måndag, december 12, 2005

Psykiatrin

Gårdagens Kaliber om rättspsykiatrin var väldigt intressant och skrämmande. Programmet pekar på tydliga brister inom såväl rättspsykiatrin och den vanliga psykiatrin. Det krävs mer resurser till psykiatrin. Per Lindqvist är docent och överläkare och ordförande för Sveriges Rättspsykiatriska förening säger i programmet:
"Människor hålls inlåsta på rättspsykiatriska kliniker utan att vara särskilt psykiskt sjuka och då ligger vi väldigt nära ett slags politiskt missbruk av psykiatrin där man använder psykiatrin som en avstjälpningsplats för individer som samhället inte vill veta av. Det är det man hade i Sovjet, man spärrade in politiskt oliktänkande för att de var besvärliga." Han anser att rättspsykiatrin får fylla igen luckor där annan psykiatri inte fungerar.

I vårt landsting har kostnaderna för rättspsykiatrin ökat år från år. Och dessa ökade kostnader tränger undan "vanlig" psykiatri. Det blir ett Moment 22. Dessutom är det staten som utdömer rättspsykiatrisk vård och borde då inte rimligen kostnaden betalas av staten?

Regeringen har pratat och pratat om hur viktigt det är att satsa på psykiatrin efter de olika vansinnesdåd som utförts av psykiskt sjuka. Psykiatrisamordnaren Anders Milton ville att regeringen skulle satsa en miljard de kommande sju åren, det blev 200 miljoner...

Inga kommentarer: