söndag, september 25, 2005

A- och B-lag på arbetsmarknaden

Socialdemokraterna brukar orera högt om att de värnar om de svaga och utsatta. Speciellt när det gäller arbetsmarknadsfrågor. Ord, ord. Men vad händer i praktiken?

Nu har två undersökningar visat att den s k medfinansieringen av sjuklönen leder till precis det som både företagare och opposition varnade för.

Småföretagare tvekar inför nyanställningar och avstår därmed att utöka sin verksamhet. Risken för att drabbas av sjukkostnader värderas högre än vinsten av att anställa en ny person. Inte minst om personen tidigare varit långtidssjukskriven. Allt fler kräver hälsointyg inför anställningsintervjuer. Småföretagare klarar inte av att rehabilitera långtidssjukskrivna vilket leder till att sjukskrivna sägs upp.

Socialdemokraternas satsning på ett friskare arbetsliv innebär att långtidssjukskrivna, kroniskt sjuka och funktionshindrade får betala priset. De hamnar utanför arbetsmarknaden. Vi har fått ett A- och B-lag på arbetsmarknaden där människor sorteras efter sin sjukdomshistoria. Är det att satsa på svaga grupper?

Inga kommentarer: