fredag, september 30, 2005

Försäsongsmatch

Försäsongen (ja, jag menar fotbollen i februari-mars) känns tämligen avlägsen. Men idag kan man läsa på IFK:s hemsida att de första försäsongsmatcherna redan är inbokade. Vi, d v s maken och jag, har av tradition sett någon av försäsongsmatcherna på konstgräset. I år såg vi IFK mot IFK Mariehamn i snörusk, ja mer eller mindre snöstorm.
Redan nu bokar jag in IFK mot Degerfors lördagen den 11 mars. Försäsongsmatcherna är alltid kul att se och det ger en liten, liten stillande effekt på fotbollsabstinensen som brukar infinna sig vid den tiden.

Knepigt att börja tänka på försäsongen innan serien är över... Såg f ö att Kabous inte är med mot ÖSK på söndag. Och? Han har inte motsvarat mina förväntningar.

Provvalet del II

Jodå, jag var också med i provvalet till såväl riksdag som landsting och lyckades skrapa ihop några kryss. Förvånad och glad över att det blev så många kryss som det blev.

I provvalet till riksdagen fick jag 267 kryss och två förstamarkeringar.
I provvalet till landstinget fick jag 185 kryss och 17 förstamarkeringar i "min" landstingsvalkrets.

I provvalet till landstinget var Lisbeth Rydefjärd, vårt landstingsråd, outstanding med 317 kryss och 126 förstamarkeringar.

Sov du gott i natt, Eriksson?

Miljöpartiets gambling med gömda flyktingar i slutförhandlingarna av budgetprocessen, var just gambling. Det är cyniskt att använda människor i en utsatt situation på detta sätt. Peter Erikssons löfte till alla gömda flyktingar om att kunna gå ut i höstsolen utan att riskera att bli tagna av polisen var en ren lögn och nu har det fått konsekvenser. En familj som trodde på Erikssons löfte kommer nu att utvisas på tisdag. Du kan läsa om denna familj här. Undrar om Eriksson sov gott i natt?

Regeringens och samarbetspartiernas agerande i denna fråga är väl värd stark kritik. Det är inhumant att behandla människor på detta sätt. Man ger löften som saknar täckning och ger falska förhoppningar. Svensk asyl- och flyktingpolitik är en skam. Och det är enskilda människor som drabbas. Inte en gång utan upprepade gånger.

Provvalsresultatet i Jönköpings län, Öholm på topp tre

I dag presenterade Acko Ankarberg Johansson, nomineringskommitténs ordförande, provvalsresultatet för Jönköpings län vad gäller riksdags- och landstingsval. Toppar gör som förväntat Göran Hägglund och Maria Larsson. De står i en klass för sig. Siewert Öholm verkar omtyckt av medlemmarna och tar sig upp på topp tre. Tio-i-topplistan är baserad på antal förstamarkeringar. Antalet kryss anges inom parentes.

Ca 32 procent av medlemmarna deltog i provvalet som är rådgivande.

PROVVAL RIKSDAGSVALET JÖNKÖPINGS LÄN
Göran Hägglund, 46 år, partiledare 344 (880) Bankeryd
Maria Larsson, 49 år, riksdagsledamot 299 (881) Gnosjö
Siewert Öholm, 66 år, journalist 44 (619) Sthlm
Carin Stenström, 57 år, redaktör 14 (217) Norrköping
Micael Forsmyr, 35 år, egen företagare 9 (58) Vetlanda
Stefan Attefall, 45 år, riksdagsledamot 7 (526) Jönköping
Stig Claesson, 53 år, företagare 5 (265) Bredaryd
Christer Fjordevik, 59 år, präst 5 (259) Värnamo
Margareta Andersson, 50 år, lantbrukare 5 (126) Malmbäck
Simon Rundqvist, 30 år, läkare 4 (212) Jönköping

Smakstart av HV

HV har fått en smakstart på säsongen. Andra segern på två matcher. HV körde över Leksand rejält igår med 6-2 och bud på fler mål. Första perioden var riktigt rolig att se, även om HV inte fick utdelning på alla de chanser man skapade. Pucken ville bara inte in. I andra perioden lossnade det rejält och vilken snyggt straffmål av Stefan Pettersson.

Någon som bör skämmas rejält är Leksands Stefan Bemström. Hans tackling av Jens Karlsson var fruktansvärt ful och så onödig. Karlsson fick föras till sjukhus med hjärnskakning.

På lördag väntar match mot Mora. Ska det bli tredje raka?

torsdag, september 29, 2005

Äldre får inte den hjälp de behöver

I en ny rapport konstaterar Socialstyrelsen att de äldre inte får den hjälp de ha rätt till, enligt den biståndsbedömning som har gjorts. Av den beviljade tiden för insatser utfördes endast 60 procent. Inom hemtjänsten får var fjärde brukare mindre än 40 procent av bedömd tid utförd. Och de som hade stora hjälpbehov fick mindre del av hjälpen utförd än de med mindre behov. Högst anmärkningsvärt!

Det finns med andra ord en hel del förbättringar att göra i omsorgen av våra gamla. Inte nog med att de inte får den hjälp de bedömts vara berättigad till, de får dessutom betala för den som om den vore utförd. Det är hög tid för garantier inom äldreomsorgen.

De patriarkala strukturerna

Diskuterade övergångsställeskyltar med dottern vid frukostbordet och då påtalade hon att gångsignalerna är ju också gubbar. Röd gubbe. Grön gubbe. Hm. Vad gör vi åt detta?

onsdag, september 28, 2005

Små steg för ökad jämställdhet


Hur ofta har du tänkt på att skylten vid övergångsstället föreställer en man? Herr Gårman. Ja, jag måste erkänna att jag inte ens reflekterat över det speciellt mycket. Jag är ju uppvuxen med Televinkens trafikskola på 70-talet och där fick man lära sig att sjunga om Herr Gårman. Indoktrinering?

Miljöpartiet anser att varannan skylt vid övergångsställena ska vara en Fru Gårman, d v s varannan damernas även här. Ja, varför inte? Det är kanske de där små sakerna i vardagen som man inte riktigt tänker på som kan förändra och bidra till ökad jämställdhet.

Bild från aftonbladet.se

20-punktsprogram för kvinnofrid

Igår presenterade Maria Larsson och Peter Althin Kristdemokraternas 20-punktsprogram för kvinnofrid. Motionen kan du läsa här. Du kan även läsa deras debattartikel i GP om motionen här om du inte orkar läsa hela motionen.
Detta är frågor som debatterats mycket det senaste året och tyvärr finns det fortfarande mycket att göra för att stärka kvinnofriden. Motionen är välskriven och förslagen är konkreta och bra.

Här är en sammanfattning av några av de krav som Kristdemokraterna föreslår:
  • Kommunalt ansvar för kvinnojourer i hela landet
    Alla kommuner ska vara skyldiga att tillhandahålla resurser för en kvinnojour.
  • Medelsfördelningen till kvinnojourer
    Statens bidrag till kvinnojourerna ska fördelas direkt till de lokala verksamheterna av Brottsoffermyndigheten.
  • Rehabilitera män som slår kvinnor
    Länsstyrelserna ges i uppdrag att verka för att ett program för behandling av män som dömts för våld mot kvinnor upprättas i varje län.
  • Elektronisk övervakning i samband med besöksförbud
    De män som beläggs med besöksförbud också ska kunna förses med elektronisk fotboja.
  • Bättre skydd för adressuppgifter
    Skyddade adressuppgifter ska inte kunna röjas i en rättsprocess.
  • Personer inom rättsväsendet som begår brott
    Personer inom rättsväsendet som döms för brott där det finns fängelse i straffskalan ska fråntas sina jobb.
  • Särskilt utsatt situation
    Våldtäktsbegreppet ska utvidgas för att även omfatta personer i "särskilt utsatt situation".

Maken fyller år

Idag fyller Håkan 39 år. Han fick ett av sina paket nu på morgonen - "Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij. Bra att ha på bussen på väg till jobbet... Ikväll överlämnas det andra paketet. Det är en dvd med hans favoritgrupp Rush. Tror att han snart har alla deras skivor.
I vår familj får man bestämma vilken mat man vill ha på sin födelsedag och makens önskemål är gammal hederlig husmanskost; potats, fläsk och löksås. Gott! Sen blir det tårta.

På lördag kommer släkten för att fira Håkan.

Bilden är tagen i Rom första advent förra året. Längtar tillbaka till Rom.

tisdag, september 27, 2005

Moderaterna har kört fast

Det verkar som att Moderaterna har kört fast i ett djupt hjulspår. Det ena förslaget efter det andra med syftet att jaga och kontrollera sjuka och arbetslösa. Bidragssystemen ska stramas åt är budskapet. Visst, systemen ska inte utnyttjas. Men viktigare är att fokusera på att skapa förutsättningar för nya jobb och bättre rehabilitering så att folk kan återgå i arbete. Folk blir inte friskare och nya jobb kommer inte för att det blir fler kontrollanter och ökad byråkrati.

Det känns som att det har gått prestige i frågan om tuffare tag mot sjuka och arbetslösa från moderat håll. Släpp den. Jag vill inte att bidragssystemen ska bli ett sänke i valrörelsen för Alliansen, likt Bo Lundgrens eviga skattetjat 2002.

Dreamteam

Nu när hockeysäsongen dragit igång är det också dags för Dreamteam. Det finns ett antal hockeyintresserade kristdemokrater som brukar vara med med sina lag och tävla i en liga med namnet "Kristdemokraterna". Det är stor prestige i detta!

Jag själv som är lite lagom intresserad av hockey och inte kan så mycket om spelarna får köra på chans när jag plockar ihop mina lag. Lagen är döpta till "Mias pojkar" och "MP II". Det är lite körigt att vara med och tävla i Dreamteam eftersom man hela tiden måste följa med vad som händer och aktivt byta spelare för att ha en chans. Men kul är det.

För HV började säsongen bra igår med seger mot Södertälje med 2-0.

måndag, september 26, 2005

Att bry sig om

Måste bara berätta om vårt supercoola kommunalråd Acko Ankarberg Johansson som verkligen bryr sig om. När vi var på väg hem efter vårt rösträknande strax efter 22 fick vi se att ett fönster stod på vid gavel på Bernards konditori i centrala Jönköping. Acko ringde då polisen och ställde sig för att vänta tills någon kom för att stänga fönstret. Coolt. Hur många andra hade brytt sig?

Vilken söndag

Trots att timman är slagen (00.37) så måste jag bara sätta mig och skriva lite här på bloggen. Har även passat på att skicka iväg mina ledartexter till Kristdemokraten och påminnelse om presskonferenser med Allians för Jönköpings län.

Vilken söndag! Dagen och kvällen gick åt till räkning av provvalsröster. Vi blev klara vid 22-tiden om jag inte såg helt fel på klockan. Sista timmarna gick ögonen i kors. Resultatet? Ja, det presenteras i slutet av veckan av Nomineringskommitténs ordförande Acko Ankarberg Johansson.

Försökte följa Superettaresultaten via svenskfotboll.se samtidigt som jag sprättade kuvert för brinnande livet. Vad ska man säga? När man minst förväntar sig det, blir det en målexplosion från IFK. Vad ska man annars kalla det? Hur länge sen är det IFK gjorde fyra mål i en och samma match? Funes borde vara spikad i elvan. Gång på gång visar han vilken måltjuv han är och idag blev det två mål när han hoppade in. 12 poäng kvar att spela om och IFK har fem poäng upp till kvalplats. Näe, vill inte börjar hoppas igen.

Dags att krypa till sängs nu. Ska upp extra tidigt imorgon. Tåget mot Stockholm går kl.6.06.

söndag, september 25, 2005

Sylvia mot Superettan?

Det har väl inte undgått någon att mina gamla hemtrakter har en särskild plats i mitt hjärta. Och speciellt när det gäller sport. Sylvias seger över Sleipner igår innebär att de har säkrat en plats i den nya division ett-serien nästa säsong. Men mer står på spel, en plats i Superettan igen. Sylvia möter Qviding FIF från Göteborg. Om det går vägen kan det bli nya heta derbyn på Idrottsparken.

När det gäller platserna i den nya division ett-serien är det fortfarande en öppen historia om Sleipner spelar där eller i div 2 nästa säsong. Maken har en liten (ganska stor) plats för Sleipner i sitt hjärta. Han har själv spelat i Sleipner som ung.

A- och B-lag på arbetsmarknaden

Socialdemokraterna brukar orera högt om att de värnar om de svaga och utsatta. Speciellt när det gäller arbetsmarknadsfrågor. Ord, ord. Men vad händer i praktiken?

Nu har två undersökningar visat att den s k medfinansieringen av sjuklönen leder till precis det som både företagare och opposition varnade för.

Småföretagare tvekar inför nyanställningar och avstår därmed att utöka sin verksamhet. Risken för att drabbas av sjukkostnader värderas högre än vinsten av att anställa en ny person. Inte minst om personen tidigare varit långtidssjukskriven. Allt fler kräver hälsointyg inför anställningsintervjuer. Småföretagare klarar inte av att rehabilitera långtidssjukskrivna vilket leder till att sjukskrivna sägs upp.

Socialdemokraternas satsning på ett friskare arbetsliv innebär att långtidssjukskrivna, kroniskt sjuka och funktionshindrade får betala priset. De hamnar utanför arbetsmarknaden. Vi har fått ett A- och B-lag på arbetsmarknaden där människor sorteras efter sin sjukdomshistoria. Är det att satsa på svaga grupper?

Bodens bandyklubb II

Så var det då matchdag igen. Det börjar närma sig slutet på säsongen och för IFK:s del gäller det att inte släppa fler lag förbi sig i tabellen. Det nedre strecket närmar sig och det är fortfarande fyra omgångar kvar och 12 poäng att spela om (efter att dagens match är färdigspelad).

IFK möblerar om i startelvan igen. Om det blir en lyckad ommöblering återstår att se. Dagens motståndare på Parken är Boden och det är revansch som krävs. IFK förlorade med 2-1 uppe i Boden. Men, det känns inte som att det är någon vidare mening med att ha några förväntningar på IFK i dagsläget. Match efter match har man klappat ihop, trots att så mycket stått på spel.
Det kanske kan bli så att nu när den allsvenska kvalplatsen enbart är teoretisk, kan laget spela ut. Hur killarna fungerar psykologiskt är för mig en gåta.

Avstår från att tippa, men hoppas givetvis på seger. Segrar är det enda som räknas. Eftersom vi fortsätter att räkna provvalsröster idag får jag förlita mig på sms från maken. Och jag vill bara ha positiva sms.

Förresten blev Göran Hägglund 100 kr fattigare igår när hans Degerfors förlorade mot ÖSK. Den som vann vadet var Tommy Wiberg på tidningen Kristdemokraten.

lördag, september 24, 2005

Lördag

Ser ut att bli en fin dag i dag. Just nu, vid 8-tiden skiner iallafall solen. Kan kanske hinna med att greja lite i trädgården innan det är dags att bege sig till kansliet för att vara med vid räkningen av vårt provval i eftermiddag. Det har kommit in hyfsat många svar och det är ju bra. Ju fler svar, desto bättre underlag för Nomineringskommitténs fortsatta arbete med att ta fram de bästa listorna.

Idag kampanjar kristdemokrater runt om i landet och i vårt län är det aktiviteter på gång i många kommuner. I Nässjö är man ute på torget och Göran Hägglund ska tala där kl.10.30. Sen drar han vidare till Jönköping och Hoppets torg för olika aktiviteter mellan 12 och 14. Det sägs att det ska finnas sumobrottardräkter på plats. Vem ska Hägglund ta fajten med? Sossarna är utmanade, men har lämnat wo.

fredag, september 23, 2005

Paradise Hotel

Nu har årets upplaga av Paradise Hotel startat på TV4 och jag måste erkänna att jag inte har sett ett enda avsnitt av denna dokusåpa. Men eftersom vi köper kvällstidningar och det går trailers för serien kan man ju inte undgå den. Nu är en av deltagarna besviken över hur hon skildras i programmet. Man har fokuserat på hennes bröst. Måste erkänna att jag blev lite nyfiken och surfade runt lite - är det så förvånande att kamerakillen (utgår från att det är en kille) zoomar in denna deltagares bröst?!? Varför i hela världen har hon då fixat sig bröst av denna size?!? Och nej, jag är INTE avundssjuk.

Olinda som deltog i förra årets upplaga av Paradise hotel slår huvudet på spiken i Expressen idag:
"Om man vill lyfta fram sin intellektuella sida, så kanske man inte ska skaffa två airbags."

Jag kan inte annat än tycka synd om Natacha.

Johan Hakelius skrev så träffade om detta i en krönika för någon vecka sedan.

Idol II

Som jag tidigare bekänt så tittar jag gärna på Idol när det finns möjlighet till det. Vill man ha ett gott skratt kan man surfa in på Idols sajt för att kolla på alla auditions. En del verkar helt sakna självinsikt.

Idag vaskade man fram de två sista finalisterna till Idol. Efter att alla sjungit ikväll tippade jag och maken att Marième och Jens skulle gå vidare. Dottern hoppades på James efter att Johan floppade helt. Han sjöng surt och tappade texten, stackarn. Och visst gick Jens och Mariéme vidare. Jag fick lova att sms:a dottern resultatet eftersom hon inte kunde se resultatet av omröstningen. Juryn kommer dock att ge någon ett wild card och vem det är får vi se på fredag. Jag tippar Sarah eller James. Antar att dottern håller på James.

När det gäller slutlig vinnare håller dottern på fotbollskillen Ola eller rockern Sebastian. Mina favoriter är Cindy, Måns och Sebastian. Nästa vecka börjar det på allvar. Vem åker ut först?

IFK förlänger med Jönsson

IFK har förlängt med vänsterbacken Patrik Jönsson. Två år till blir det i den vita tröjan med blå stjärna. Jodå, Jönsson håller superettaklass, men inte mer. För ett par år sedan fanns han med i U21, men inte längre. För mig känns det som att Jönsson har stagnerat i utveckling. Visst, grabben kan springa mycket. Men hallå, det är fotboll och inte orientering vi pratar om. Teknik? Ja, det kan man inte prata om i samma mening som Jönsson. Han är inte heller den offensiva ytterbacken som krävs om IFK ska spela enligt sin manual, diamanten. Grabben får ju lite panik när han närmar sig straffområdet.
Men ändå, Jönsson är en hyfsad spelare för Superettan och det är väl okej att IFK knutit upp honom för två år till. Behövs kontinuitet i backlinjen, men då får man inte göra sådana fatala misstag som Jönsson gjort under hösten. Behövs en till vänsterback som vässar konkurrensen om platsen. Gärna då en som är bättre än Jönsson.
Frågan är om Jönsson kan vara med och föra upp IFK till Allsvenskan igen? Han var ju med när de åkte ur...

Baka Hägglunds kaka

På begäran kommer här receptet på Hägglunds goda kaka som partiledarna m fl bjöds på i Bankeryd:

"Hägglunds kaka" (ca 15 skivor)

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk vanillinsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 kryddmått riven muskotnöt
½ tsk mald koriander
200 g zucchini
75 g valnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret och låt svalna
3. Vispa ägg och socker pösigt
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, vanillinsocker och kryddor
5. Riv zucchinin fint och grovhacka valnötterna
6. Rör ner det avsvalnade smöret i ägg/sockerblandningen. Tillsätt sedan zucchini och valnötter samt mjölblandingen
7. Häll smeten i en smord och bröad avlång form som rymmer 1½ liter
8. Grädda kakan på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt kakan svalna på galler under bakduk

torsdag, september 22, 2005

Valand

Åter på hotellet efter en trevlig middag på restaurang Valand i Göteborg. Väldigt fina lokaler. Det var en trevlig middag och mina närmsta bordsgrannar var länsbor; landstingsrådet Evert Wirfelt (c), landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd (kd) och landstingsledamoten Bo Kärreskog (s). Ett väldigt trevligt middagssällskap. Till förrätt bjöds vi på "tårtbit" med skagenröra och kaviar, till varmrätt oxfilé med parmesanost och soltorkade tomater, haricot verts, sås och potatis och efterrätten bestod av frukt doppad i mörk choklad och grädde. Mums!

Tröttheten gjorde sig påmind så vi gick efter middagen strax efter 22. Men festen var långt ifrån slut. Det utlovades underhållning med The Nat King Cole Session. Men det är en ny dag imorgon.

Från Prioriteringskonferensen

Sitter just nu på mitt hotellrum på 14:e våningen på Hotel Gothia Towers och surfar runt lite. Första dagen av Prioriteringskonferensen har det varit bra föreläsningar, speciellt föreläsningen "Var går gränsen för den offentliga hälso- och sjukvården" med Fil. dr. Paula Blomqvist från Uppsala Universitet. Hon lyfte bl a frågan om vi accepterar att det växer fram en privat vårdmarknad med korta (inga) väntetider för de som har råd att betala för sig. En annan fråga var om det finns något som kan lyftas ur den offentliga vården? Ja, det är frågor som tål att diskuteras.

I anslutning till Paulas föreläsning var det en kvinna som ansåg att läkare enbart ska kunna jobba inom den offentliga vården eftersom de gått en utbildning finansierad av staten. Hon ansåg att läkare som gick till privat sektor snyltade på staten. Hm. Ska man överföra hennes resonemang på all utbildning så blir det otroligt knepigt. Eller hur? Att döma av sorlet i lokalen var det få som höll med henne.

Professor Carsten von Otter höll en föreläsning med rubriken "Globalisering och välfärdsstat - en oförenlig kombination?". Han visade bl a ett par OH-bilder som väckte lite tankar. Svenskar skyller i hög grad dåliga levnadsomständigheter på orättvisor i samhället. Av de "gamla" EU-länderna var denna "ursäkt" högst i Sverige. De länder som i högre grad la skulden på orättvisor i samhället var gamla öststatsländer som Baltikum och Polen. De som hade lägst andel var Danmark. När det gäller frågan om de dåliga levnadsomständigheterna beror på egen (låg) ansträngning är det nästan helt tvärtom, här har svenskarna en låg grad. M a o är det någon annans fel om man har det dåligt ställt i Sverige. von Otter analyserade detta med att svenskarna har pacificerats. Han menade att medborgarna måste få tagna initiativ och påverka mer i sin vardag. Ökad valfrihet och inflytande är viktiga delar i detta. Intressant.

Nu ska jag passa på och ta bad. Vi har inget badkar hemma, så då får man passa på när tillfälle ges. Jag ska tappa upp ett bubbelbad och lägga mig och läsa i min bok "Nattens grymma stjärnor" av Kjell Eriksson. Ikväll blir det middag med underhållning på restaurang Valand.

Dold agenda om försvaret

Det lär numera förekomma en hemlig överenskommelse mellan regeringen och dess samarbetspartier om försvaret. Inte bara om JAS och Neuron, utan om den totala försvarspolitiken och dess finansiering. Mp säger att man har veto i försvarsbesluten och då kan vi ju gissa vilken utveckling försvaret kommer att ha i framtiden om socialdemokraterna lyckas köpa sig kvar vid makten. Socialdemokraterna vill inte kommentera den hemliga överenskommelsen. Och det kan man ju förstå om den innebär det Mp säger. Mp och V ska inte ha något avgörande inflytande över försvaret.

Men vad värre är, det ska inte finnas hemliga överenskommelser i så viktiga frågor. Hur ska riksdagen veta vilket underlag det är man fattar beslut på? Demokratin är den stora förloraren när man gör uppgörelser såsom regeringen och dess samarbetspartier gör. Upp med överenskommelsen på bordet så att vi vet vad som gäller försvaret. Finns det andra dolda överenskommelser? Ja, man kan ju undra.

onsdag, september 21, 2005

Rättvisa prioriteringar i vården

Imorgon inleds den stora Prioriteringskonferensen i Göteborg och jag har fått förmånen att åka på den. Temat för konferensen är "Rättvisa prioriteringar i vården. Vem ska bestämma?"Det blir intressanta föreläsningar och workshops under dagarna två. Jag ska bl a gå på workshop om prioriteringar och folkhälsa. Intressant.

Prioriteringsfrågorna hamnade verkligen i hetluften när östgötalandstinget redovisade sina öppna prioriteringar, döpt av media till "svartalistan". En inte rättvis beskrivning. Ett problem är att prioritering ofta blir förväxlat med ransonering. Två helt skilda saker.

Så här sa vårt kristdemokratiska landstingsråd Lisbeth Rydefjärd ang. prioriteringar i sitt anförande på landstingsfullmäktige i maj 2004:

"Prioriteringar har alltid gjorts – både öppet och dolt. Hur stora resurser landstingen än kommer att få, kommer vi aldrig att kunna fylla alla behov. Den tekniska och medicinska utvecklingen går ständigt framåt och allt fler kan botas. En del av utvecklingen leder till mer kostnadseffektiva lösningar, men oftast är de nya behandlingsmetoderna väldigt dyra. Ett exempel är den köpta vården där kostnadsutvecklingen ”skenar” och det är oftast dyr högspecialiserad vård man köper. Det kanske är dags att diskutera detta och av vem och hur görs prioriteringen?

I diskussionen om prioriteringar måste man vara tydlig med vad man menar. För mig betyder prioritering att sätta någon före och tar sin utgångspunkt i prioriteringsbeslutet 1995. För mig betyder inte prioritering att ransonera vård för att klara ett sparbeting.

Prioriteringsfrågorna handlar också om det offentligas åtagande. Vad ska finansieras gemensamt och vad får man står för själv? Frågor som Ansvarsutredningen arbetar med.
Det är dags att få en dialog med professionen om prioriteringar i vården. En diskussion som givetvis tar sin utgångspunkt i prioriteringsbeslutet 1995. Vi politiker ska ta beslut om de horisontella prioriteringarna, d v s prioritera mellan olika verksamhetsområden med ett bra underlag från verksamheten. Dessa prioriteringar är inte individinriktade. De vertikala prioriteringarna som är individinriktade ska givetvis göras av professionen."

Återkommer med mer om prioriteringar efter konferensen.

Hockeysäsongen kan börja

Även om fotbollssäsongen är inne i slutspurten känns det med IFK-hjärta som att fotbollssäsongen är över för i år. Nu kan hockeysäsongen börja. Och då pratar vi HV71. Idag fick vi JP:s hockeybilaga "hockeyEXTRA" och den bidrar ju lite till att höja hockeytempen.
Jag är väl i och för sig inte så jätteintresserad av hockey, men följer med i vad som händer och ser gärna några matcher då och då på säsongskortet. Att få tag i en biljett i Kinnarps Arena är inte det lättaste.

En som däremot är tokig i HV71 är Sveriges coolaste kommunalråd Acko Ankarberg Johansson (kd). Enligt tillförlitliga källor har hon i yngre år plankat in på gamla Rosenlundshallen för att se HV spela. När Acko fyllde jämt häromåret fick hon en HV-tröja med autografer som hon är mäkta stolt över.

Förra årets elitserie är redan glömd. I år är det andra bullar och jag tippar att HV kommer att ligga på topp tre när serien summeras.

tisdag, september 20, 2005

Guld och gröna skogar

Det var inte så lite komiskt att höra Pär Nuder presentera budgeten i dag. Hur många gånger sa han "Nu när det går så bra för Sverige"? Det var ingen hejd på hur bra det var och alla satsningar på nya jobb som skulle komma. Brist på självförtroende har han iallafall inte.
KI:s analys av budgeten måste ha varit en liten kalldusch för Nuder. De dömde ut regeringens s k jobbsatsning.

Ska sossarnas löfteskarusell på lånade pengar vinna röster eller genomskådar väljarna dem? Jag hoppas och tror på det senare.

Sen omvändelse

I slutskedet av budgetförhandlingarna lyckades Miljöpartiet få igenom några luddiga skrivningar om att gömda flyktingfamiljer ska få sin sak prövad igen och att ingen avvisning får ske innan ny prövning skett. Om det blir någon förändring för alla barn som lever gömda återstår att se.
Mp menar dock att i princip alla kommer att få stanna när denna prövning genomförts. Den nya prövningen ska ta hänsyn till hur länge barnen bott i Sverige, barnens sociala situation och anknytningen till det svenska samhället. För mig känns det lite märkligt att man då måste gå en omväg med ytterligare utredningar. Var det för att Barbro Holmberg låst sig vid principen om "individuell prövning" som denna omväg måste tas via Migrationsverket?

Om nu den nya prövningen visar att alla ändå får stanna så är det ju ett stort underkännande av den svenska asyl- och flyktingpolitiken och tillämpningen av Utlänningslagen. Enligt Utlänningslagens portalparagraf ska man utgå från barnets bästa när asyl- och flyktingärenden prövas. Den sitatuation vi har i dag visar att så inte är fallet för då hade vi inte haft tusentals gömda flyktingbarn. Regeringens ageranden i dessa frågor är inte trovärdiga och ytterst inhumana.

Hur länge ska det dröja innan de gömda familjerna får besked? Ett halvår, ett år, två år? Ovissheten fortsätter. Och det är barnen som drabbas.

måndag, september 19, 2005

Eldkvarn till Jönköping

När jag gick till parkeringen i eftermiddags råkade jag få syn på en affisch som meddelade att mina favoriter Eldkvarn spelar i Jönköping på fredag. Vet inte om jag kan lyckas övertala maken att följa med. Det vore iallafall väldigt kul.

Ohly byter etikett

Nu meddelar Lars Ohly att han kanske ska sluta kalla sig kommunist. Den uppenbarelsen fick han efter ett möte med kritiska vänsterpartister i Uddevalla. Men vad hjälper det att sluta kalla sig något om han fortfarande står för och tror på kommunismen?

Jönköping Södra mot Superettan

I lördags säkrade Jönköping Södra segern i serien och därmed en kvalplats till Superettan. Och som man gjorde det. Olle Nordins grabbar körde över lilla Tenhult med besked på Kabevallen. Tennissiffror, 0-6.

Troligt kvalmotstånd är Bunkeflo från Malmö. Kvalmatcherna spelas den 15-16 oktober med returmöte den 23 oktober. Brukar inte hålla tummarna för J Södra, men i det här läget gör jag det. Jag vill se ett lag från Jönköpingsområdet i Superettan.
Som det ser ut i dagsläget finns det stora möjligheter att kunna se IFK Norrköping på Stadsparksvallen nästa säsong. För den här gången tror jag att Olle Nordin lyckas med att ta upp J Södra i Superettan.

Nere på jorden

Igår eftermiddag började ett litet litet hopp gro om kvalplatsen när jag satt och lyssnade på Radiosporten på tåget. Men, det gick ganska snabbt att komma ner på jorden igen. Jag frågar mig, vad sysslar IFK egentligen med ute på plan?!? Man skulle ju säkra hemåt. Visst, då släpper man inte in tre mål. Och inte mot Mjällby. Somnade besviken igår och det var vare sig första eller sista gången...

söndag, september 18, 2005

Kyrkovalet

Har ni sett socialdemokraternas pinsamma annonsering inför kyrkovalet? Göran Persson med glasögonen i handen och Wanja Lundby-Wedin käckt leende. Och vilket radikalt budskap "Älska varandra". Ja, vem går till val på "Hata varandra"?

Glöm inte att gå och rösta i kyrkovalet i dag! Själv ska jag kryssa maken i valet till kyrkoråd.

Match mot minkarna

Idag är det matchdags för IFK igen och minkarna står för motståndet på Strandvallen. IFK:s trupp får klara sig utan Santos, Whass och Jönsson. De två första är ju avstängda efter matchen mot Ljungskile. Det är konstigt hur man fungerar, men när jag fick sms igår om att BP förlorat mot Frölunda började ett litet svagt hopp att spira. Det kanske inte är kört ändå. Matchresultaten idag får jag följa via sms från maken, eftersom jag sitter på tåget. Jag vill att Öster ska vinna mot Gais och att Väsby slår Ljungskile. Men inte minst att IFK vinner mot Mjällby. Ska det vara så svårt?

Nu ska jag ta och äta frukost. Bor på Freys i Stockholm och deras frukostbuffé är alltid god. Kl.9 börjar ombudsmanna- och distriktsordförandekonferensen.

Lyckad kampanjstart

Kom aldrig åt datorn i hotellobbyn igår. Den var ockuperad. Så jag passar på nu före frukost. Det blev en kanonbra upptakt på höstkampanjen igår. Härlig stämning i Folkets Hus och när vi var ute på stan och delade ut flygblad. Men jag ska erkänna att det kändes lite fånigt att gå runt med en nummerlapp på magen. Dagen avslutades med en trevlig fest i Rålambshovsparken och det kändes att alla haft en inspirerande dag. Vädret var också på vår sida med strålande sol även om det blev lite kyligt framåt kvällen. Vill du läsa mer om kampanjen, läs här! Där hittar du även Göran Hägglunds tal och en rykande färsk rapport om Göran Perssons 11 år vid makten och vad det betytt för Sverige.

När Stefan Attefall presenterade valhandboken jämförde han relationen med journalister med relationen till svärmor. Undrar hur man ska tolka skrattet i lokalen?

Andreas Sturesson, som jobbar med organisationsfrågor på partikansliet, blev enligt rykten nerskiten rejält av en mås utanför Folkets Hus igår och fick åka hem och duscha. Han lär ha utbrustit: "Det var en stor sossemås".

Min kväll avslutades med ett trevligt besök hemma hos min kompis Gabriele och sonen Jacob snart 10 månader. Pappa Daniel jobbade. Han jobbar på riksdagskansliet och har ansvaret för budgetmotionen som ska presenteras den 5 oktober. Jacob var ett riktigt charmtroll, även om han blev lite trött mot slutet. Gabriele bjöd på en väldigt god gryta och glass. Tack, för igår. Det var väldigt trevligt och vi får hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång vi ses!

fredag, september 16, 2005

Vi tar fajten för ett bättre Sverige II



Kan man gissa att Folkets Hus är förvandlat till en boxningsarena imorgon?

Bild: kristdemokraterna.se

Vi tar fajten för ett bättre Sverige

Imorgon kommer Stockholm att invaderas av kristdemokrater. Då har vi kick off inför det kommande valarbetet i Folkets Hus. Temat är "Vi tar fajten för ett bättre Sverige". Och det gör vi garanterat! Håll utkik på kristdemokraternas hemsida så får du veta mer om fajten för ett bättre Sverige.

Man räknar med att över 1000 kristdemokrater är med på samlingen och från vårt län åker vi 110 personer. Efter samlingen i Folkets Hus ska vi ut på stan och möta väljare. Alltid kul!Imorgon presenteras också partiets valhandbok och jag har sett den och den är bra. Bra jobbat, Stefan Attefall!

Fp vill att lärare ska bli spioner

Folkpartiet fortsätter i full fart framåt på kontroll- och förbudslinjen. Nu är det lärarna i Stockholm som ska informera SÄPO om muslimska skolelever som visar sympatier för terrorister. Lärarna ska bli spioner på bästa Stasimaner. Allt för den goda sakens skull. Man baxnar. Det är inte lärarnas uppgift att agera spioner och kartlägga ungdomars åsikter för rapport till SÄPO. Vilken är nästa grupp som ska kontrolleras?
Det är dags att höja ett varningens finger för Folkpartiets nya linje. Den frihetliga och socialliberala politiken har ersatts av hårdare tag, förbud och kontroll. En politik som jag inte vill ska få utrymme i den borgerliga alliansen.

Hyckleri, Holmberg

Så har då Barbro Holmberg meddelat att de gömda flyktingbarnen ska ha rätt att gå i skolan under tiden de lever gömda. Regeringen gav ett lillfinger till mp och v och de tackade och tog emot. Visst, det är väl sympatiskt att de gömda barnen ska kunna gå i skolan utan att riskeras att hämtas av polisen för avhysning. Men hade det inte varit rimligt att fråga sig varför dessa barn tvingas leva gömda och göra något åt det?
Holmberg menar att barnen behöver struktur i livet. Jodå, men än mer hade de behövt få ett besked om att få stanna. För uppenbarligen lever de gömda för att familjen anser att man inte kan återvända till sitt hemland. Nu ska barnen få gå i skolan och rota sig ännu mer innan de avvisas. Visst är den svenska asyl- och flyktingpolitiken fantastisk och human.

Brr

Upptäckte att det var frost i gräsmattan och isiga bilrutor i morse. Alldeles för tidigt för det, enligt mig. Letade fram fingervantarna innan jag tog tåget till jobbet. Kanske dags att leta fram isskrapan till bilen också...

torsdag, september 15, 2005

Idol

Brukar du kolla på Idol? Jag ska erkänna att jag gör det om det inte är något annat viktigare på gång, typ fotboll.
Nu har man tagit ut de 24 som gått vidare till kvalprogrammen. Man får ju sina favoriter och jag har faktiskt redan fått en - Måns Petter Zelmerlöw. Bra röst och så söt. Nu får man väl se upp så att man inte blir kallad för tantslem. Men det bjuder jag på.
En rocker är annars Sebastian Karlsson. Tror att dessa killar kan klara sig kvar ett bra tag. Vi får väl se. Bland tjejerna har jag fastnat för Cindy Lamréus. Tycker faktiskt att hon är lite lik Malin Baryard. Charmig tjej med glimten i ögat.

Nå, vem är din/dina favoriter?

Friskis&Svettis

I veckan har jag passat på att förnya mitt träningskort på Friskis&Svettis. En förmån som jag har genom jobbet. Nu ska det bli ordning på träningen igen och förhoppningsvis ska jag bli både piggare och få lite fastare hull... Min rygg mår garanterat bättre av regelbunden träning.

Imorgon eftermiddag är det dags för första passet för hösten och det blir ett baspass. Jag går på baspass eftersom jag har lite problem med hopp p g a instabilt bäcken. Första passen är både sköna och en plåga. Jag kommer nog ha lite träningsvärk den närmsta tiden. Men träningsvärk är en angenäm värk - då vet man att det trots allt finns några muskler långt där inne:-)

Bra arbetsmarknadsprojekt för ungdomar

Jag har förmånen att vara 1:e ersättare i vårt nybildade Regionförbund i länet och idag har dagen varit vikt för detta ändamål. På förmiddagen var det ett seminarium om ungas arbetsmarknad och vi fick bl a en föredragning av Länsarbetsdirektören om hur statistiken ser ut för unga arbetslösa i länet. Men det som var väldigt intressant var ett projekt som Industripoolen i Jönköping har genomfört. Projektet heter "Ung kompetens" och vände sig till arbetslösa ungdomar som kan tänka sig att jobba inom industrin. Ungdomarna fick själva söka till projektet. Ungdomarna fick sju veckors utbildning och en månads praktik på ett företag. (Nu var det inte alla som fick en praktikplats p g a att man inte skött sig under utbildningstiden.)Under utbildningen fick man bl a lära sig att skriva en bra CV, hur en anställningsintervju går till och yrkesbesök.

Projektets målsättning var att 70 procent skulle ha arbete eller studera efter slutfört projekt. Resultatet blev 82 procent! Fördelningen arbete/studier var 70/30.

Ungdomarna som deltog saknade ofta fullbordad gymnasieutbildning. Men att man lyckades så bra menar man beror på att man har haft en engagerad projektledare, ett stort kontaktnät av företag, att detta inte var ett "myndighetsprojekt" och att ungdomarna själva sökte till projektet. Ett bra exempel på en insats för arbetslösa ungdomar som borde kunna användas på fler ställen i landet.

onsdag, september 14, 2005

Drömmen krossad

Så var man då nere på jorden igen. IFK kunde inte ta den chans man fick och som vanligt är man sämst när det gäller. Det frestar på att vara supporter till ett loserlag. Vad hände i halvtidspausen? Ut kom ett lag som jag inte kände igen. Och än en gång är det Jönsson som schabblar när det blir mål. Inte en gång, utan två. Dags att stryka epitetet "Hjälten" på den killen.
IFK:s spel föll helt ihop efter målen. Och där dog definitivt drömmen om en kvalplats. Trist men sant. Tonnas besvikelse var tydlig. Min besvikelse är minst lika stor.

Onödigt vetande, men när jag gick på Komvux i Norrköping och läste psykologi i mitten på 90-talet gick en viss Niclas Kindvall i samma klass som jag. Han var då skyttekung i IFK Norrköping. Det var andra tider det och IFK låg i Allsvenskan. En serie som känns väldigt långt borta ikväll.

Idag blev Sverige kallare

Det blev tyvärr ett väntat beslut i riksdagen om flyktingamnesti. Ett beslut som innebär att tusentals personer får leva i en fortsatt utsatt situation som gömda eller i oviss väntan på avvisning till ett land som man har flytt ifrån. Av dessa är många barn. Ordet solidaritet och medmänsklighet verkar inte ha någon praktisk betydelse för riksdagens två största partier. Socialdemokraterna och Moderaterna ska nu ställas till svars för sitt inhumana ställningstagande.

Som Göran Hägglund kommenterade beslutet; "Idag blev Sverige kallare."
Och det var inte orkanen Maria som orsakade kylan utan riksdagens nej till flyktingamnesti.

Jag undrar om de ledamöter som röstade emot flyktingamnesti kan se sig själva i spegeln med gott samvete ikväll när de ska gå och lägga sig. Jag skulle skämmas om jag var som dem.

Hösten är här

I dag har verkligen hösten kommit till Jönköping. Det är grått, kallt, väldigt blåsigt och regnet vräker ner. Brr. Det är bara att plocka fram jacka, sjalar, koftor, strumpor och skor. Kanske dags att plocka in blommorna från balkongen och altanen så att de inte fryser ihjäl. Jag har en stor änglatrumpet på altanen som jag ska försöka övervintra inne i pannrummet. Likaså ska jag försöka övervintra mina pelargoner som står på balkongen. Känns dock lite tidigt att sätta ut ljung på trappen.

Första "riktiga" höstkvällen får det bli potatis- och purjolökssoppa och något gott bröd. Sen kryper vi upp i soffan, tänder lite ljus och hoppas på seger på Idrottsparken.

En liten fundering, varför ger man orkaner och stormar kvinnonamn? Nu är det visst orkanen Maria som är på väg in över Sverige.

Solidaritet i praktisk handling

Idag röstar riksdagen ja eller nej till flyktingamnesti. Alla partier utom socialdemokraterna och moderaterna är beredda att bevilja flyktingamnesti, ett beslut om liv eller död för många människor. Svensk flyktingpolitik kan inte kallas human med långa handläggningstider och ytterst tveksamma skäl till att avslå asyl. För att inte tala om hur man har behandlat alla de apatiska flyktingbarnen.

Miljöpartiet gör rätt som ställer krav på Socialdemokraterna om flyktingamnestin. Men även Moderaterna ska ställas till svars för deras inställning i denna fråga. Varför har inte Fredrik Reinfeldt svängt i denna fråga? Han har ju svängt moderatpolitik i en mängd andra frågor. Det går inte att gömma sig bakom "individuell prövning" när det är så många människor som har drabbats av den misslyckade svenska asylhanteringen. Låt humanismen råda.

I dag är det upp till bevis, står svensk politik för solidaritet i praktisk handling?

tisdag, september 13, 2005

Chans att haka på

Imorgon har IFK chans att haka på Gais som ligger på kvalplatsen vid seger mot Ljungskile. I våras när lagen möttes på bortaplan blev det 2-2. Ljungskile är tunga, stora och ruskigt farliga på fasta situationer. Speciellt herr Wålemark måste man se upp med.

Tonna har vaskat om en hel del på mitten. Är det en markering gentemot spelarnas inställning mot Åtvidaberg i Cupen eller ett resultat av den hårda konkurrensen i laget? Alm, Svensson och Rönneklev börjar iallafall på bänken och Kabous och Hansson går in i startelvan.

Matchen sänds på SportExpressen så det blir att nervöst följa den från soffan. Imorgon vill jag se en helt annan inställning och ett mycket rörligare och aggressivare spel än mot ÅFF. Det står en kvalplats på spel och det om något borde vara tändvätska. Avstår från att tippa resultatet då det gått så helt fel de senaste gångerna.

Vi har hört det förr

Göran Perssons regeringsförklaring lät som det brukade. Inledningsvis målade han upp Sverige som den bästa av världar och sedan kom alla satsningar. Ord, ord, ord. Men vad händer och vem betalar?
Något generat leende berättade han om satsningarna på jordbruket och öppna marker. Undrar om han stod och tänkte på sin framtid som bonde med kor?

Riksmötets öppnande

I dag öppnar riksmötet högtidligt och jag har roat mig lite med att kolla vad ett par av våra riksdagsledamöter kommer att ha på sig.

Göran Hägglund kommer att ha på sig en snygg mörk kostym, vit skjorta och trendigt grön slips.

Maria Larsson kommer att ta med sig sin dotter Ellen idag och de kör på hattar. Maria kommer att ha på sig en knallrosa hatt och en strikt blå dräkt. Ellens hatt är vit. Kanske kan min bloggkompis Pontus ordna en bild på Marias knallrosa hatt?

Stefan Attefall går på öppnandet med sin fru Cissi och de kommer att matcha varandra. Cissi i limegrön kavaj och Stefan svart kostym och grön/svart slips.

Big Bengt varnar för kvinnans framfart

Förra veckan sände Debatt direkt från Gnosjö och temat var förstås småföretagande. I Värnamo Nyheter hade man nästan en helsida om detta i torsdags och där varnar Big Bengt Erlandsson, fd vd för High Chaparral, för kvinnans framfart inom industrin.

Han säger:
- Kvinnor har inte tankesättet att man måste jobba dag och natt för att lyckas med ett företag. Man måste satsa helhjärtat på ett kort och då finns ingen tid till att passa barn eller laga mat. Tror de det går det åt helvete med bolaget.

Och avslutar med att säga:
- Kvinnan ska däremot se till att mannen får avkoppling när han kommer hem från jobbet. Sedan kan de på sin lediga tid göra utflykter tillsammans.

Vilket århundrade tror han att vi lever i?!?

måndag, september 12, 2005

Siewert Öholm

Det kanske var några av våra medlemmar som höjde ett förvånat ögonbryn när de läste provvalsedeln till riksdagen för Kristdemokraterna i Jönköpings län. För en av provvalskandidaterna är journalisten Siewert Öholm. Om det blir en plats på riksdagslistan återstår att se. Siewert Öholm intervjuades i Radio Jönköpings "Lasso" i eftermiddags m a a sin kandidatur och här kan du lyssna på intervjun.

Provvalsresultatet offentliggörs i början av oktober och i februari fastställs listorna på extra nomineringsstämma.

Kan meddela att vårt postfack var överfyllt av provvalssvar idag. Fortsätter svaren att strömma in i motsvarande mängd blir det ett bra underlag för nomineringskommittén. Kristdemokraternas provval är rådgivande.

Politikerbloggen uppstår i ny skepnad

Hastigt och lustigt la Expressen ner den roliga och intressanta politikerbloggen. En blogg om det det där runt omkring politiken och politiker. Här har nog Expressen gjort en liten felbedömning när man motiverar det med att bara krönikörer ska blogga. Det lär ju vara en av de mest lästa expressenbloggarna. Men till min glädje kan jag konstatera att Niklas Svensson har startat en privat politikerblogg. Kommer han att skvallra lika mycket? Hoppas det! Kör hårt, Niklas!

På begäran - toabilderna

Har fått ett mejl med en önskan om att få se toaletten som fascinerade vårt sällskap på "Olde Hansa". Varsågoda! Bilderna är tagna av Bitten Brynielsson.

Dahlén lämnar IFK

I dag kan man läsa i NT att Andreas Dahlén inte får något förlängt kontrakt med IFK när hans kontrakt går ut i november. Dahlén har haft svårt att ta en ordinarie plats, men har gjort en hel del lyckade inhopp. När sydafrikanerna kom hamnade Dahlén allt längre från startelvan, så detta besked var väl inte så oväntat. Tack för den här tiden.

Det finns ett par till kontrakt som går ut i år, Roth, Lindberg, Hansson och Funes. Roth vill jag gärna se fortsatt i IFK:s tröja, likaså Funes. När det gäller Lindberg och Hansson är jag lite mer tveksam. Skulle gärna se Erland Hellström vakta IFK:s mål istället.

söndag, september 11, 2005

Några bilder från Tallinn

Tänkte bara dela med mig av några bilder från Tallinn. En mysig stad som jag tänker återvända till någon gång tillsammans med Håkan. Kan varmt rekommendera ett besök där.



Denna vy av Tallinn möts man av när man kommer med båt. Det är gamla stan som man ser. Vi åkte med Regina Baltica och det var väl en helt okej båt, dock lite sliten.







Gatubild med Alexanderkatedralen i bakgrunden. Ett besök i katedralen är att rekommendera. Väldigt vackert.





Muren runt gamla stan, lite "Visby-känsla".



Nedan är en bild på medeltidsrestaurangen "Olde Hansa" i dagsljus. Här serveras man medeltida smaker i en härlig miljö.

Det som ses på tallriken är arabisk oxe med drömsås. Mums! Gå dit rejält hungrig för portionerna är väl tilltagna! Priserna är väldigt humana.




Till sist, jodå vi konfererade också. Men hur kul är det att titta på sammanträdesbilder?

lördag, september 10, 2005

Lite mer fran Tallinn...

Nu när jag har hittat en dator här i Tallinn kan jag inte lata bli att surfa lite. Se om det är nagra nyheter om IFK och vad som har hänt hemma i Sverige. Fi har ju "partistämma" i Örebro. Läser att de beslutat att ställa upp i riksdagsvalet och att de utsett tre taleskvinnor. Pa deras valagenda star fragor som att inrätta en samlevnadsbalk för manggifte och att namnlagen inte ska ta hänsyn till biologiskt kön. Är det Rosenbergs krav för att stanna kvar i ledningen för Fi? Intressant att man gar till val pa olika reformer men helt saknar en ekonomisk politik.Det räcker inte med floskler som att den ekonomiska politiken ska baseras pa feministisk analys. Hur ska man betala för reformerna?

Har precis kommit "hem" fran "Olde Hansa" och ett besök där kan verkligen rekommenderas. Väldigt trevlig miljö och god mat! Jag at arabisk oxe med drömsas. Till detta serverades ett potatisknyte, bönröra,linsröra och grönsaker. Gott och mycket mat. Kan väl meddela att det som verkade fascinera vart sällskap mest var toaletten med levande ljus:-)
Ett av samtalsämnena kring bordet var fragan om varför Susanna Popova och Maria Abrahamsson verkar bedriva hetsjakt pa feminister. Vad är syftet? Vad vill man uppna med sina artiklar?

Dags att krypa till sangs snart. Vi fortsätter konferera kl.9 imorgon. Pa agendan star organisatorisk utveckling. Innan vi tar flyget tillbaka till Stockholm ska jag försöka hinna köpa lite godis till barnen.

Tallinn igen

Har hittat en dator som har ett tangentbord där alla tangenter fungerar. Tallinn är verkligen en charmig stad. Pa var fria tid i dag har jag och Marie-Louise gatt runt i gamla stan, besökt Alexanderkatedralen, shoppat lite o s v. Solen har skinit sa det har varit perfekt väder för att strosa omkring.Vi bor pa hotell Viru. Fräscht.

Eftermiddagens pass med förbundsstyrelsen har handlat om planering inför valet, kanske mest en diskussion om vilka fragor som är intressanta för kvinnor och vilka fragor som vi ska driva. Och hur. Vi har inte landat än.

Gardagen diskuterade vi en hel del kring alliansens jämställdhetsarbete. Tidigt i vintras tog alliansens kvinnoförbund fram ett gemensamt jämställdhetsdokument som är väldigt bra som tydligt visar vilka kvinnofragor som de borgerliga kvinnorna vill driva. Vet inte när det kommer att presenteras, men det är konkret och bra. Det visar pa ett alternativ till "vänsterfeminismen".

Nu ska vi alldeles strax ga iväg och äta middag pa en medeltidsrestaurang som heter "Olde Hansa".

Pa aterseende!

Halsning fran Tallinn

fredag, september 09, 2005

Reser bort

Det blir paus i bloggandet fram till söndagkväll. Jag ska åka på Förbundsstyrelsemöte med Kristdemokratiska Kvinnoförbundet i helgen. Tåget till Stockholm går om någon timme. Vi kommer att konferera ombord på båten till Tallinn och i Tallinn. På agendan står Val 2006. Men förutom förhandlingar blir det även tid för att se sig om i den estniska huvudstaden. På återseende!

Jultomten besökte Jönköping

Igår besökte Jultomten, förlåt Göran Persson, Jönköping. Ur sin tomtesäck lyfte han fram ännu ett paket. Nu är det bostadstillägget som ska höjas för pensionärer med de lägsta inkomsterna. Detta paket delades ut på ett äldreboende i Jönköping.

De s k fattigpensionärerna har inte direkt varit någon prioriterad grupp för Persson tidigare. Men nu när det vankas val delas paketen ut. Det är cyniskt.

Perssons tomtesäck innehåller många klappar, men är tyvärr köpt på kredit.

Lika besviken idag

Efter att ha sovit på saken så kan jag konstatera att besvikelsen är lika stor i dag. Hur kan IFK gång på gång vara sämst när det gäller? Så blekt och tafatt som man spelade igår har jag inte sett på år och dag. Pinsamt.

Det ska till ett mirakel om man ska nå en kvalplats i Superettan. Med tanke på gårdagens insats känns kvalplatsen låååångt låååångt borta. Men likväl kommer man att börja hoppas om det blir vinst mot Ljungskile på onsdag. Så är det att vara supporter.

torsdag, september 08, 2005

Tomt, finns inga ord

Tre timmar kvar

Nu är det ca tre timmar kvar till avspark. Magknipen tilltar. Får hoppas att matchen avgörs under ordinarie matchtid. Tror inte att nerver och hjärta klarar förlängning, än mindre straffsparkar...

Partibok viktigare än kompetens

Socialdemokraterna fortsätter som vanligt att utnämna s-märkta generaldirektörer. Den senaste i raden är Mikael Sjöberg som utnämnts till ny generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. En utnämning som kritiseras av Saco. Saco anser att den person som ska leda ett forskningsinstitut bör ha en egen forskarbakgrund. Sjöberg har ingen forskarbakgrund, men rätt partibok...

J Södra mot Superettan?

Igår var det derby mellan Husqvarna FF och Jönköpings Södra. Tyvärr slutade det med förlust med 4-1 för HFF och det sista halmstråt att komma ikapp Södra försvann. HFF ligger 11 poäng efter Södra nu och det är 15 poäng kvar att spela om. Känns rätt kört.

Det behövs ett lag från Jönköpingstrakten i Superettan och både HFF och Södra har kvalat de senaste åren men åkt på stryk. Tar man chansen i år? Södra har ett bra lag, Olle Nordin som tränare och även starkt stöd av sponsorer. Men som alltid, kval är ju alltid så ovissa.

Finalplats i potten

Ikväll är det äntligen dags för semifinal i Svenska Cupen. IFK möter Bönderna på Kopparvallen och det väntas invasion av Peking Fanz. Det ska visst gå sex bussar från Norrköping med supportrar. Härligt! Peking Fanz bidrar verkligen till en härlig inramning av IFK:s matcher. PF:s tifon och sång håller klar Allsvensk klass även om inte IFK:s spel gör det.

Som alltid när dessa lag möts lär det bli en hård och jämn match. Och inte lär det bli mindre kamp när en finalplats ligger i potten. För IFK:s del får man hoppas att det inte blir någon ny spelare som blir långtidsskadad. Förra säsongen var det Braga som bröt benet och i år Gallo som hade sönder knät i möte med just ÅFF. IFK mönstrar samma trupp som mot BP och ikväll hoppas jag att man sätter de chanser man får. Spelarna lär nog inte sakna motivation.

Jag tippar med hjärtat och tror att IFK vinner med 3-2. Målen görs av Santos, Alm och "Zamora".

Matchen ser jag på SportExpressen. Det blir en nervös kväll i soffan (iofs brukar jag stå mer än sitta när IFK spelar). Redan nu känns det nervöst i magen. Puh.

VM-kval via radio

Att följa VM-kvalmatch via radion har sin tjusning och det var vad jag fick göra igår, eftersom Sveriges matcher sänds i TV3 som vi inte har tillgång till. Men det är helt klart mer nervöst att följa den via radion. Man ser ju inte riktigt hur matchen ser ut och hur farliga chanserna är. Kommentatorerna betyder oerhört mycket. Personligen är jag väldigt förtjust i Ralf Edström som expertkommentator. Han är både gnällig och spontan. Men INTE Christian Olsson. Finns det någon tråkigare kommentator? Ska väl vara han som rapporterar från Sundsvalls hemmamatcher... Låt Lasse Granqvist kommentera dessa viktiga matcher istället för Olsson.

Men inte ska man väl gnälla på kommentatorerna när Sverige gick och vann på stopptid. Vi som följde matchen via radio blev nog lite förvirrade över kommentatorernas reaktion vid målet. De trodde att bollen gick i burgaveln. Det där jublet kom aldrig. Men seger blev det. Och så viktig seger, samtidigt som Kroatien spelade oavgjort mot Malta.

Nu har jag sett målet på morgonsändningarna och vilket mål han gör Zlatan! Snyggt!

tisdag, september 06, 2005

Praktiskt valarbete

Tänkte att det kanske kan vara kul för dig som inte är inne i partiapparaten att få veta hur mycket arbete det ligger bakom en valsedel.

I dagarna tre har vi arbetat för fullt för att göra iordning ett provvalsutskick till våra medlemmar i länet (ca 3200 brev). Alla medlemmar i Kristdemokraterna har nu möjlighet att ge sin röst i det rådgivande provvalet.

Men jag börjar från början. Nomineringskommittén har varit igång sen i januari. Alla medlemmar har haft möjlighet att komma in med nomineringar under våren. Inför provvalet har alla som nominerats till provvalet fått ett brev + påminnelse där vi vill att de skriftligen godkänner/avböjer att delta i provvalet.

Kopieringsmaskinen har gått varm. Det papperslösa samhället känns oerhört avlägset...

Varje provvalsförsändelse består av: försändelsekuvert, brev från nomineringskommitténs ordförande om hur ett provval går till, provvalsedlar för riksdag, kommun och landsting, tre innerkuvert (ett för respektive val) samt ett svarskuvert. Försändelsekuvertet har stämplats med porto betalt och svarskuvertet har etiketterats med svarspost och stämplats med "Frankeras ej. Porto betalt." Ett litet nätt paketeringsarbete med andra ord.

Nu har allt lämnats in på posten och i dagarna har medlemmarna sina provvalsförsändelser i brevlådorna. Senast den 23 september ska svaren vara inskickade. 24-25 september ska rösterna räknas och i början av oktober offentliggörs provvalsresultatet. Sedan fortsätter nomineringskommitténs arbete med att komponera de bästa listorna inför de allmänna valen 2006. Fredagen den 24 februari hålls nomineringsstämma och listorna till riksdag och landsting fastställs. Varje kommun fastställer sina kommunlistor på årsmöte. Efter att listorna fastställts ska varje kandidat skriva under en förklaringsblankett som ska lämnas in till länsstyrelsen. Beställning av valsedlar görs under våren. Valsedlarna levereras i juni och sedan börjar packningen av hushållsförsändelser.

Ja, som ni ser är det praktiska valarbetet i full gång. Nu ska vi fira att provvalsutskicket är färdigt. Hur det ska firas? Med bakelse!

måndag, september 05, 2005

Politiker körar Dr Alban

Enligt initierade källor ska det spelas in en CD för välgörande ändamål med bla Christer Sandelin, Tommy Ekman och Dr Alban. Till Dr Albans låt vill man ha med politiker som körar. Vilka politiker ställer upp? Hägglund? Bara han inte tar med sig trombonen...

söndag, september 04, 2005

Plumpt och arrogant

Statsministern fortsätter med sin plumpa och arroganta stil. Han vankar av och an när andra talar eller ägnar sig åt att damma bordet framför sig istället för att lyssna vad de politiska motståndarna har att säga. Allt som oftast är det ett självbelåtet och ganska överlägset flin på hans läppar. Det blir ju inte så mycket dialog om man inte lyssnar på varandras åsikter.

Måttet var ändå rågat när statsministern vankar iväg från bordet och vänder ryggen åt Maud Olofsson när hon talar. Och det har ju hänt förr. När Maria Wetterstrand talade var Persson tvungen att se om hans penna fungerade. Eller vad gjorde han när han stod och knäppte febrilt på den så att det störde hennes inlägg?

På frågan om det var manliga härskartekniker han utövade när han vankade iväg och vände ryggen åt Maud, försäkrade han att det var ett ont knä som krånglade för en man i hans ålder. Pinsamt dålig ursäkt.

Tydliga alternativ

Kvällens partiledardebatt visade på två tydliga alternativ och Göran Hägglund sammanfattade det på ett bra sätt med orden: "Ni har en politik för arbetslöshet. Vi har en politik för jobb."
Nog för att jag är minst sagt politiskt färgad, men det var övertydligt att vänsterkartellen saknade idéer för hur det ska skapas nya jobb. Fokus för dem var istället ersättningsnivån i a-kassan. Gav de några svar alls? Väljarnas dom var tydlig. Enligt SIFO skulle 54 procent rösta på den borgerliga alliansen och bara 31 procent på vänsterkartellen.

Typiskt

Så typiskt. Men också så väntat. Att man aldrig lär sig. Efter dessa år i Superettan borde man som supporter vara mer härdad och luttrad. Men icke. En förlust är alltid lika bitter. Och ännu mer bitter när man har chansen att hänga på topp tre. Ett steg fram, två steg bak. Stryk med 2-1 mot BP. Den fina segersviten är bruten. Varför har man så svårt mot BP?

Dagens bottennapp stod AIK för. Stryk med 5-1 uppe i Boden.

21 poäng kvar att spela om och jag tror att det är dags att börja ställa in sig på ytterligare en säsong i Superettan. För inte mäktar väl VSK med att ta poäng borta mot Gais? Mer troligt är väl att ÖSK kan knipa poäng från Öster på hemmaplan. Oavgjort i den matchen vore inte fel. Som ni märker hoppas jag innerst inne att det på något märkligt sätt ska gå ändå att nå kvalplats.

IFK har följande matcher kvar:
14/9 Ljungskile (hemma)
18/9 Mjällby (borta)
25/9 Boden (hemma)
2/10 Örebro (borta)
10/10 Bönderna (hemma)
15/19 Gais (borta)
22/10 Västerås (hemma)

Inget direkt lätt spelschema. Kanske bättre att drömma om en finalplats i Svenska Cupen. IFK spelar semifinal mot bönderna på Kopparvallen på torsdag. Den ska man ta. Punkt.

Revansch krävs

I eftermiddag är det dags att kräva revansch för debaclet mot BP i våras. Då förlorade IFK med 3-1 på Idrottsparken efter att en viss Guterstam gjort tre mål på 10 minuter. Minns det så väl. Jag satt på sammanträde och när det var fikapaus smet jag iväg och kollade in vad det stod i matchen. 1-0 hade blivit 1-3. Ridå.

Förhoppningsvis har IFK:s fina svit gett spelarna gott självförtroende och hänget på topplagen borde bidra till att man ger allt i dag. Jag hoppas att Tonna startar med samma elva som senast. Hansson är tillbaka i truppen efter skada, så någon av Kabous, Dahlén eller Rönneklev lär ju petas.

Matchen får jag följa via svenskfotboll.se och det är mer nervöst än att vara på plats. Man har ingen aning om hur matchen ser ut, vilket frisparksläge det är o s v. NT:s direktrapportering är väl ingen direktrapportering. Alldeles för långt mellan inläggen. Puh!

Tippar som vanligt med hjärtat och då blir det seger med 2-1 för IFK. Målskyttar; Santos och Svensson. Seger idag och det är femte raka. Men det blir ingen seger om spelarna har cupsemin mot bönderna på torsdag i tankarna...

torsdag, september 01, 2005

Färdiglagat, ja tack.

Tidningen Metro presenterar i dag en undersökning gjord av AC Nielsen som visar att svenskarna äter mest färdiglagad mat i Europa. Vi gillar med andra ord att köpa frysta färdigrätter, men även frysta råvaror. Tidsbrist? Bekvämlighet?

Man kan ju fråga sig hur detta konsumtionsmönster hänger ihop med alla matlagningsprogram på tv, färgglada mattidningar och försäljningen av kokböcker? Färdiglagad mat i veckorna och gourmetmat i helgerna?

Kakor och politik

Tänk att en kaka kan få så mycket uppmärksamhet som den kaka som Hägglund bjöd på i tisdags. Med all rätt. Den var verkligen saftig och god. Jag ska nog baka den när maken fyller år i slutet på månaden. Nu när receptet är utlagt på Expressens blogg och en namntävling utlyst lär väl försäljningen av valnötter öka...

Men min första "politiska kaka" som jag kan minnas är från min tonårstid när jag var med i CUF. Då fanns det vykort med texten "Baka Olles kaka". Vilken kaka det var man skulle baka minns jag dock inte.

Enligt mall A

Man kunde nästan haft en lista och prickat av vilka kommentarer som socialdemokraterna skulle ge på alliansens förhandlingsresultat. Det var socialdemokratisk retorik enligt mall A. Och vi har hört det förut. "Det slår mot arbetslösa och svaga grupper", "hot mot ekonomin" o s v.
När det gäller ekonomin har visst Persson och hans grabbar glömt bort att deras egna budgetförhandlingar verkar dra iväg med så mycket valfläsk att KI varnar för att Riksbanken måste höja räntan. Och förhandlingarna är bara i sin linda...

Fram till valet kan vi räkna med att socialdemokraterna med stor indignation kommer att peka på att långtidsarbetslösa tvingas byta bransch, ta jobb med lägre lön än det jobb man hade innan, omskola sig och kanske t o m flytta till ett jobb när A-kassan trappas ner till miniminivå om "högern" kommer till makten.
Är det så fel tänkt egentligen? Arbetslöshetsförsäkringen är ju en omställningsförsäkring och inget som är tänkt att leva på under längre tider.

Persson och hans grabbar fortsätter med sin vana trogen att försöka både regera och opponera på sin egen politik samtidigt. Det är ju den socialdemokratiska arbetarregeringen som misslyckats i kampen mot arbetslösheten och fört en politik som tvingat in tusentals människor i ett bidragsberoende. Inte den borgerliga alliansen.

Men det är väl som partisekreterare Marita Ulvskog skriver på Feministas hemsida i mars i år:
"För dem av oss som dessutom tillhör ett parti som befinner sig i ständig opposition känns det fullkomligt naturligt. Vi vill förändring. Och allt är möjligt, ingenting är omöjligt!"