fredag, juni 30, 2006

Försöksvoteringar och rösträkning

Nu är rapporten om "En samlad storstadspolitik" antagen av rikstinget. Det krävdes några voteringar och behandlingen av yrkandena tog mycket längre tid än vad som var avsatt i programmet.

Patrik Vigren, ordförande i rikstingspresidiet, sa följande i samband med en försökvotering om trängselskatt som ledde till rösträkning: jag har aldrig haft fel, vi får väl se. Rösträkningen fick göras två gånger eftersom det var så jämnt. Utfallet blev att partistyrelsen vann omröstningen med siffrorna 147-140, vilket innebär att den mer negativa texten om trängselskatt står kvar i rapporten. Det är att beklaga. Efter att resultatet var avkunnat kunde inte Vigren låta bli att påpeka att han hade haft rätt från början.

Det kan löna sig att begära rösträkning eftersom rikstingspresidiet "dömer" till partistyrelsens fördel om det är jämnt i en försöksvotering.

Partistyrelsen åkte på en rejäl nesa när rikstinget beslutade med röstsiffrorna 166-114 att Kristdemokraterna inte ska förorda kommunala poliser.

Jönköpingsdistriktet fick bl a gehör för att man skulle skriva om texten om ändamålsenliga bostäder för äldre så att den även omfattar funktionshindrade. Gott!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Såg att du tog upp min skämtsamma kommentar ang försöksvotering. Vill bara påpeka att praxis är att man i första omgång, dvs innan någon votering är begärd, dömer till PS/FS fördel om det är jämnt, jag brukar då låta klubban falla långsamt.

När väl votering är begärd och försökvotering genomförs gör vi istället en överslagsräkning och uppskattar mer noggrannt antalet röstkort. Om jag här är tveksam kan jag ibland själv begära rösträkning men det blir ändå begärt om man med lite osäker röst och långsamt klubbslag förkunnar resultatet. Det är när auditoriet begär rösträkning efter försöksvotering som jag aldrig har haft fel (kommentaren kanske var överflödig på rikstinget men på Kdu:s riksmöte har jag använt den eftersom en del alltid begär rösträkning efter försöksvotering trots att resultatet varit tydligt, två gånger har jag haft rätt med en rösts marginal).

Självklart har man rätt att begära rösträkning för att få "på pränt" hur röstfördelningen är även om jag aldrig har haft fel...

PS Kan i efterhand tillägga att jag tycker att alternativet trängselavgifter och lägre bensinskatt är bättre än det motsatta.

Mia sa...

Patrik// Tycker att du gjorde ett bra jobb som rikstingsordförande. Hoppas att du inte tog mitt inlägg som kritik, för det var det absolut inte. Mer med glimten i ögat.

Anonym sa...

Hej igen,

Glimten framgick tydligt men jag ville ändå förtydliga hur jag gör. Jag funderar på om man kanske inledningsvis på Rikstinget skall dra lite kort hur "praxis" är, kan ju vara en del nya i auditoriet. Personligen upplever jag att jag inte ger vika för gamla rävars formaliadiskussioner mer än för nybörjarnas men det är ju också viktigt att nybörjarna verkligen känner att alla är med på samma villkor.

Nåväl, om jag får chansen igen nästa gång skall jag ta upp saken.

Allt gott i sommarvärmen och trevlig fortsatt sommar!

Mia sa...

Patrik//
Ja, det kan nog vara bra att gå igenom "praxis" i inledningen av ett riksting. Det är ju ganska många nya på rikstingen.
Vi får hoppas att du får chansen som ordförande nästa år också.

Trevlig sommar!