tisdag, oktober 20, 2009

Framtidsvägen

Igår var jag och riksdagsledamoten Irene Oskarsson på studiebesök på Värnamo Folkhögskola för att få veta mer om projektet Framtidsvägen. Framtidsvägen handlar om förrehabilitering och vänder sig till sjukskrivna som vill komma vidare i livet. Man erbjuds sociala aktiviteter under 15 veckor och syftet är att man ska kunna gå över till arbetsrelaterad rehabilitering och senare kunna komma tillbaka till arbetslivet. Framtidsvägen är ett sätt att komma igång igen.

Framtidsvägen är ett samarbetet mellan folkhögskolan och Försäkringskassan och får stöd av Europeiska socialfonden. Även Ädelfors folkhögskola och Mullsjö folkhögskola ingår i projektet.

Det ska bli intressant att följa hur projektet går. Det var verkligen människan i centrum, inte systemen. Och tron på framtiden.

Jag kan se att det finns behov av projekt liknande Framtidsvägen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, men inte är sjukskrivna. Personer som behöver sociala aktiviteter för att överhuvudtaget komma igång igen, få struktur på vardagen och stärkt självkänsla för att sedan gå vidare till andra arbetsmarknadsinsatser.

Inga kommentarer: