måndag, december 19, 2005

Sverige, geriatrikens u-land

Detta år har äldreomsorgsminister Ylva Johansson åkt land och rike runt och berättat om allt gott Socialdemokraterna ska göra för våra äldre nu när konjunkturen är god. Som om vården och omsorgen om våra äldre kan vara konjunkturbaserad. Men, nu var det inte det som jag ville kommentera. Nej, det som måste komma fram är att regeringen i dagarna planerar att ta bort den medicinska specialiteten geriatrik. Hur tänker regeringen egentligen? Det finns redan för få geriatriker. Detta beslut skulle verkligen slå mot våra äldre patienters behov. Hur var det egentligen med den stora satsningen på våra äldre?

Så här kommenterar Chatrine Pålsson detta:
-Det är inhumant och skiljer sig dessutom från andra länders satsningar på området. Sverige riskerar att bli ett geriatrikens u-land.

-Den åldrade människan har specifika behov som fordrar specialkunskap, intresse och engagemang av vårdgivaren. Om forskning, utveckling och nyrekrytering fortsättningsvis ska kunna ske och läkarförsörjningen tryggas måste geriatriken och de multisjuka gamlas utsatta situation värnas.

Inga kommentarer: