tisdag, juni 26, 2007

Omkörningsförbud för långtradare önskas!

Det borde vara förbjudet för långtradare att köra om långtradare på motorväg!
Vet inte hur många helt huvudlösa omkörningar som jag sett dessa yrkesförare göra på vägen mot Norrköping. I backarna upp mot Gränna slänger de sig gärna helt plötsligt ut i omkörningsfilen. Som bilist måste man vara extra uppmärksam just här om det är två långtradare i rad, annars är risken stor för att bli prejad när man är på väg att köra om eftersom flera av dessa långtradare verkar sakna sidospeglar.
Här är ett vanligt förekommande exempel: Den stora tunga långtradaren slänger sig plötsligt ut i omkörningsfilen där det är kraftigt motlut och omkörningshastigheten är knappa 80 km/h. Vad händer? Jo, bakom tvingas bilisterna bromsa in och det blir en lång kö av bilar som vill förbi. Irritation! Den tunga långtradaren segar och segar och segar och så är han förbi sin kollega och svänger snävt in framför nosen på den. Det är ett under att det inte sker fler olyckor!

Det borde vara förbjudet för långtradare att köra om långtradare! Kanske något för Irene att ta upp i trafikutskottet?

3 kommentarer:

Jessika sa...

Varför måste långtradare köra om långtradare? Att långtradare alltid har bråttom är ju en sak men det där sugande visslandet får ju en att liksom ja, whoaw. Och jag kör ju inte ens bil.

Anonym sa...

Yrkeschaufförer har oftast ett väldigt pressat schema, vi ska fram i tid med dina matvaror, och vad det nu må vara, om vi ska få behålla våra körningar.

Men visst, förbjud långtradare att köra om långtradare så ska du få se vad som händer; en långtradare, fyra långtradare, sju långtradare och sen hela fjorton långtradare efter varandra längs motorvägen, tätt följt av minst femtio personbilar, och långsamt går det - och dom här ska du köra om sen, allihopa. Jag anser iallafall att det är bättre att vi sprider ut oss, och varför vi väljer uppförsbackarna? För det är ofta bara där vi kan köra om, eller så vet vi att tradaren framför kommer sjunka ner till 30-40 kmh pga tung last, och varken du eller jag vill köra så långsamt i onödan. Tänk dig att ligga bakom en bil på 90-väg som skiftar mellan 75kmh och 100kmh. Mycket förståelig anledning till omkörning.

Mia sa...

Anonym// Jag kan förstå ditt resonemang. Men det jag egentligen reagerar mest på är de huvudlösa omkörningarna där långtradare helt plötsligt svänger ut i omkörningsfilen när man själv är på väg att köra om. Som bilist känner man sig ganska liten jmf med en stor långtradare och man vet vilka konsekvenser det skulle kunna bli om olyckan är framme.

Sen kan jag även skriva långa texter om galna stressade bilister som ligger tätt bakom och sen gör helt galna omkörningar. Det är ett under att inte fler olyckor sker ute på vägarna.