onsdag, mars 08, 2006

Kvinnorna i fokus

Idag är det den Internationella kvinnodagen och det lär väl inte kunnat undgå någon. Och det är väl bra att en dag om året sätta fokus på kvinnors situation och s k kvinnofrågor. Vad är egentligen kvinnofrågor? Är ojämställda löner en kvinnofråga? Är våld mot kvinnor en kvinnofråga? Är trafficking en kvinnofråga? Nej, det är frågor om mänskliga rättigheter. Att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Och för att få till en förändring måste både kvinnor och män driva dessa frågor och inte bara den 8 mars.

Idag lovar politiker av alla kulörer att allt ska bli bättre. Vad är dessa löften värda om några veckor? Blir det någon förbättring och förändring?

Jämställdhet är ständigt en aktuell fråga och som man skall jobba aktivt med alla dagar under året. Det är då vi får till stånd en förändring, inte bara för kvinnorna innanför Sveriges gränser. Finns det en risk för att 8 mars bara blir en dag med manifestationer och proklamationer och så händer inget mer?

...kanske låter motsägelsefullt, men om någon timme åker jag till Linköping för att vara med i ett samtal på Cafémöte i Stadshuset där temat är "Jobb & Familj - Går det ihop?"...

Inga kommentarer: