Testade detta recept på mina svärföräldrar idag och det fick med beröm godkänt. Det är en väldigt god chokladkaka och som man kan ta en bit av med gott samvete:-)
300 g mörk choklad (minst 70 %)
6 ägg
4 msk sötningsmedel
½ dl kokande vatten
2 msk frystorkat kaffe
½ hackade pecan- eller valnötter (jag använde hasselnötter)
Till formen:
smör
1 dl kokosflingor
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form (20 cm i diameter) och "bröa" med kokosflingorna. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge. Hacka nötterna.
2. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Rör ner chokladsmeten i äggulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedlet och nötterna och blanda väl.
3. Häll smeten i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering.
4. Dekorera gärna med riven kokos och färska bär.
5. Servera med grädde eller vaniljvisp.
Receptet är hämtat ur Expressens Leva & Bo nr 28 2007
300 g mörk choklad (minst 70 %)
6 ägg
4 msk sötningsmedel
½ dl kokande vatten
2 msk frystorkat kaffe
½ hackade pecan- eller valnötter (jag använde hasselnötter)
Till formen:
smör
1 dl kokosflingor
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form (20 cm i diameter) och "bröa" med kokosflingorna. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge. Hacka nötterna.
2. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Rör ner chokladsmeten i äggulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedlet och nötterna och blanda väl.
3. Häll smeten i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering.
4. Dekorera gärna med riven kokos och färska bär.
5. Servera med grädde eller vaniljvisp.
Receptet är hämtat ur Expressens Leva & Bo nr 28 2007
3 kommentarer:
Den där chokladkakan ser vääääldigt god ut! Den måste jag göra nu tills skolavslutningen.
Är det 1/2 dl hackade nötter du hade i? Minns du?
Förlåt att jag glömt att skriva ut måttenhet. Ja, det var en ½ dl (grovhackade) nötter det ska vara.
Den är väldigt god och mäktig. Räcker till många eftersom den är så smakrik!
Lycka till!
Tack för ett snabbt svar! :)
Skicka en kommentar