tisdag, maj 31, 2005

Kristdemokratisk landstingspolitik får gehör

Vid dagens sammanträde med landstingsstyrelsen behandlades ett antal motioner skrivna av kristdemokrater och förslaget till budget för 2006.

När det gäller budgeten för 2006 fick Kristdemokraterna gehör för bl a följande förslag:
- 1 miljon till ungdomsmottagningarna och arbetet med att förebygga spridningen av sexuellt överförda sjukdomar
- 2 miljoner för att införa hälsokurva på barnavårdscentralerna för att jobba förebyggande vad gäller livsstilsfrågor
- 1 miljon för alkoholförebyggande arbete

Satsningen på psykiatri i primärvården har fått gehör och oppositionens förslag på ett tillskott på 8 miljoner bjöds över av landstingsledningen som vill satsa 10 miljoner kronor.

Reidar Wångehag och Gunnar Siljehult har motionerat om alkolås i länstrafikens bussar och yttrandet över motionen var mer långtgånget och mer positivt än motionärernas att-satser. Ett bra initiativ som innebär ökad trafiksäkerhet för länsinvånarna.

Gunnar Siljehult har motionerat om att man ska införa hälsokurvor på barnavårdscentralerna i länet för att jobba förebyggande med livsstilsfrågor. Motionssvaret innebär att en miljon avsätts 2006 för detta. Till detta ska man lägga de 2 miljoner som tillförs ytterligare genom vårt budgetförslag. Därmed är satsningen fullt finansierad.

Ragnwald Ahlnérs motion om närradion har jag tidigare kommenterat. Trots ett enigt utskottsyrkande om att införa närradiosändingar återremitterades motionen för ytterligare beredning.

Ett antal motioner som behandlade frågor om alternativa driftsformer skrivna av oppositionen (kd, m och fp) avslogs. Trots landstingsledningens "positiva grundsyn" till entreprenader och alternativa driftsformer tyder den praktiska politiken på något helt annat. Som landstingsstyrelens ordförande Lars Isaksson uttryckte det i dagens JönköpingsPosten angående entreprenader; "Några sådana äventyrligheter ger vi oss inte in på." Jag återkommer till det imorgon.

Dagens landstingsstyrelsesammanträde visar att Kristdemokraterna får gehör för sin politik trots att vi är i opposition. Tänk vad mycket vi skulle kunna åstadkomma om vi var i majoritet!

Inga kommentarer: