Det här med alternativa driftsformer är nästintill en icke-fråga för landstingsledningen i Jönköpings län. En icke-fråga så till vida att man anser att alternativa driftsformer inte är intressant för vårt landsting. För hur ska man annars tolka inställningen i dessa frågor från landstingsledningen? Som landstingsstyrelsens ordförande Lars Isaksson sa till JönköpingsPosten: "Några sådana äventyrligheter ger vi oss inte in på." på tal om entreprenader i vården.
Under nästan ett års tid har en arbetsgrupp bestående av fyra politiker, två från majoriteten och två från oppositionen, jobbat med dessa frågor med anledning av ett antal motioner om alternativa driftsformer. Nu har man äntligen kommit med ett förslag till yttrande över motionerna och dessa ska behandlas på landstingsfullmäktige den 13-14 juni. Det är bra att man har gjort ett grundligt arbete, men studiebesöken hos de s-styrda landstingen i Stockholm och Östergötland verkar ha avskräckt socialdemokrater och centerpartister för slutsatsen blir att vården bedrivs bäst i egen regi. Eller hade man bestämt hållning innan?
Den linje som landstingsledningen har valt är att om någon verksamhet skall övergå i entreprenad eller intraprenad kan det endast ske om initiativet kommer från personalen. Inte nog med det så måste 75 procent av personalen vara positiv till detta om frågan överhuvudtaget ska prövas av politikerna. Snacka om hängslen och livrem!
I vårt landsting finns det två entreprenader, Team Ortopedteknik och Aneby Vårdcentral HB, och avtal med totalt 89 privata vårdgivare. Alltså en väldigt liten del av vården sker i alternativ drift. Jämför exempelvis med östgötalandstinget som är s-styrt och har en större andel på entreprenad och t o m äger aktier i det privata vårdföretaget Capio. Undras om inte vården där utgår från patientperspektiv och ett sammanhållet system med obrutna vårdkedjor?
Jag blir nästan full i skratt när jag läser yttrandet. Helst stycket där man skriver att det finns drygt 800 leverantörer som är knutna till avtal med landstinget. Leverantörer av vad? Soppåsar? El? Bredband? Vad har det med alternativa driftsformer av vård att göra?
I flerårsplanen står det: ”Landstinget ska svara för en sammanhållen offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Samtidigt ska det finnas en positiv grundsyn till vårdavtal och nya driftsformer, till exempel entreprenader, som ett komplement till den offentligt drivna sjukvården. Detta gäller särskilt på orter där behov finns och andra alternativ saknas. Landstinget strävar efter att utöka och utveckla samverkan med privata vårdgivare för att kunna fullgöra delar av landstingets åtaganden.” Vackra ord, men saknar betydelse i praktiken. Låt mig ge ett konkret exempel: istället för vårdavtal med kiropraktorer föreslår landstinget i kommande budget att man ska anställa en kiropraktor på Ryhov. Motionen om att upphandla driften av vårdcentralen i Anderstorp avslås, trots att man säger sig i flerårsplanen vilja hitta lösningar där behov finns. I Anderstorp har det varit svårt att tillsätta läkartjänsterna. Yttrande över motionerna är ett tydligt klargörande från landstingsledningens sida. Nu vet vi vad som gäller.
Centerpartiets inställning i denna fråga är mer än intressant. De står bakom yttrandet om alternativa driftformer och ett beslut i landstingsfullmäktige i juni som kommer att innebära en fortsatt njugghet mot mångfald i vården. På Centerpartiets hemsida kan man läsa att Centerpartiet vill ha fler privata vårdgivare. Centerpartiet centralt, inte i Jönköpings län.
onsdag, juni 01, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar