tisdag, september 06, 2005

Praktiskt valarbete

Tänkte att det kanske kan vara kul för dig som inte är inne i partiapparaten att få veta hur mycket arbete det ligger bakom en valsedel.

I dagarna tre har vi arbetat för fullt för att göra iordning ett provvalsutskick till våra medlemmar i länet (ca 3200 brev). Alla medlemmar i Kristdemokraterna har nu möjlighet att ge sin röst i det rådgivande provvalet.

Men jag börjar från början. Nomineringskommittén har varit igång sen i januari. Alla medlemmar har haft möjlighet att komma in med nomineringar under våren. Inför provvalet har alla som nominerats till provvalet fått ett brev + påminnelse där vi vill att de skriftligen godkänner/avböjer att delta i provvalet.

Kopieringsmaskinen har gått varm. Det papperslösa samhället känns oerhört avlägset...

Varje provvalsförsändelse består av: försändelsekuvert, brev från nomineringskommitténs ordförande om hur ett provval går till, provvalsedlar för riksdag, kommun och landsting, tre innerkuvert (ett för respektive val) samt ett svarskuvert. Försändelsekuvertet har stämplats med porto betalt och svarskuvertet har etiketterats med svarspost och stämplats med "Frankeras ej. Porto betalt." Ett litet nätt paketeringsarbete med andra ord.

Nu har allt lämnats in på posten och i dagarna har medlemmarna sina provvalsförsändelser i brevlådorna. Senast den 23 september ska svaren vara inskickade. 24-25 september ska rösterna räknas och i början av oktober offentliggörs provvalsresultatet. Sedan fortsätter nomineringskommitténs arbete med att komponera de bästa listorna inför de allmänna valen 2006. Fredagen den 24 februari hålls nomineringsstämma och listorna till riksdag och landsting fastställs. Varje kommun fastställer sina kommunlistor på årsmöte. Efter att listorna fastställts ska varje kandidat skriva under en förklaringsblankett som ska lämnas in till länsstyrelsen. Beställning av valsedlar görs under våren. Valsedlarna levereras i juni och sedan börjar packningen av hushållsförsändelser.

Ja, som ni ser är det praktiska valarbetet i full gång. Nu ska vi fira att provvalsutskicket är färdigt. Hur det ska firas? Med bakelse!

Inga kommentarer: