma med barnen när de är små - föräldrarna själva eller politikerna?

tisdag, februari 09, 2010

Fokus på patientsäkerhet

Idag har socialministern överlämnat en lagrådsremiss om patientsäkerhet. Ett område där man kan göra stora förbättringar med relativt enkla medel för att undvika vårdskador och dödsfall. En sån sak är t ex att alla inom vården följer basala hygienregler och har rätt klädsel.
Idag är det ca 100 000 personer som drabbas av undvikbara vårdskador och ungefär 3000 personer dör p g a undvikbara vårdskador. Som patient ska man ju inte riskera att dö när man får vård.

Alliansen i Jönköpings län har patientsäkerhet som en prioriterad fråga och förbättrings- och kvalitetsarbetet som bedrivs med stöd av Qulturum är en viktig pusselbit för en trygg och säker vård.

Genom att undvika vårdskador minskar vi mänskligt lidande, men det innebär också att vi kan använda våra gemensamma skattemedel till rätt saker i vården.

lördag, februari 06, 2010

Vem vill Björkman hjälpa vidare till Globen?

Kvällens bidrag var bland det sämsta jag hört på länge. Det känns som att det var upplagt för att Björkmans joker Salem Al Fakir som bjöd på en trist och slätstruken låt.

Unstoppable - Jo, han går att stoppa. Det räcker inte med att vara charmig när låten är usel.

A place to stay - Kära nån! Vad hade de klätt kvinnan i? Låten var ett sömnpiller.

You're making me hot-hot-hot - Avskyr verkligen Shakira-wannabies! Hemskt!

Road salt - Minst dåliga låten. Den hörde dock inte hemma i Melodifestivalen.

The saviour - Ekborg är en duktig musikalartist. Tyvärr passade inte hans bidrag in här. Il Salvatore lär dock fastna.

I did it for love - gäääsp.

Singel - Fick mig att sakna Markolioo. Säger väl allt om bidraget?

Keep on walking - låten tog sig aldrig. Trist. Man måste nog höra den flera gånger för att uppskatta den.

Hur ska man kunna rösta fram bidrag här?!?
F ö var Meltzer allt för käck och Dolph Lundgren för stel.

Helt OK start på försäsongen

2-2 på bortaplan mot svenska mästarna i säsongens första match är inte dåligt. Jag tycker faktiskt att det är helt ok. Fick se både kämpainsats och vilja, men också en del felpass. Men, men. Jag väljer att se det positiva.

Telos mål var riktigt läckert! Och vad tyst det blev på Skytteholm;-)

Wiklander visade framfötterna och var riktigt bra. När signas kontraktet?

Nilsson hade väl inte den bästa starten på andra halvlek. Rev ner en spelare. Straff. Mål.

Är förresten inte målvakten Nilsson lite lik Krunegård?

Firma Bamberg-Rönneklev blixtrade till några gånger i första halvlek på högerkanten. Gott.

Bambergs mål var inte heller fy skam.

Bergort luftade flera av junisarna och de behöver inte skämmas för sin insats.

Khalili vill jag se mer av.

Nu börjar det!

Idag är det match. Det är första försäsongsmatchen för säsongen och som jag har längtat efter den. Ja, faktiskt ända sen slutsignalen gick på förra årets bedrövliga säsong. Försäsongen är en nystart. Förhoppningsvis på på något mer glädjefullt än 2009.

Motståndarna är inte de lättasta att möta. Svenska mästarna på sin egen hemmaplan. Men, men. Jag vill se kämpainställning och vilja hos de vitblå pojkarna. Givetvis skulle jag inte ha något emot en seger;-)

Trots att snön ligger som ett tjockt vitt täcke ute, är det den där pirrande fotbollskänslan som börjar spira.

Om ett par minuter är det avspark. Vi ser matchen framför datorn i källarn. Heja IFK!

Veckans ledarkrönika

Denna vecka är det jag som skrivit ledarkrönikan i tidningen Kristdemokraten. Temat är Skolinspektionens rapport om de brister som finns i skolors arbete mot kränkande behandling. Du kan läsa ledarkrönikan här.

fredag, februari 05, 2010

Sur, trött och frusen *uppdaterad*

Tågförseningar kan jag stå ut med. Ja, jag har nästan vant mig vid dem. MEN, jag står inte ut med att man ljuger sina resenärer rakt upp i ansiktet! Och absolut inte kl.6 på morgonen när det är -10 grader. Mitt tåg skulle ha gått 6.06 från Tenhult. Beskedet på både informationstavlan och i högtalarna var att det skulle gå ersättningsbuss.
6.30 när trafikupplysningen öppnade hade ännu ingen buss kommit och beskedet jag fick var att ingen buss var beställd. TACK!
6.38 dök ett Krösatåg upp. Det tog oss till Forserum. Där skulle en ersättningsbuss ta oss vidare till Nässjö. Ingen ersättningsbuss kom, utan en ordinarie länsbuss efter 25 minuters väntan. Den bussen var överfull. Tack och lov att ingen olycka skedde i vinterväglaget.

Om man vet om att det är fel redan vid 5 på morgonen. Varför fungerar det då inte bättre med ersättningstrafik och information? Och varför går man ut och säger att det kommer ersättningsbussar när det inte gör det? Var är respekten för resenärerna? Dåligt av Länstrafiken!

Nu är jag äntligen på väg till Stockholm. Kommer försent till det möte jag själv ska leda. Den här dagen började inte bra. Jag är trött, sur och frusen. Men jag får iallafall sitta ner nu...

Jag kan berätta hur hemresan gick. Den gick inte med tåg. Tåget från Stockholm skulle ha gått 16.21 men avgångstiden flyttades fram 10-20 minuter i taget. När det gått en timme och senaste besked var 17.40 fick jag och Acko möjlighet att åka med vänner i deras bil till Jönköping. Under bilresan hem såg vi på nätet att vårt tåg hade ställts in. Tack vare goda vänner var jag hemma vid 21.30. Om jag förlitat mig på SJ vet jag inte när jag skulle ha varit hemma...

Bra start på resan


Dagens resa börjar med inställt tåg till Nässjö. Ska ersättas med buss. Hinner jag med tåget till Stockholm?

torsdag, februari 04, 2010

(S)kamligt!

Oppositionens systemkramande når nya bottennivåer. Om detta kan man läsa i dagens JP.
I en inbjudan till ett öppet möte om vårdvalet skriver (S) att "Vårdval är vanvård!". Ett uttalande som är både makalöst, sanslöst och osmakligt. När patienter själva får välja vilken vårdcentral man vill gå till, ja då är det i oppositionens ögon samma sak som att man utsätts för vanvård. Det är ett grovt påhopp på både offentliga och privata vårdanställda. Att man inte skäms!

(S) försvarar rubriken och formuleringen med att säga att det var ju själva systemet som var vanvård, inte sjukvården. Jo, jo. En mer än krystad bortförklaring. Det håller inte. Det är inte seriöst. Det är skamligt att försöka skrämma upp gamla och sjuka på det här sättet.

Jag kan tyvärr inte länka till artiklarna i dagens JP, då tidningen inte finns som nätupplaga.

onsdag, februari 03, 2010

Äldre i fokus

Idag har jag haft förmånen att lyssna till intressanta föreläsningar på Elmia Äldre. Det är många tankar och intryck att bearbeta. Konferensens tema är "Jag vill åldras lite vackrare".

Sven Wollter höll en rolig, personlig, tänkvärd och allvarlig föreläsning om åldrande som inledde konferensen. Han är en lysande charmig estradör. Han läste dikter och sjöng. En dikt som berör är Kent Anderssons "Sången om blindhet". Allt handlar om rätten att bli sedd för den man är, som man är. Ser vi varandra?
Wollter berörde hur synen på människan förändrats. Att människan numera ses som produkter och varumärken som ska leverera. Han förbannade marknaden och utbrast "Vi som är här och har grått i håret ska vara glada att vi inte är gångbara på den marknaden."

Här kommer några fler citat från föreläsningen:

"Att åldras är en skön konst och vi blir vackrare med åren i oss själva utan att anstränga oss."

Apropå erfarenhet. "Jag har något som inte ungjävlarna har. Åren. Lyssna på de åren ungjävlar!"

"Varje människa är expert på sitt eget åldrande. Det är unikt."

"Ett sätt att hålla sig ung, vid liv, frisk, närvarande är att läsa dikter."

Seminariet om "Bruk eller missbruk av läkemedel hos äldre" var mycket intressant och lärorikt. Föreläsaren Björn Westerlind använde begreppet missbruk synonymt med felanvändning. Läkemedelsanvändningen hos äldre har ökat drastiskt. Slutsatsen av seminariet var att trots att aktiva insatser gjorts inom området äldre och läkemedel har lite hänt i förhållande till hur stora insatser som gjorts. Kultur och tradition verkar vara svårast att förändra. Här är ett område där det återstår mycket att göra.

Dagen avslutades med en föreläsning om integritet och värdighet i livets slutskede. Anna Whitaker som gjort en studie över mycket gamla människors sista tid delade med sig av sina intryck av studien. Hon pratade mycket om värdighet, men varnade också för att värdighet inte får bli något förenklat eller instrumentellt i det pratiska omvårdnadsarbetet. De äldre som hon samtalat med och observerat hade ett uppdämt behov av att prata om existentiella frågor, om döden. Hon kunde urskilja två olika sorters dödslängtan. De som tyckte att de levt färdigt, att det var dags att dö. Men också de som uttryckte en önskan om att dö, då de inte ville leva vidare på äldreboendet. Den senare gruppen ville egentligen leva vidare, men inte så här. Vad säger det oss? Hur tar vi egentligen hand om våra allra äldsta i livets slutskede? Tänkvärt.

Snö, snö och åter snö



tisdag, februari 02, 2010

En vanlig tisdag

Idag har det varit en vanlig tisdag med skrivbordsarbete, planering och ett möte. Sådana där dagar som det är allt för få av. Skrivbordsarbetet har bestått av filande på det landstingspolitiska valmanifestet, förberedelse för gruppmöten, bokning av tågresor och hotell, sortering av papper, besvarande av mejl mm.

Inser att jag måste bli bättre på att äta lunch. Igår åt jag lunch vid 17. Idag blev det 14.30. Inte bra.

Valberedningen för Folkrörelsearkivet hade möte på Novellen. Det är ett uppdrag som följer med när man är ordförande i Utbildnings- och kulturdelegationen. Jag skulle önska att fler var engagerade i arkivfrågorna då det är ett viktigt kulturarv att föra vidare.

Idag har jag för övrigt åkt buss. Det räckte med ca 35 mil på snöiga vägar igår. Tiden på bussen ger tid till att varva ner eller att prata i telefon. Valde dock "fel" buss på hemvägen. Jag tog 130 mot Ödestugu och hoppade av vid Tenhults station. Trodde att jag skulle komma hem före 119 som passerar Ljungarpsvägen. Men när jag passerade "min" hållplats på Ljungarpsvägen körde 119 förbi mig. Hm. Får väl vara nöjd med att jag fick lite motion i kylan och blåsten...

Väl hemma fanns det mat att värma och sen var det dags att skriva veckans ledarkrönika till tidningen Kristdemokraten. Går att läsa på fredag.

En bra dag. Känner mig nöjd med uträttat arbete. Inte varje dag jag känner så. Nu tror jag att det blir ett avsnitt av "Någonstans i Sverige".

Jobbskatteavdrag är inget bidrag

I gårdagens JP fanns det en insändare skriven av "Per" som ansåg att jobbskatteavdraget var ett rent bidrag. Man tar sig för pannan. Skattepengar är dina och mina pengar intjänade av hederligt arbete som går till att finansiera vår gemensamma välfärd. Att få behålla en större del av sina egna pengar kan knappast kallas för bidrag.

måndag, februari 01, 2010

Invigning av Julias hus


Idag var det äntligen dags att inviga det nyrenoverade Annexet på Värnamo folkhögskola. Det har verkligen blivit fint. I samband med invigningen döptes huset till Julias hus. Jag hade förmånen att få klippa bandet.