tisdag, april 18, 2006

Äldreriksdagen, lång version

Här kommer några synpunkter och reflektioner kring dagens seminarium på Äldreriksdagen:
  • Ylva Johansson drog alla sina löften om satsningar på de äldre än en gång. Nu ska allt bli sååå bra, för nu finns det ju ekonomiskt utrymme för att prioritera de äldre. Lite magstarkt av henne att säga: "Jag ger riktade pengar..." Det är väl våra gemensamma skattepengar som satsas?
  • Pocketteaterns inslag var tänkvärda och humoristiska. "Vem vill bli pensionär?" Ring och rösta. Det kostar 29,90 per samtal och pengarna går till pensionärer utan gränser. Eller "Hemvändarna" om 700 pensionärer som återvänder efter 15-20 år på solkusten. Allra bäst var nog den sista sketchen om valfrihet i äldreomsorgen där pensionärerna kan välja mellan tre paket; makt, trend och behövd. Baspaketet hade man slopat eftersom de gamla blev passiviserade.
  • Björn Sundström kan med glimoten i ögat och rakt på sak åskådliggöra frågan om ekonomi och demografi. Alltid kul att lyssna på honom. Han pratade bl a hur många som behöver rekryteras till äldreomsorgen till om 20 år (tror jag det var, svårt att läsa anteckningar som gjorts i en mörk lokal). Med samma könsfördelning skulle alla kvinnor behöva jobba inom äldreomsorgen...Sundström underströk att högre skatt inte är lösningen för att klara morgondagens efterfrågan av välfärdstjänster. Han ansåg inte heller att likformighet är att eftersträva i alla kommuner. Inte ens staten lever upp till sina egna visioner om likformighet - i en del kommuner finns bara polisskylten kvar!
  • Tove Lifvendal fick presentera sin vision som äldreminister 2026. Hennes anförande var gjort som en presskonferens där hon som äldreminister meddelade sin avgång. En äldreminister behövdes inte längre, vilket hon meddelat den kvinnliga statsministern. Som äldreminister hade hon genomfört en grå skatteväxling (tror jag det hette) - man sparade pengar på ett konto för sin ålderdom.
  • Seminariet om äldre på arbetsmarknaden där Orback skulle ha medverkat var i långa stycken en gäspning. Miljöpartisten som medverkade i samtalet hade två saker att säga; friår och sex timmars arbetsdag. Jaha. Margo Ingvardsson var det dock lite krut i, även om hon blev lite gnällig ibland. Hon skällde på regeringen som inte infört en lag mot åldersdiskriminering trots att EU beslutat om det redan 2003, ville se över LAS som hon ansåg skapade inlåsningseffekter på arbetsmarknaden för de äldre och avslutade med att pensionärernas förbannelse kan spåras till Paulus andra brev till Tessalonikerna: "den som inte arbetar ska inte heller äta". Häpp.
  • Seminariet om "Passion för livet" var en redogörelse av ett intressant projekt om att ge seniorer kunskap och verktyg för att skapa ett hälsosamt liv. Två av de farbröder som ingått i projektgruppen deltog i föredragningen och de gnabbades lite med varandra på ett hjärtligt sätt.

Vad jag saknar på Äldreriksdagen är montrar från olika utställare som berättar om sin verksamhet. Imorgon är det partivisa samlingar före lunch.

Inga kommentarer: