torsdag, april 13, 2006

Varför så få kvinnor?

Enligt en undersökning som tidningen Dagen har gjort är bara 2 av 10 ledarskribenter kvinnor och bland de politiska redaktörerna är situationen den samma. Hur kan detta komma sig? Att det finns många kompetenta, skärpta och välskrivande kvinnor är ju ingen hemlighet. Men varför återfinns de inte på ledarredaktionerna? Hur går rekryteringen av ledarskribenter till? Handplockas de på rekommendationer eller är det en tjänst man söker? Är det det förstnämnda finns det ju risk att män rekommenderar män.

På morgontv sa Barbro Hedvall något i stil med att det är ett tufft klimat för kvinnliga ledarskribenter och att det tar längre tid för dem att bli en auktoritet som man tar på allvar. Ges kvinnor chansen då? Skulle vara intressant att höra om dagstidningarna medvetet jobbar för att få fler kvinnliga ledarskribenter eller om man tycker att det inte spelar någon roll.

Är könsfördelningen densamma bland krönikörer? Min känsla är att det finns ganska många kvinnliga krönikörer. En del skriver bra, andra mindre bra. Men så är det ju bland manliga krönikörer också. Är det lättare att bli krönikör som kvinna än ledarskribent?

Inga kommentarer: