måndag, augusti 07, 2006

Persson känner flåset i nacken

Nu har Göran Persson återvänt från skördarna. Han talade i Björkvik igår. Persson aviserade att det kommer ett förslag kring fastighetsskatten inom kort. Någon som är förvånad? Sossarna har väl insett att denna fråga är viktig även för många socialdemokratiska väljare, annars hade inget förslag kommit nu. Det våta fingrets taktik talar. Tydligt. Alliansens överskommelse i Almedalen att gå på Kristdemokraternas linje om att slopa fastighetsskatten stressar visst Perssons strateger.

Men, det räcker inte med att frysa taxeringsvärden eller justera begränsningsregler. Socialdemokraterna och Göran Persson har ännu inte insett att fastighetsskatten är felkonstruerad i grunden. Nej, för Socialdemokraterna är detta bara en budgetpost.
Varför ska man betala skatt på ett fiktivt värde? Du får ju ingen inkomst av huset under tiden du bor i det trots att taxeringsvärdena höjs hela tiden. Under tiden man bor i huset har man tvärtom bara kostnader för att underhålla det. Och sköter man om huset bra och sätter in en lång köksbänk, kaklar badrummet eller gräver för bergvärme - ja, då stiger taxeringsvärdet och därmed skatten. Inte heller ska grannens lyckade försäljning innebära att man ska betala mer skatt för sitt hus. Tänk om samma sak skulle gälla inkomstskatterna. Nej, skatten ska betalas när huset säljs.

Inga kommentarer: