torsdag, mars 23, 2006

Ylva Johanssons löften till de äldre

Läste DN nu på tåget och där fanns en artikel om Ylva Johanssons löften till de äldre. Det är samma pengar som lovats om och om igen. Inget nytt alltså. Det nya är väl att pengarna ska finnas med i vårproppen. Men vad är det egentligen Johansson och regeringen lägger förslag om?
  • I regeringens löfte om 10 extra miljarder under en tioårsperiod räknar man in både statliga och kommunala satsningar. Märkligt sätt att räkna. En inte allt för vågad gissning är att regeringens satsning på de äldre kräver motsvarande satsningar från kommuner och landsting för att de statliga pengarna ska utfalla. Staten fortsätter att centralstyra.
  • Man ska lagstifta om att hemsjukvården ska vara kommunernas ansvar. Varför inte tillåta kommuner och landsting att själva finna den lösning som passar bäst?
  • 150 miljoner ska satsas på förebyggande hembesök hos äldre. Det är ju ett bra förslag. Men fördela 150 miljoner på 290 kommuner så är det inte så särdeles mycket.
  • 50 miljoner på en satsning på äldre invandrare låter för mig som ett tomt löfte. Hur mycket räcker 50 miljoner till i hela landet?

Ylva Johanssons kommentar om läkarmedverkan ute på äldreboenden och i hemsjukvården är en aning märklig. Hon säger: Kommer inte doktorn får kommunen anlita någon annan och skicka räkningen till landstinget. Vad menar hon egentligen?

Det är dags att sticka hål på myten om socialdemokraternas (senkomna) satsning på de äldre. Man har haft möjligheten att göra förbättringar för de äldre under många år, men inte gjort det. Ett valår passar det tydligen.

Inga kommentarer: