torsdag, februari 12, 2009

En ny nationell kulturpolitik

Sitter på tåget till Stockholm för att vara med på presentationen av Kulturutredningen. Jag har precis sett webbutsändningen av den välbesökta presskonferensen från Rosenbad då utredningen lämnades över till kulturministern och en presentation gjordes. Kan väl konstatera att det mesta hade läckt ut i förväg.

Kommittén tryckte mycket på det civila samhället, vilket gläder mig som kristdemokrat.
Den statliga kulturpolitiken blir istället en nationell kulturpolitik och kulturpolitiken ska gå från sektorspolitik till aspektpolitik. För många ett helt nytt tankesätt, men ger nya möjligheter och utveckling.

"Portföljen" som ökar det regionala inflytandet och ansvaret fanns givetvis med och det hade väl varit en skräll om den inte varit det. En stor utmaning och möjlighet för regionerna!

Vad betyder den nya myndighetssamordningen? Vad händer med Riksteatern och Rikskonserter? Ja, en del av Rikskonserters verksamhet ska flyttas in i en av myndigheterna, men vad betyder det i praktiken för musiklivet? Riksteatern?

Ska bli intressant att läsa den digra utredningen, men framförallt att få diskutera den. Hoppas på en livlig kulturdebatt! Återkommer troligtvis med några fler kommentarer när jag sitter på tåget hem och varit med på presentationen.

Inga kommentarer: