måndag, juni 13, 2005

3 timmars debatt

I dag var det äntligen dags för debatten med stort D i landstingsfullmäktige. Ämnet som skulle debatteras var alternativa driftsformer i vården. Debattens vågor gick höga i mer än tre timmar och det sades både det ena och det andra som fick en del av oss att höja på ögonbrynen. Vad sägs om Bo Kärreskogs (s) uttalande om att det var fel att skattepengar går till vinster i privata bolag när det gäller vård av sjuka? Pengarna ska gå till vård istället. Jaha. Hur gör man då med läkemedel som är en del av vården? Läkemedelsbolagen gör enorma vinster, kanske Kärreskog anser att landstinget ska börja producera läkemedel i egen regi? Det ville inte herr Kärreskog svara på. Ett par ledamöter varnade för hur sjukvårdssystemet såg ut i USA och ville inte gå den vägen med privatiseringar. Det var det inte heller någon som motionerat om. Debatten handlade ju om alternativa driftsformer av offentligt finansierad vård. En seriös debatt gagnas inte av att man "hotar" med USA och privatiseringar.

"Underifrånperspektiv" var ett begrepp som användes flitigt och det var tydligt att det inte fanns en gemensam tolkning av vad begreppet stod för.

De 800 levarantörerna lyftes fram ett antal gånger som ett bevis på att landstingsledningen har en positiv hållning till alternativa driftsformer av vård. Vad som levereras? Ja, det är allt ifrån blöjor till pincetter och röntgenutrustning. Är det en alternativ driftsform av vård?

Centerpartiet bedyrade att de var positiva till alternativa driftsformer i vården. Det har vi hört förut, men sett mindre av i praktisk politik. På frågan om Centerpartiet i länet inte står bakom den politik (C) för på riksplanet, svarade man att man vet bäst själv hur vården ska bedrivas i det egna landstinget och inte följer några direktiv uppifrån.

I yttrandet över de fem motionerna om alternativa driftsformer står det tydligt att initiativ till entreprenadlösningar endast kan tas av en klar majoritet (75 procent) av personalen är positiva till det och då ska den politiska nivån pröva frågan. På min fråga till landstingsrådet Evert Wirfelt (c) fick jag ändå svaret att även den politiska nivån kan ta initiativ till entreprenadlösningar, men att det är viktigt personalen är positivt inställd. Det var ju ändå ett litet steg i rätt riktning.

Summasumarum, positionerna i frågan om alternativa driftsformer ligger fast och här går en tydlig skiljelinje mellan oppositionen och landstingsledningen. Noterbart var att landstingsstyrelsens ordförande Lars Isaksson inte yttrade sig en enda gång i debatten.

Inga kommentarer: