tisdag, maj 31, 2005

Informationsdirektör stoppar närradioförsök

Ragnwald Ahlnér, kristdemokratisk landstingspolitiker från Habo, skrev i juni 2004 en motion till landstingsfullmäktige om att landstingsfullmäktigesammanträdena bör sändas i närradio för att öka insynen och informationen om landstingspolitiken. Motionen har under resans gång återremitterats för ytterligare beredning när den var uppe i landstingets beredning inför landstingsstyrelsen. Idag återremitterades den igen för ytterligare beredning.

Allmänpolitiska utskottet har gjort en grundlig och genomgripande beredning av motionen och anser att man ur ett demokratiperspektiv bör pröva att sända fullmäktigemötena i närradio under en två årsperiod. Detta skulle kosta allt som allt 88 000 kronor per år och sändningarna når nästintill alla hushåll i länet. Ett enigt utskott bifaller alltså motionen.

Landstingets kansli, med informationsdirektören Harriet Lindén i spetsen, gör en helt annan bedömning av motionen och föreslår att landstingsstyrelsen ska avslå den. De argument som Lindén framför är bl a att "sändningstiderna kanske inte passar lyssnarna". Så pinsamt! Är det så att svt:s sändningar av utskottsförhör och riksdagsdebatter passar alla tittare?!? Lindén anser också att det är bättre att lägga ut ljudfiler från fullmäktige på landstingets webb, eftersom man då kan lyssna när man själv vill.

Jag anser inte att det ena utesluter det andra, snarare kompletterar det varandra. Många av våra äldre länsinvånare har inte tillgång till internet, men i princip alla har en radio. Det är viktigt ur demokratiperspektiv att inte begränsa informationen. Tvärtom bör man sträva efter att göra den tillgänglig för så många som möjligt. Informationsdirektörens hållning är därmed väldigt förvånande. En informationsdirektörs uppgift måste ju vara att försöka få ut så mycket information och kunskap om landstingets verksamhet som möjligt och då vara öppen för många olika former av kommunikation, istället för att satsa allt på webben.

Detta ärende fanns alltså med på ärendelistan inför dagens sammanträde med Landstingsstyrelsen. Något beslut blev det inte, eftersom landstingsledningen beslutade att återremittera ärendet ännu en gång för ytterligare beredning. Vad som ytterligare ska beredas är oklart. Borde det inte vara så att landstingets tjänstemän ska följa den politiska viljan och Allmänpolitiska utskottets eniga yttrande om att införa närradiosändningar under en prövoperiod? Jag tycker det. Dagens beslut visar på att landstingsledningen inte styr utan styrs av tjänstemän.

Inga kommentarer: