tisdag, maj 24, 2005

Stöd kvinnojourerna!

Stödet till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation är viktigt. Enligt Socialtjänstlagen är det kommunernas ansvar att ge stöd till våldsutsatta kvinnor. Detta stöd varierar från kommun till kommun. Ett sätt att ge stöd till dessa kvinnor är att kommunerna ger bidrag till kvinnojourer. Men långt ifrån alla kommuner ger bidrag till kvinnojourer. Kvinnojourer behövs för att hjälpa kvinnor (och deras barn) i en utsatt situation och utgör i många fall en fristad för dessa kvinnor. Verksamheten vid kvinnojourerna bedrivs av eldsjälar och många ideellt arbetande kvinnor. Deras arbete för våldsutsatta kvinnor är värt en stor eloge!

Nu finns det en risk för att det viktiga arbete som kvinnojourerna bedriver runt om i landet misstänkliggörs p g a Ireen von Wachenfeldts, ordförande i ROKS, uttalande om att "män är djur" och det "manshat" som blev tydligt i dokumentären "Könskriget". Flera kvinnojourer har nu valt att lämna ROKS och sökt sig till Svenska kvinnojourers riksförbund (SKR) för att bli medlemmar där i stället. Det är viktigt att kommunernas stöd till kvinnojourerna inte stoppas
p g a galenpannorna i ledningen för ROKS. Deras syn på män och våld mot kvinnor är tyvärr regeringens hållning, men delas troligtvis inte av majoriteten som jobbar ideellt med att stötta och hjälpa slagna kvinnor. Ett tecken på detta är ju att man väljer att lämna ROKS.

Tyvärr har redan Höganäs kommun fryst bidragen till kvinnojouren. ROKS dogmatism har gjort våldsutsatta kvinnor en björntjänst. Jag hoppas dock att kommunpolitikerna i Höganäs även i fortsättningen kommer att ge stöd till kvinnojourens arbete.

Men samtidigt som det är viktigt med stöd till våldsutsatta kvinnor måste man erbjuda vård och behandling till de män som slår kvinnor. Hur ska vi annars kunna minimera våldet mot kvinnor?

När det gäller könsmaktsteorin och våld mot kvinnor har jag kommenterat det på Kvinnobloggen. Läs gärna och kommentera.

Inga kommentarer: