torsdag, maj 19, 2005

Mer pengar till psykiatrin

Nu är det budgettider i landstingen, så också i Jönköpings län. Kristdemokraterna föreslår att man ska satsa ytterligare 6 miljoner på psykiatrin. En satsning som främst ska gå till fler kuratorer och psykologer inom primärvården. Här är behoven stora.

2004 satsade landstinget 15 miljoner extra på psykiatrin. Av dessa 15 miljoner gick 10,2 miljoner till rättspsykiatrisk vård. Den rättspsykiatriska vården slukar allt större resurser. För 2004 var kostnaderna för landstinget i Jönköpings län ca 39,5 miljoner kronor. Enligt sammanställning från landstinget trängde vård av rättspykiatriska patienter undan annan vård av psykiskt sjuka till en kostnad av 6,8 miljoner kronor inom den psykiatriska intensivvården.

Det är en ganska konstig ordning att det är landstingen som ska stå för kostnaden för den rättspsykiatriska vården. Det är ett straff som utdöms av staten via domstol. Tänk om man skulle ha samma ordning att det var respektive kommun som skulle stå för kostnaden för de som döms till fängelse? Inte rimligt. Det är staten som bör stå för kostnaden för denna behandling.

Som det är i dag tränger kostnaden för rättspsyk ut den "vanliga" psykiatrin, vilket i längden kan leda till att allt fler kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård...

Inga kommentarer: