torsdag, oktober 27, 2005

Irenes ostkaka

Vår distriktsordförande Irene Oskarsson från Aneby är erkänt duktig på att baka ljuvligt goda ostkakor. Jag har lyckats komma över hennes "hemliga recept" och vill givetvis dela med mig av det till fler. Själv föredrar jag att ha hjortronsylt och grädde till ostkaka. Mums!
Så här gör man:

Irenes ostkaka

10 liter "riktig" mjölk värms till 37 till 39 grader (beror på hur fast man vill ha ostmassan="plocken" på smålänska).Ta undan ca 4 till 5 dl mjölk innan du värmer mjölken. Blanda 150 gr mjöl och ostlöpen (mängd enligt förpackningen) i den kalla mjölken. Rör ner i den 37-39 gradiga mjölken, låt stå och loppna.
När mjölken har loppnat se till att få ur all vassle, kan göras på två sätt;Traditionellt är att spänna en handduk över en hink eller gryta och lägga massan i duken för att rinna ur. När Irene gör stor sats så öser hon ur vasslen så att "plocken" blir kvar i grytan som hon värmt mjölken i.

Förutom mjölk, mjöl och ostlöpe behövs:
Skålla 1 hg mandel och ett par bittermandlar, mal dem eller kör dem i matberedaren.
10 ägg , 1,5 - 2 dl socker, drygt 1 liter grädde
Blanda detta, tillsätt ostmassan, fyll en fyraliters form eller ett par mindre och grädda i 175 grader i drygt en timma . Kakan skall pösa upp och det skall inte fastna något på provstickan om man tester . Låt den sedan stå till sig dvs stabilisera sig och svalna. Den ska serveras ljummen, aldrig varm.

Inga kommentarer: