måndag, oktober 17, 2005

Ackos chokladbiskvier

Acko Ankarberg Johansson är inte "bara" HV-fantast och kristdemokratiskt kommunalråd, hon är också en hejare på att baka gudomligt goda chokladbiskvier. Här kommer receptet:

Ackos chokladbiskvier (15 st)

Bottnar:
300 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:
100 g smör eller delikatessmargarin
1½ dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2-3 tsk kakao

Glasyr:
100-125 g mörk blockchoklad

Gräddningstid 10-12 min

Bottnarna: Riv mandelmassan. Blanda den med äggvitan till en smidig smet. Klicka ut den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem lite med mjölad hand så att de blir ca 5 cm i diameter. Grädda i miten av ugnen 10-12 min. Lossa kakorna försiktigt och låt dem kallna på galler.
Fyllningen: Rör ihop rumsvarmt fett, florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna. Låt dem stå i frysen i minst 1 timme.
Glasyr: Smält blockchokladen. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.

Chokladbiskvier går bra att frysa.

Inga kommentarer: