torsdag, september 15, 2005

Bra arbetsmarknadsprojekt för ungdomar

Jag har förmånen att vara 1:e ersättare i vårt nybildade Regionförbund i länet och idag har dagen varit vikt för detta ändamål. På förmiddagen var det ett seminarium om ungas arbetsmarknad och vi fick bl a en föredragning av Länsarbetsdirektören om hur statistiken ser ut för unga arbetslösa i länet. Men det som var väldigt intressant var ett projekt som Industripoolen i Jönköping har genomfört. Projektet heter "Ung kompetens" och vände sig till arbetslösa ungdomar som kan tänka sig att jobba inom industrin. Ungdomarna fick själva söka till projektet. Ungdomarna fick sju veckors utbildning och en månads praktik på ett företag. (Nu var det inte alla som fick en praktikplats p g a att man inte skött sig under utbildningstiden.)Under utbildningen fick man bl a lära sig att skriva en bra CV, hur en anställningsintervju går till och yrkesbesök.

Projektets målsättning var att 70 procent skulle ha arbete eller studera efter slutfört projekt. Resultatet blev 82 procent! Fördelningen arbete/studier var 70/30.

Ungdomarna som deltog saknade ofta fullbordad gymnasieutbildning. Men att man lyckades så bra menar man beror på att man har haft en engagerad projektledare, ett stort kontaktnät av företag, att detta inte var ett "myndighetsprojekt" och att ungdomarna själva sökte till projektet. Ett bra exempel på en insats för arbetslösa ungdomar som borde kunna användas på fler ställen i landet.

Inga kommentarer: