onsdag, juni 09, 2010

Varför har så lite hänt?!?

Kvällens Uppdrag granskning tog upp ett angeläget ämne. Vestibulit. En sjukdom som man oftast inte talar högt om, men som tusentals unga kvinnor lider av. Oftast lider kvinnorna i det tysta. Jag blir både upprörd och ledsen när jag får höra i reportaget att kvinnor får helt felaktiga råd när de söker hjälp. "Hjälp" som t o m förvärrar vestibuliten! Varför är kunskapen så liten, trots att det finns kunskap i ämnet? Det är också upprörande att det spelar roll var i landet man råkar bo för att man ska få adekvat hjälp. Så ska det inte vara!

2003 lyfte Kristdemokratiska Kvinnoförbundet frågan om vestibulit till Kristdemokraternas riksting. Motionen bifölls på rikstinget och det landstingspolitiska rådet skulle verka för ökad information, kunskap och forskning om vestibulit, samt att behandling av vestibulit ska erbjudas i hela landet. 2005 ställde riksdagsledamoten Chatrine Pålsson (kd) en fråga till vård- och omsorgsministern Ylva Johansson om vestibulit. Åren har gått och situationen verkar inte ha blivit bättre på området. Varför har så lite hänt? Är inte frågan tillräckligt viktig?

Kan man hoppas att socialminister Göran Hägglund tar tag i frågan, så att information, kunskap och behandling av vestibulit förbättras? Hägglund är ju en handlingskraftig socialminister!

Inga kommentarer: