tisdag, februari 28, 2006

Ät semla med gott samvete

I dag är det fettisdagen och det är då man ska njuta av en semla (eller två om man orkar). Vi brukar baka våra semlor själva denna dag och i år är det inget undantag.

Här är det recept som vi använder oss av:

Goda semlor (ca 10 st stora semlor)
25 g jäst
1 burk mager kesella
2,5 dl lättmjölk
lite salt
0,5 dl socker
ca 7 dl vetemjöl

Jäs degen (30 min under duk) och baka ut till 10 släta bullar. Jäs under duk på plåt i ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna under duk.

Skär ut en trekant till lock på varje bulle. Gröp ur bullen. Lägg det urgröpta i en skål och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Rör till en lös smet. Fördela fyllningen i bullarna och klicka över vispad grädde (vi använder oss av Milda visp 20 %, smaksatt med lite vaniljsocker). Lägg på locket och sikta över lite florsocker.

Mums!

Inga kommentarer: