lördag, december 03, 2005

Fotboll och politik

En sajt som jag läser ett par gånger om dagen är gopeking.net och Gnällbänken. Sveriges mest intressanta sajt. Där finns rykten om IFK, analyser av spelare och även en del samhällspolitiska inlägg. En av skribenterna som gärna tycker till som samhället i stort är "Esso". Nu har han dragit igång en liten diskussion om medborgarlön. En del skribenter gillar inte att han skriver om politik. Jag tycker dock att det är intressant.

Mina åsikter om medborgarlön. Skeptisk. Jag kan förstå "Essos" resonemang om att AMS och socialbidrag kostar enormt mycket pengar. Men att införa en medborgarlön är inte rätt väg att gå. Det behövs fler som arbetar, startar företag o s v. Har vi råd att betala människor för att inte arbeta? Nej. "Esso" för dock ett resonemang om att uppvärdera det arbeta som sker i hemmet, omsorg om barnen och om våra äldre. Ja, de traditionella kvinnoyrkena måste uppvärderas både i kronor och attityd. Men tyvärr leder "Essos" resonemang fel. Om hans idé skulle införas skulle kvinnor bli de som tar hand om barnen på heltid och även äldre släktingar. Vilken ställning skulle kvinnor få på arbetsmarknaden och för att tala om framtida pension?

"Esso" vill även skrota LAS, eftersom ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det är inte lösningen. Det finns undantagsregler o s v. Det stora hindret är nog mer ingångslönerna. En hög tröskel att passera. En annan tröskel är företagens sjuklöneansvar.

Inga kommentarer: