tisdag, juni 22, 2010

Några reflektioner från dagens fullmäktige

I juni varje brukar landstingsfullmäktige hållas i någon annan kommun än Jönköping. Det är tvådagars sammanträde med studiebesök och middag på kvällen. Nu är vi i Tranås.

På förmiddagen hann vi nästan med att avsluta behandlingen av delårsrapport 1 för 2010. När vi ajournerade mötet fanns tror jag fem talare på listan. Gissar att talarlistan fylls på imorgon.

Det kan inte vara lätt att vara opposition i ett välskött landsting. Och det märks i debatten. Gnäll och åter gnäll. Det är kritik mot vårdvalet - "tvångsprivatisering". Och det är kritik mot att väntetiderna i vården minskar. Ärligt talat förstår jag inte vad problemet är med att människor som är i behov av vård får hjälp inom rimlig tid.

Lite komisk blev debatten när (S) hävdade att den stora skillnaden mellan socialdemokratisk och moderat politik var "avgiftsvägen". Enligt (S) väljer moderaterna att höja avgifter istället för att höja skatten, vilket skulle slå hårdast mot dem med lägst inkomt. Jag undrar då hur man ska se på Kalmarlandstinget som (S) brukar kalla för sitt "skyltfönster" för att visa på hur bra ett socialdemokratiskt lett landsting är? I Kalmar har (S) höjt patientavgifterna rejält och ligger högst i landet... Hur var det nu med den ideologiska skiljelinjen?

Vänsterpartiet stod nog trots allt för bottennappet idag. I talarstolen påstod man att"inget positivt för psykiatrin har hänt efter Miltonutredningen". Ta av skygglapparna! Läs på vad som har skett! De satsningar som regeringen har gjort hittar man här.

Dagen avslutades med en mycket god middag ute på Lugnalandet i Sommen och därifrån en båttur tillbaka till Tranås. Det var en mycket trevlig sommarkväll!

Inga kommentarer: