fredag, oktober 28, 2005

Mer humanism, tack!

Svensk asyl- och flyktingpolitik är inte human. Det har vi kunnat se gång efter annan och det är människor som kommer i kläm. Efter att regeringen och moderaterna gick samman om att säga nej till en flyktingamnesti har regeringen och dess samarbetspartier snickrat på en "lightversion" som innebär att familjer ska kunna få avvisningsbeslutet prövat igen. En lag som förväntas träda i kraft i mitten av november.

Då undrar jag, varför måste då Migrationsverket och polisen verkställa avvisningsbeslut ett par veckor innan den nya lagen väntas träda i kraft? Varför denna brådska? Det finns ett par familjer här i länet som avvisas nu. Familjer som har levt gömda här i flera år och som riskerar att splittras som familjer vid en avvisning. Verkligen att ta hänsyn till barnens bästa. Man skäms.

En syriansk familj avvisades till Syrien nu i veckan och familjen splittrades direkt. Föräldrarna togs till förhör och barnen har fått tas om hand av släktingar nere i Syrien. Barnens bästa var det.

Kan inte hjälpa att det känns som att myndigheterna skyndar på med avvisningar innan den nya lagen väntas träda i kraft. Är det så är det skrämmande.

Inga kommentarer: