tisdag, september 20, 2005

Sen omvändelse

I slutskedet av budgetförhandlingarna lyckades Miljöpartiet få igenom några luddiga skrivningar om att gömda flyktingfamiljer ska få sin sak prövad igen och att ingen avvisning får ske innan ny prövning skett. Om det blir någon förändring för alla barn som lever gömda återstår att se.
Mp menar dock att i princip alla kommer att få stanna när denna prövning genomförts. Den nya prövningen ska ta hänsyn till hur länge barnen bott i Sverige, barnens sociala situation och anknytningen till det svenska samhället. För mig känns det lite märkligt att man då måste gå en omväg med ytterligare utredningar. Var det för att Barbro Holmberg låst sig vid principen om "individuell prövning" som denna omväg måste tas via Migrationsverket?

Om nu den nya prövningen visar att alla ändå får stanna så är det ju ett stort underkännande av den svenska asyl- och flyktingpolitiken och tillämpningen av Utlänningslagen. Enligt Utlänningslagens portalparagraf ska man utgå från barnets bästa när asyl- och flyktingärenden prövas. Den sitatuation vi har i dag visar att så inte är fallet för då hade vi inte haft tusentals gömda flyktingbarn. Regeringens ageranden i dessa frågor är inte trovärdiga och ytterst inhumana.

Hur länge ska det dröja innan de gömda familjerna får besked? Ett halvår, ett år, två år? Ovissheten fortsätter. Och det är barnen som drabbas.

Inga kommentarer: