onsdag, juni 29, 2005

Alexanderhugg = Hägglundhugg?

Kan Göran Hägglunds utspel om en kompromisslösning om kärnkraften vara det Alexanderhugg som löser denna Gordiska knut för Alliansen inför ett kommande regeringssamarbte? Ja, det kan man ju alltid hoppas. Folkpartiet vill bygga nytt och Centerpartiet vill enligt stämmobeslut stå fast vid uppgörelsen med regeringen om kärnkraftsavvecklingen. Inte en opitmal utgångspunkt i ett regeringssamarbete.

Jag är inte direkt någon vän av kärnkraft och anser att den ska avvecklas i takt med att man ersätter den med energieffektiviseringar och förnyelsebara energilösningar. Inte som idag när man ersätter kärnkraften med kolkraft eller köp av kärnkraft från andra länder. Det behövs också att vi hushåller med elen på ett bättre sätt. Sverige har ju inte heller direkt varit ledande i arbetet med att ställa om till ett hållbart energisystem. Där har vi en hel del kvar att lära av danskarna. På energifronten finns det en hel del att göra och det vore glädjande om kristdemokraterna vill ta täten i detta arbete.

Nu väntar jag med intresse på hur de övriga partiledarna i Alliansen ställer sig till Hägglunds kompromisslösning om kärnkraften.

Inga kommentarer: