fredag, februari 13, 2009

Det gäller att hålla liv i trollen

Det var en i sanning märklig artikel om Kulturutredningen som Åsa Linderborg författat på ett helt uppslag i dagens Aftonbladet. Kulturutredningen är enligt Linderborg "ett skott i hjärtat". Hon skriver upprepade gånger om "högerns hat" mot kulturen och ser konspirationer över allt. Ja, det gäller att hålla liv i trollen. För tvärtemot mot Linderborg kan jag inte ske något stort paradigmskifte i kulturpolitiken. Jag kan inte se att det är marknaden som ska styra kulturutbudet eller att kulturen ska bli helt beroende av sponsring. Jag undrar vilken utredning Linderborg har läst?

På vilket sätt tvingas konstnärer som är egna företagare att vara lojala mot samhällssystemet? Är det så hon ser på företagare i allmänhet? Borde det inte rimligtvis vara så att konstnärer som är beroende av det offentligas medel har mer press på sig att vara lojala mot den hand som föder dem?

Jag förstod inte riktigt på vilket sätt konstärernas frihet begränsas av att man inför en "kulturportfölj"? Dessutom betackar jag mig för Linderborgs von oben-attityd om att det är tjänstemännen på Kulturrådet som är garanten för ett starkt och pluralistiskt kulturliv, eftersom lokalpolitikerna är "ointresserade av eller okunniga om kultur". Det är dags att kliva ner från de höga hästarna.

1 kommentar:

Maria sa...

Hej Mia!
Ja det här passar ju inte med det du skrivit men måste bara lämna en blogg adress till dig på en liten sjuårig fotbollsbloggare, Susannes pojke. http://lillafotbollsbloggaren.blogspot.com/

Ni kan nog ha ett och annat att delge varann.
Kram
PÅ alla hjärtans dag
Maria