lördag, oktober 08, 2005

Skärpning krävs!

Igår sänkte hovrätten straffet för en 54-åring som rattfull kört ihjäl två pojkar sommaren 2004. Inte nog med att han var rattfull, han smet dessutom från olyckan. Tingsrättens straff på två års fängelse sänktes till 1,5 år. Helt otroligt och obegripligt.

Det högsta straffet som kan utdömas för vållande till annans död är sex års fängelse. Det högsta straff som utdömts för en rattfull som kört ihjäl någon är fyra års fängelse. Den som tilldömts detta straff är en ungersk lastbilschaufför.

Varför används inte straffskalorna fullt ut? Vad är en förmildrande omständighet i dessa fall? Hur har en praxis kunnat utvecklas i denna riktning? Rättsväsendets förtroende undergrävs rejält genom att utdöma dessa låga straff. Straff som måste kännas som ett hån för alla de som förlorat en anhörig p g a att en full person satt sig bakom ratten. En skärpning av rättspraxis bör ske snarast. Ett fall finns i Högsta Domstolen för avgörande. Detta fall gäller en man som fick 1,5 års fängelse för att han berusad kört ihjäl en farmor och hennes lilla barnbarn. Allt annat än en skärpning och bättre tillämpning av straffskalorna är oacceptabelt.

Inga kommentarer: