torsdag, september 22, 2005

Från Prioriteringskonferensen

Sitter just nu på mitt hotellrum på 14:e våningen på Hotel Gothia Towers och surfar runt lite. Första dagen av Prioriteringskonferensen har det varit bra föreläsningar, speciellt föreläsningen "Var går gränsen för den offentliga hälso- och sjukvården" med Fil. dr. Paula Blomqvist från Uppsala Universitet. Hon lyfte bl a frågan om vi accepterar att det växer fram en privat vårdmarknad med korta (inga) väntetider för de som har råd att betala för sig. En annan fråga var om det finns något som kan lyftas ur den offentliga vården? Ja, det är frågor som tål att diskuteras.

I anslutning till Paulas föreläsning var det en kvinna som ansåg att läkare enbart ska kunna jobba inom den offentliga vården eftersom de gått en utbildning finansierad av staten. Hon ansåg att läkare som gick till privat sektor snyltade på staten. Hm. Ska man överföra hennes resonemang på all utbildning så blir det otroligt knepigt. Eller hur? Att döma av sorlet i lokalen var det få som höll med henne.

Professor Carsten von Otter höll en föreläsning med rubriken "Globalisering och välfärdsstat - en oförenlig kombination?". Han visade bl a ett par OH-bilder som väckte lite tankar. Svenskar skyller i hög grad dåliga levnadsomständigheter på orättvisor i samhället. Av de "gamla" EU-länderna var denna "ursäkt" högst i Sverige. De länder som i högre grad la skulden på orättvisor i samhället var gamla öststatsländer som Baltikum och Polen. De som hade lägst andel var Danmark. När det gäller frågan om de dåliga levnadsomständigheterna beror på egen (låg) ansträngning är det nästan helt tvärtom, här har svenskarna en låg grad. M a o är det någon annans fel om man har det dåligt ställt i Sverige. von Otter analyserade detta med att svenskarna har pacificerats. Han menade att medborgarna måste få tagna initiativ och påverka mer i sin vardag. Ökad valfrihet och inflytande är viktiga delar i detta. Intressant.

Nu ska jag passa på och ta bad. Vi har inget badkar hemma, så då får man passa på när tillfälle ges. Jag ska tappa upp ett bubbelbad och lägga mig och läsa i min bok "Nattens grymma stjärnor" av Kjell Eriksson. Ikväll blir det middag med underhållning på restaurang Valand.

Inga kommentarer: