torsdag, september 01, 2005

Enligt mall A

Man kunde nästan haft en lista och prickat av vilka kommentarer som socialdemokraterna skulle ge på alliansens förhandlingsresultat. Det var socialdemokratisk retorik enligt mall A. Och vi har hört det förut. "Det slår mot arbetslösa och svaga grupper", "hot mot ekonomin" o s v.
När det gäller ekonomin har visst Persson och hans grabbar glömt bort att deras egna budgetförhandlingar verkar dra iväg med så mycket valfläsk att KI varnar för att Riksbanken måste höja räntan. Och förhandlingarna är bara i sin linda...

Fram till valet kan vi räkna med att socialdemokraterna med stor indignation kommer att peka på att långtidsarbetslösa tvingas byta bransch, ta jobb med lägre lön än det jobb man hade innan, omskola sig och kanske t o m flytta till ett jobb när A-kassan trappas ner till miniminivå om "högern" kommer till makten.
Är det så fel tänkt egentligen? Arbetslöshetsförsäkringen är ju en omställningsförsäkring och inget som är tänkt att leva på under längre tider.

Persson och hans grabbar fortsätter med sin vana trogen att försöka både regera och opponera på sin egen politik samtidigt. Det är ju den socialdemokratiska arbetarregeringen som misslyckats i kampen mot arbetslösheten och fört en politik som tvingat in tusentals människor i ett bidragsberoende. Inte den borgerliga alliansen.

Men det är väl som partisekreterare Marita Ulvskog skriver på Feministas hemsida i mars i år:
"För dem av oss som dessutom tillhör ett parti som befinner sig i ständig opposition känns det fullkomligt naturligt. Vi vill förändring. Och allt är möjligt, ingenting är omöjligt!"

Inga kommentarer: