söndag, januari 01, 2006

Lyxig filégryta och chèvrebakad potatis

Här kommer receptet på en otroligt god gryta. Receptet är från senaste numret av "Buffé".

Lyxig filégryta (6 pers)
ca 800 g oxfilé (går lika bra med fransyska)
ca 100 g basturökt skinka
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
2-3 krm nymalen svartpeppar
1-2 krm malda kryddnejlikor
1-2 krm malen kanel
1-2 krm riven muskotnöt
1 tsk timjan
1-2 påsar stek-eller schalottenlök (á 250 g)
200 g svamp
2 msk margarin
1-2 dl vatten
2-3 dl rött eller torrt vitt vin
1 msk konc. oxfond
1 msk tomatpuré
1 tsk maizena
färsk timjan

1. Skär köttet i cm-tjocka skivor, ev skär i mindre bitar. Skär skinkan i små tärningar. Lägg kött och skinka i en skål. Pressa över vitlöksklyftan. Blanda salt, peppar och övriga kryddor. Häll kryddblandningen över köttet och vänd runt. Låt stå en stund.
2. Skala lökarna. Skär svampen i bitar. Stek svamp och lök i lite matfett i en gryta, tills löken är mjuk och svampen fått färg. Ta upp alltsammans från grytan.
3. Lägg lite mer matfett i grytan och stek köttet tills det fått fin färg och är nätt och jämnt genomstekt. Ta upp det.
4. Häll vatten och vin i grytan. Tillsätt fond och tomatpuré. Koka skyn 5-10 min tills den blir riktigt mustig i smaken. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Rör ner maizenan.
5. Lägg ner köttet i skyn. Tillsätt svamp och lök. Låt alltsammans hettas upp ganska snabbt. Garnera med några kvistar timjan.

Chèvregratinerad potatis (6 pers)
6 bakpotatisar
ca 250 g chèvre (fransk getost)
2 dl creme fraiche
salt, nymalen svartpeppar

Baka potatisen i ca 60 min på 225 grader i ugnens nedersta del. De ska bli mjuka. Grovmosa osten och tillsätt creme fraiche. Smaksätt med lite salt och peppar.
Dela potatiserna och gröp ut det mesta av varje halva. Blanda potatismoset med getostkrämen. Fyll de urgröpta skalhalvorna med potatisblandningen. Gratinera i ca 10 min på 250 grader tills potatisen fått fin färg.

Inga kommentarer: