måndag, juli 30, 2007

När ska folk börja använda kondom?

Ärligt talat förstår jag inte hur unga människor tänker när de har oskyddat sex. Fattar de inte vilken risk de utsätter sig för? Den nya statistiken som visar att klamydia har ökat med 31 % första halvåret jmf med samma period förra året i Jönköpings län förskräcker! Kurvan för ökningen av klamydia pekar ju uppåt hela tiden. En del av ökningen kan förklaras med fler tester, men det är ändå en skrämmande utveckling. Ska det vara så himla svårt att använda kondom? Det finaste man kan göra mot sin partner är väl att se till att man har säkert sex?

Det måste till en attitydförändring och det nu! Jag är glad över att det var Kristdemokraterna som tog initiativ till en handlingsplan för sexuell hälsa och ökade resurser till Ungdomsmottagningarna och STI. Men det hjälper liksom inte om ungdomar bara rycker på axlarna och tänker "det händer inte mig". Det gör det uppenbarligen. Nya grepp måste testas och satsningarna måste ske på ungdomars planhalva.

Dags att placera ut kondomautomater på stan och på krogarna? Det skulle kunna vara en del i statens satsning på bättre folkhälsa...

Inga kommentarer: