tisdag, januari 17, 2006

Titta på tv själv, Andersson!

Ett av de mest korkade uttalanden jag läst på länge står assisterande förbundskapten i fotboll Roland Andersson för. Han sa: "Om kvinnor vill se på fotboll kan de göra det på tv." Tack! Att se på fotboll på tv är absolut inte samma upplevelse som att vara på plats på läktaren. Tycker Andersson det själv? Nej, givetvis inte.

Vad det handlar om är att kvinnor i Saudiarabien inte får sitta på samma läktare som män, vilket jag tycker är märkligt. Sverige ska spela en vänskapsmatch mot Saudiarabien imorgon och man har bytt till en mindre arena där man inte kan separera män och kvinnor på läktarna. Att som Carina Hägg (s) föreslår, ställa in matchen kanske är lite svårt i dagsläget. Men man borde från Svenska Fotbollsförbundet markera att man kräver att få spela matchen på Kung Fahds stadion där även kvinnor kan gå på matchen. Det borde inte vara en omöjlighet. Framöver bör man från Fotbollsförbundets sida vara mer aktiv och se till att dylikt inte uppstår igen. Man kan faktist använda idrotten för att lyfta fram mänskliga rättigheter.

Att få gå på fotboll om man vill det anser jag är en mänsklig rättighet. Det borde även Roland Andersson anse annars bör han byta jobb. Ett tips till Roland är att han läser FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Då skulle han förhoppningsvis inte göra så korkade uttalanden framöver.

Inga kommentarer: