måndag, juni 21, 2010

Krämig saffransrisotto med räkor

Lyxade till det med en krämig saffransrisotto med räkor till middag. Är det måndag, så är det. Det blev mycket gott tyckte jag och maken, men sönerna var inte lika positiva.

Dottern ville ha receptet, så här kommer det:

Krämig saffransrisotto med räkor

(4 port)

4 dl arborioris
ca 1 l vatten
3 msk kycklingfond
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 g saffran
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vin
1,5-2 dl riven parmesanost
1 msk pressad citronsaft
150 g sockerärtor
400 g frusna skalade räkor
olivolja (gärna med vitlökssmak)
salt
peppar

Hacka lök och vitlök. Fräs den i oljan i en tjockbottnad kastrull.
Vänd ner ris och saffran. Låt det blanda sig väl med löken tills det känns torrt.
Häll på vinet och låt det ånga bort.
Tillsätt den varma buljongen, börja med 5-6 dl buljong. Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen. Räkna med 17-20 min. Sänk värmen något, risotton ska koka lugnt och regelbundet. Rör sakta tills riset absorberar all buljong, tillsätt 1-2 dl i taget. Tillsätt grädden. Rör ofta, risotton ska bli krämig och lite al dente.

Skär sockerärtorna på mitten och koka upp.

Riv parmesanen. Rör ned den tillsammans med citronsaft och 1 msk olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner sockerärtor och räkor. Låt allt bli varmt.

Servera med sallad och vitlöksbröd.

Inga kommentarer: