onsdag, september 10, 2008

Bara män på väggarna

Tidningen Amelia har startat ett statyuppror . Ett bra initiativ som uppmärksammar att så få duktiga kvinnor är hedrade med en staty. Förhoppningsvis kan det bli fler kvinnliga statyer runt om i landet. Jag måste erkänna att jag inte vet om det finns några kvinnliga statyer i Jönköping. Och då menar jag inte en staty av en kvinna i allmänhet. Får undersöka saken.
Det är inte bara i statyernas värld som kvinnor lyser med sin frånvaro. Ta dig en titt runt om på väggarna i ditt kommun- eller landstingshus. Där finns det oftast rader av manliga styrelseordföranden och kommun/landstingschefer avbildade. Finns det mot all förmodan en kvinna avbildad är den av senare datum.
Så här ser det ut på ena väggen i landstingsstyrelsens sal på vårt landstingskansli:


Män i långa rader. Inte en kvinna så långt ögat når. I salen bredvid finns det målningar av manliga häradshövdingar. Dessa målningar och bilder är en sorglig påminnelse om att kvinnor inte valts till de tyngsta maktpositionerna. Man kan inte ändra historien, men framtiden kan vi påverka. Förhoppningsvis finns det fler kvinnor avbildade på väggarna i kommun- och landstingshusen om ett par år...

Inga kommentarer: