måndag, januari 23, 2006

Maktens hemliga sällskap

Aftonbladet har kartlagt personer som deltar i slutna sällskap såsom Rotary och Frimurarna. Personer som har ledande positioner i samhället. Anledningen är att dessa slutna sällskap kan vara ett "hot" mot demokratin, eftersom makt och inflytande utövas när dessa damer och herrar möts utan att det finns någon insyn. Kan ju kanske ligga något i det. Men inofficiella kontakter och nätverkande är väl tämligen vanligt i samhället om man vill få saker och ting att hända?

Om man är nyfiken kan man kolla vilka i kommunen som ingår i dessa slutna sällskap. Och nyfiken som jag är tittade jag givetvis och fann att i Jönköping så finns både Göran Hägglund och Acko Ankarberg Johansson med på listan - rotarianer. Slående är att det är otroligt många fler män än kvinnor bland de personer som listats. Men så får ju bara män vara frimurare också.

Aftonbladet uppger att man inte tagit med frimurare och rotarianer som är äldre än 65 år. Knepig gräns. Menar man att personer över 65 år inte har inflytande och möjlighet att utöva makt?

Inga kommentarer: